Nyheter
Publicerad: 2022-05-12
Linn Andersson och Caroline Jöhncke. Foto: Privat
Nytt projekt ska omskola travhästar till ridhästar: "Har ett oförtjänt dåligt rykte"
Vännerna Linn Andersson och Caroline Jöhncke vill att travhästar får ett bra liv efter karriären och samtidigt önskar de bistå hästbristen inom ridsporten. I sommar ska tio pensionerade travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas.
Linn Andersson och Caroline Jöhncke är två kända ansikten inom travsporten. Båda har tränarlicens och hade travhästar runt sig redan som barn. I dag driver Linn ett eget träningsstall, skriver krönikor om travsporten och arbetar som jurist. Caroline Jöhncke tävlade förr i hoppning men bytte inriktning efter en skada.
– Vi har haft travhästar i familjen hela tiden. När jag skadade mig allvarligt fick jag sälja största delen av hopphästarna och sedan dess har travhästarna tagit över allt mer. Jag älskar hästar och vill jobba med dem, så jag fick välja en annan väg, säger hon.
Linn har länge velat göra något för att ge pensionerade travhästar ett bra liv efter karriären. Men det var först när hon träffade Caroline, som har ett stort kontaktnät inom ridsporten, som projektet tog form, vilket Travronden tidigare skrivit om. Tanken är att i sommar ta in tio travare för omskolning. Därefter ska de säljas som ridhästar. Projektet "Omskola en travhäst" sker ideellt och finansieras av sponsorer.
Tre månaders utbildning
Linn och Caroline är övertygade om att många travhästar kan bli utmärkta ridhästar.
– Jag hade en del förutfattade meningar om travhästar tidigare, det tror jag att en hel del inom ridsporten tyvärr har, men jag har helt ändrat uppfattning. Lägger man lite tid på dem är de så fina att rida och de är väldigt samarbetsvilliga. De har ett oförtjänt dåligt rykte, tycker jag.
När Caroline ringde runt till beridare för att berätta om projektet var gensvaret stort. Det var många som ville ta sig an travhästar för omskolning.
– Omskolningen är inte helt enkel om man inte vet vad för känsla man är ute efter. Därför vill vi ta hjälp av kunniga ryttare som kan sätta grunderna och påbörja omskolningen. Självklart är hästarna inte färdigutbildade efter tre månader, men det blir lättare för nästa ryttare att ta över dem, förklarar hon och fortsätter:
– Travhästar är vana vid att lösa det mesta på fart, de behöver lära sig saker som att stå stilla när man hoppar upp, ridas ut på lång tygel i skogen och att gå på böjt spår i balans.
Säljs på auktion i augusti
Att det råder hästbrist på ridsportsidan i Sverige har varit omskrivet länge. Caroline hoppas att fler ryttare får upp ögonen för travare. Projektet innebär också att det skapas jobbmöjligheter inom ridsporten.
– Det är inte tävlingsryttare som letar efter den här typen av häst, men det finns en stor bredd i Sverige som vill ha trevliga hobbyhästar. En välskolad travhäst skulle säkert också passa på ridskola och i turridningsverksamheter, jag hoppas och tror att det finns en marknad för dem.
I slutet av augusti ska hästarna säljas via auktionssajten Travera. Linn och Caroline har redan hittat ett par hästar men de letar efter fler nyligen pensionerade travare som ska ingå i projektet. De söker också efter fler sponsorer. Projektet samarbetar med en klinik som kommer att besiktiga hästarna. Det kommer inom kort att finnas en Facebook-grupp där beridarna presenteras, där kommer det också gå att följa hästarna under projektets gång.
Läs mer här
taggar
Liknande webbartiklar
- Alva och Läckerols resa blev en tecknad serie: "Jag blev väldigt starstruck"
- Läckerol – travaren som blev 14-åriga Alvas ridhäst: "Man får en vän för livet"
- Tracken har haft två karriärer: ”Alla hästar har rätt att få åldras med kärlek”
- Ridtravaren som tävlar medelsvår dressyr
- Här får travhästarna en ny karriär – Essunga ryttarförening får stipendie
- Travhäst dog under lopp på Åbytravet
- Sigge gick från travet till fyrspannseliten: ”Han står mig väldigt nära”
- Hopphästar på stor travhästauktion: ”Win-win för alla parter”
- Hon kombinerar ridning med travsport: "Rider dressyr även på mina travare"
- En travhäst ägd bara av tjejer

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!