Nyheter
Publicerad: 2016-10-22
Foto: Adobe Stock
Öppet brev från Svenska Ridsportförbundet
Under lördagen publicerade Svenska Ridsportförbundet ett öppet brev på sin hemsida. Detta är ett sätt att bemöta de frågor som ställts mot förbundet vad gäller hästens välfärd och form inte minst på tävling – man bjuder in till ett forum i samband med Sweden International Horse Show. Läs brevet i sin helhet nedan:
Med anledning av allmän debatt gällande ridning och hästens form vill Svenska Ridsportförbundet lämna följande kommentar:
"Strömsholm 2016-10-22
Vi är tacksamma för engagemanget att alltid sätta hästen i centrum! För oss som förbund är det en självklarhet och en av svensk ridsports allra viktigaste ledstjärnor.
Därför är det viktigt att ta debatten på största allvar!
Vi har tagit emot synpunkter där vi fått ta del, direkt och indirekt, av fall som anses vara provokativa och inte stämma överens med förbundets värdegrund.
På dagens tävlingar är både framridning och tävlingsarena öppen för ryttare, tränare, publik och media. Det innebär att vi alla har ett stort ansvar för hur vår sport visas och upplevs av åskådarna. Självklart ska detta tankesätt även finnas med i träning och på hemmaplan.
Tävlingsarrangemang har ett flertal personer i utbildade roller för att kontrollera att regler följs, att det är fair play och att djurskydd och säkerhet efterlevs. Beroende på om tävlingen är nationell eller internationell förhålls arrangemanget till respektive regelverk.
Internationellt gäller FEI:s (internationella ridsportförbundets) regelverk medan Svenska Ridsportförbundets regelverk gäller vid nationella tävlingar. Båda regelverken innehåller tydliga instruktioner hur sporten ska utföras och hur hästar ska hanteras. Inom dressyren framgår också hur själva rörelserna ska vara utförda under tävlingsmomentet.
Vid internationella tävlingar i Sverige gäller FEI:s regelverk med tillägg av svensk djurskyddslag som kräver extra åtgärder med särskild veterinär utsedd av Jordbruksverket på plats för att bevaka just djurskyddet. Sverige har idag en av världens strängaste djurskyddslagar vilket vi ska vara stolta över!
Samtliga av förbundets funktionärer omfattas av krav på årlig fortbildning för att hålla verksamheten uppdaterad och kvalitetssäkrad.
Tävlingsryttare genomför utbildning för grönt kort, där också horsemanship och ledstjärnor är av stor vikt, för att kunna erhålla licens.
Men oavsett allt ovanstående är det i slutänden den enskilde personen som ansvarar för sina handlingar. Vid eventuella avvikelser från värdegrund och regelverk finns ett system som kan reglera och åtgärda och detta gäller samtliga förbundets medlemmar.
Gällande den specifikt riktade kritiken gentemot Svenska Ridsportförbundet och i dessa fall dressyrsporten vill vi delge följande:
- Fr o m 2016 förstärks våra krav på överdomare vid samtliga tävlingar. Överdomaren har till uppgift att se till att regelverk och djurskydd efterlevs. Överdomaren får också kontrollera och justera utrustning.
- Den så kallade träningsmetoden ”rollkur” eller andra varianter där hästar med styrka eller våld tvingas till en snäv form är inte tillåten i Sverige. Inte heller andra metoder där hästar på något sätt anses fara illa eller ta skada. Detta oavsett om det är träning eller tävling.
Vi är övertygade om att med rätt utbildning, kompetens, forskningsresultat och erfarenhetsutbyte verkar vi tillsammans för våra hästars bästa. Vi är övertygade om att det som förenar oss alla är kärleken till hästen.
Som ett första steg bjuder vi in till ett forum med expertis i samband med Sweden International Horse Show i november för att informera om Svenska Ridsportförbundets ställningstaganden och policy gällande hästutbildning och djurskydd. Mer information kommer via vår hemsida, ridsport.se.
Vi ses då, alla är varmt välkomna!
Djurskyddsutskottet genom Karl-Henrik Heimdahl, ordförande
Förbundsstyrelsen genom Ulf Brömster, ordförande
Tävlingssektionen genom Meta Persdotter, ordförande
Utbildningssektionen genom Robert Fritz, ordförande
Ridskole- och Anläggningssektionen genom Markku Söderberg, ordförande
Medlemssektionen genom Kristina Girhagen, ordförande
Centrala Ungdomssektionen genom Madeleine Almqvist, tf ordförande
Tränarrådet genom Elisabet Lundholm, ordförande
Domarrådet
Dressyrkommittén genom Lillian Jansson, ordförande
Hoppkommittén genom Gunnar Larsson, ordförande
Fälttävlanskommittén genom Margaretha Rödén, ordförande
Distanskommittén genom Marianne Eriksson, tf ordförande
Körkommittén genom Dan Henriksson, ordförande
Reiningkommittén genom Flemming Winberg, ordförande"
Till Svenska Ridsportförbundet
Liknande webbartiklar
- Så funkar det – guide till VM-grenarna
- Karin får inte dispens för bakskydd på tävling: ”Trodde vi hade en bättre syn på djurskyddet”
- Reining snart en gren inom Svenska Ridsportförbundet
- SvRF:s svar till grupp om hästens välfärd: ”Djurskyddet ska aldrig åsidosättas”
- Westerback ute efter 14 mil
- Skickar inga svenska distansekipage: ”Viktigt att arbete görs för stärkt djurskydd”
- Kritiken bidrog till att Anneli lämnar sitt uppdrag: ”Har så klart påverkat mig”
- Positiva dopningsprov för EPO på distanshästar
- Distans-VM flyttas efter protester
- Ridsportförbundet vill flytta distans-VM

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!