Foto: Oskarshamns ridklubb/Privat
Svenska Ridsportförbundets ridskole- och anläggningssektion har nu, efter nomineringar, utsett ”Årets ridskola” och ”Årets ridlärare”. Det är Oskarshamns ridklubb och Anna Boström som på Ryttargalan kommer att prisas för sina insatser inom ridsporten.
Med stort hjärta och kreativitet driver ideella Oskarshamns Ridklubb en ridskola för alla. En vinnande verksamhet som tar priset Årets ridskola 2015.
– Hjälp vad stolt jag blir, det här nästan inte greppbart, säger Madeleine Dunsäter, glad verksamhetsledare i klubben i ett pressmeddelande.
Årets ridskola utses efter nomineringar av Svenska Ridsportförbundets ridskole- och anläggningssektion och priset, ett utbildningsstipendium på 40 000 kronor, delas ut under Ryttargalan på Berns i Stockholm den 25 november – i samarbete med Agria Djurförsäkring.
Ridlektioner på alla nivåer i flera grenar, fysträning för ryttare, föräldrapaket, frukostridning, fredagsklubb, ungdomsledarskola och kunskapspass med fokus på säkra grepp. Det är bredden i verksamheten som är Oskarshamns ridklubbs (ORK) stora styrka.
– Vi tror på goda grunder, utbildar allsidiga ryttare och vill inspirera fler att lära mer. Det finns ju så mycket att lära och göra med hästar, säger Madeleine Dunsäter.
Tema om bättre kondition
Därför inleds varje ridlektion hos ORK alltid med 30 minuters teori.
– Det har visat sig vara ett jättebra grepp som handlar mycket om hästar och säkerhet, en av våra grundbultar, men också om föreningskunskap.
Klubben som bildades 1951 har i dag 480 medlemmar. På ridskolan finns 20 hästar och varje vecka görs cirka 300 uppsittningar.
Med hälsa som tema och ”ju bättre kondition vi har, desto mer orkar vi som ryttare” som mantra, drog också cirkelträningsgruppen ORKanerna igång för ett par år sedan, och har i dag inspirerat ryttare i klubben att orka både hel- och halvmaror.
Svenska Ridsportförbundet organiserar cirka 900 ridklubbar varav cirka 450 driver ridskola. Att ta emot priset Årets ridskola är stort.
– Det betyder massor för oss i klubben och är ett fint bevis på att det vi gör är rätt, säger Madeleine.
Anna stortrivs
Anna Boström lyfter eleverna på Vendelsö Ridskola med tydliga planer och positiv feedback. Själv stortrivs hon med hästjobbet.
– Det är en ynnest att få ha den här arbetsmiljön, säger ridskolechefen som är Årets ridlärare 2015.
Det är för att lyfta det goda ledarskapet som Svenska Ridsportförbundets ridskole- och anläggningssektion, efter nomineringar, utser Årets ridlärare. Priset är ett stipendium på 10 000 kronor som delas ut vid Ryttargalan på Berns i Stockholm den 25 november.
– Det viktigaste i mitt jobb är att alla ska känna sig välkomna här, säger Anna Boström som är utbildad ridlärare (Svensk Ridlärare level II) med 35 år i yrket.
– Att undervisa och hjälpa eleverna att utvecklas är otroligt inspirerande, säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Alla mår bra av att rida, oavsett vilket mål man har. Hästarna låter oss också ladda batterierna och vila hjärnan från dagens stress.
Det är så klockrent!
Eleverna får kursplan
Det var Annas föräldrar som startade Vendelsö ridskola för 50 år sedan.
I dag basar hon själv för anläggningen cirka tre mil sydost om Stockholm. Här finns 30 hästar och totalt görs cirka 480 uppsittningar varje vecka.
Genom verksamheten på Vendelsö ridskola löper en tydlig röd tråd, med individuella kursplaner och säkerhetstänk i varje del.
– Eleverna får sin kursplan i början på terminen och kan då planera och läsa inför varje lektion om de vill. Sen har de möjlighet att utvärdera varje lektion med kursplanen som stöd, säger Anna Boström.
Att få ta emot titeln Årets ridlärare och stipendiet på 10 000 kronor är speciellt.
– Bara det att någon gjort sig besvär att nominera mig är fantastiskt roligt. Det är som ett kvitto på att du är på rätt väg. Men det är ju självklart inte bara jag som gör det här, säger hon och syftar på sina medarbetare:
– Egentligen borde alla här bli Årets ridlärare. Hela högen!
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit i spanska Valencia.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!