Nyheter
Publicerad: 2022-05-12
Linn Andersson och Caroline Jöhncke. Foto: Privat
Nytt projekt ska omskola travhästar till ridhästar: "Har ett oförtjänt dåligt rykte"
Vännerna Linn Andersson och Caroline Jöhncke vill att travhästar får ett bra liv efter karriären och samtidigt önskar de bistå hästbristen inom ridsporten. I sommar ska tio pensionerade travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas.
Linn Andersson och Caroline Jöhncke är två kända ansikten inom travsporten. Båda har tränarlicens och hade travhästar runt sig redan som barn. I dag driver Linn ett eget träningsstall, skriver krönikor om travsporten och arbetar som jurist. Caroline Jöhncke tävlade förr i hoppning men bytte inriktning efter en skada.
– Vi har haft travhästar i familjen hela tiden. När jag skadade mig allvarligt fick jag sälja största delen av hopphästarna och sedan dess har travhästarna tagit över allt mer. Jag älskar hästar och vill jobba med dem, så jag fick välja en annan väg, säger hon.
Linn har länge velat göra något för att ge pensionerade travhästar ett bra liv efter karriären. Men det var först när hon träffade Caroline, som har ett stort kontaktnät inom ridsporten, som projektet tog form, vilket Travronden tidigare skrivit om. Tanken är att i sommar ta in tio travare för omskolning. Därefter ska de säljas som ridhästar. Projektet "Omskola en travhäst" sker ideellt och finansieras av sponsorer.
Tre månaders utbildning
Linn och Caroline är övertygade om att många travhästar kan bli utmärkta ridhästar.
– Jag hade en del förutfattade meningar om travhästar tidigare, det tror jag att en hel del inom ridsporten tyvärr har, men jag har helt ändrat uppfattning. Lägger man lite tid på dem är de så fina att rida och de är väldigt samarbetsvilliga. De har ett oförtjänt dåligt rykte, tycker jag.
När Caroline ringde runt till beridare för att berätta om projektet var gensvaret stort. Det var många som ville ta sig an travhästar för omskolning.
– Omskolningen är inte helt enkel om man inte vet vad för känsla man är ute efter. Därför vill vi ta hjälp av kunniga ryttare som kan sätta grunderna och påbörja omskolningen. Självklart är hästarna inte färdigutbildade efter tre månader, men det blir lättare för nästa ryttare att ta över dem, förklarar hon och fortsätter:
– Travhästar är vana vid att lösa det mesta på fart, de behöver lära sig saker som att stå stilla när man hoppar upp, ridas ut på lång tygel i skogen och att gå på böjt spår i balans.
Säljs på auktion i augusti
Att det råder hästbrist på ridsportsidan i Sverige har varit omskrivet länge. Caroline hoppas att fler ryttare får upp ögonen för travare. Projektet innebär också att det skapas jobbmöjligheter inom ridsporten.
– Det är inte tävlingsryttare som letar efter den här typen av häst, men det finns en stor bredd i Sverige som vill ha trevliga hobbyhästar. En välskolad travhäst skulle säkert också passa på ridskola och i turridningsverksamheter, jag hoppas och tror att det finns en marknad för dem.
I slutet av augusti ska hästarna säljas via auktionssajten Travera. Linn och Caroline har redan hittat ett par hästar men de letar efter fler nyligen pensionerade travare som ska ingå i projektet. De söker också efter fler sponsorer. Projektet samarbetar med en klinik som kommer att besiktiga hästarna. Det kommer inom kort att finnas en Facebook-grupp där beridarna presenteras, där kommer det också gå att följa hästarna under projektets gång.
Läs mer här
taggar
Liknande webbartiklar
- Fortsättning för "Vidare från travbanan" – fler hästar ska omskolas
- Vill stärka pensionerade travares position: "Saknas en tydligare struktur"
- Marielle Eriksson omskolar två travare i sommar: "Jättekul att se hur de utvecklas"
- On Track Piraten – från travstjärna till hopphäst: "Jättefin att rida"
- Projekt med omskolade travhästar snart i hamn: "En spännande vecka"
- Alva och Läckerols resa blev en tecknad serie: "Jag blev väldigt starstruck"
- Läckerol – travaren som blev 14-åriga Alvas ridhäst: "Man får en vän för livet"
- Tracken har haft två karriärer: ”Alla hästar har rätt att få åldras med kärlek”
- Ridtravaren som tävlar medelsvår dressyr
- Ung finsk travkusk i dramatisk omkullkörning och räddning

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.

Vikten av att våga prata om vikten
Ulrika Fåhraeus anar att hon i sin krönika kanske trampar i ett getingbo av åsikter. Men, för hästarnas skull gör hon det – talar om fetma.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

»Talang är hästens genetiska bagage«
Den specialiserade aveln av SWB-hästar har lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!