Nyheter
Publicerad: 2021-12-11
Foto: Åre ridklubb
Nybyggda ridhuset betydande för Åre RK:s verksamhet
Ridhuset är ett välkommet tillskott på anläggningen hos Åre ridklubb. Nu kan verksamheten bedrivas oavsett väder och vind – på söndagen invigs den första delen.
Åre ridklubb har bedrivit ridskoleverksamhet sedan 2007. Under åren har lektionerna bedrivits utomhus i såväl regn, storm, snö som kyla. Söndag den 12 december invigs däremot den första delen av klubbens ridhus. Något som möjliggör en säkrare verksamhet oavsett fjällväder, men också att fler målgrupper kan tas emot. Bland annat mindre barn och personer med funktionsvariationer.
– Det känns helt fantastiskt att få inviga ridhuset! Nu kan vi äntligen säkerställa en hållbar verksamhet året runt och inte behöva ställa in ridlektioner på grund av vädret, säger Karin Eklund, verksamhetschef, i ett pressmeddelande.
Ideella krafter bakom bygget
Varje vecka rider 200 elever hos Åre ridklubb som 2018 flyttade till ett nybyggt stall. Den nya anläggningen har kunnat byggas upp med hjälp av Allmänna arvsfonden, EU via Landsbygdsprogrammet och privata företagssponsorer. Engagerade personer i föreningen har på ideell basis arbetat med satsningarna på stall och ridhus. Många gläds därför åt att ridhuset står på plats.
– Det är oerhört roligt, men också lite läskigt att driva så här stora projekt på ideell basis, och dessutom under en pandemi, men med det engagemang som finns här i dalgången blir jag varm i hjärtat när vi nu landat ett ridhus i Åredalen. Nu tar vi nya tag för att hitta finansiering för värme och för att slutföra sista delen av projektet med cafeteria och andra utrymmen i ridhuset, säger ordförande Anna-Karin Lundmark.
Föreningen har ett lån på tre miljoner kronor för stallet. Något som är en utmaning, men förhoppningen är att ridhuset ska möjliggöra en säkrare drift med fler arbetstillfällen och en långsiktigt hållbar plan för verksamheten.
Liknande webbartiklar
- Hon byggde ett genomskinligt ridhus
- Arvsfonden beviljar fyra miljoner kronor till ridhusbygge i Åre: ”Dröm som blir verklighet”
- Bygger gigantisk ridanläggning – i Luleå: ”En dröm som går i uppfyllelse”
- Eldsjälar lägger många timmar på ideellt arbete
- Lova vloggade innan det var stort: "Ha riktigt, riktigt kul"
- Banbyggaren uppmärksammar funktionärer med stipendium
- Åre hästsportarena – från vision till verklighet (och hur man tar sig igenom motgångar)
- Skänkte prispengar till funktionärer: ”En hyllning till alla som ställer upp”
- Familjedag gav 120.000 kronor till föreningen
- Stor glädje när nyanlända barn fick rida

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!