Nyheter
Publicerad: 2020-03-23
Patrik Kittel om OS-debatten: ”Jag tränar på tills vi får definitivt besked”
Internationellt ställs tävlingar in och det diskuteras kring huruvida OS kommer att genomföras eller inte. Patrik Kittel tränar på som att OS skulle gå, medan förbundskapten Bo Jenå menar att det blir väldigt svårt att förbereda sig på ett vettigt sätt.
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher
Det har varit olika besked från Internationella olympiska kommittén (IOK), de har tidigare sagt att de står fast vid sin plan att trots coronaviruset arrangera OS i Tokyo. Men nu har de öppnat för att spelen kan komma att skjutas upp.
Samtidigt lyfts röster runt om i världen kring IOK:s agerande. Dressyrdrottningen Isabell Werth riktar kritik mot det hon anser är en förhalning av beslutet. Och Kanada har gått ut med att de inte kommer att skicka några atleter till Tokyo om spelen blir av som det var tänkt.
Samtidigt ser man att det blir allt svårare för ryttarna att förbereda sig, eftersom många tävlingar ställs in. Nu senast i raden meddelade Rotterdam att deras stortävling i juni är inställd, där skulle Sverige ha deltagit i både hoppning och dressyr.
Måste tänka på samhället
Sveriges förbundskapten i dressyr, Bo Jenå, följer diskussionerna.
– Det är ingen bra situation. Men som det ser ut nu spelar det ingen roll vad man som elitidrottare vill, eller vad man har tränat för och har strävat mot de senaste fyra åren. Nu måste vi alla tänka på hälsan och samhället i första hand. Det är dock klart att om OS mot förmodan skulle bli av står vi i en knepig sits, när tävling efter tävling ställs in, säger han och fortsätter:
– Nu senast med Rotterdam – och det är ju oklart med Aachen om de kommer att köra sina tävlingar. Vi behöver tävlingar för att både hästar och ryttare ska komma i tävlingsmood. Blir Aachen av och OS ska gå som tänkt kan vi vara förberedda att åka ändå, vi får köra programridning och träna hemma. Men det är absolut inte ett optimalt läge, inte alls.
Bo Jenå vill ha besked om OS så snart det bara går.
– Jag skulle vilja ha ett besked nu i början på april, för min egen del. Och jag tror att många av ryttarna håller med mig, att det hade varit en bra lösning om OS skjuts på framtiden. Antingen till oktober eller till nästa år, för att ge alla en rättvis chans.
Ser helst flytt till oktober
Patrik Kittel, som är baserad i Tyskland, följer också diskussionerna kring OS. Han menar att det bästa hade varit om spelen flyttades fram till oktober.
– Det har varit så mycket spekulationer hit och dit, men för mig personligen kan jag tänka att corona-viruset och allt vad det för med sig måste försvinna väldigt snabbt om OS ska kunna gå som det var tänkt. Jag hade föredragit om de flyttar det till oktober. Att hålla det nästa år, eller året efter det, får ju konsekvenser för andra mästerskap och deras arrangörer inom många idrotter. Det tror jag inte är en bra lösning.
Han och hans familj håller sig hemma så mycket det går, de försöker att inte träffa folk men Patrik rider och tränar som vanligt.
– Jag försöker att inte tänka så mycket på det, men det är klart att det påverkar hela ens vardag. Det här har ju drabbat världen på ett enormt sätt och vi måste ta det på allvar, säger han och fortsätter:
– Jag tränar på som om OS blir av, tills vi vet något annat.
Får rida program hemma
Beskedet om att Rotterdam ställer in sina tävlingar kom på måndagsförmiddagen.
– Ja, oj. Det känns ju väldigt dramatiskt, de skulle ju vara i slutet av juni. Men jag tror att många arrangörer hänger på när andra ställer in. Det blir som ett slags vattenfall och att bollar kommer i rullning, liksom. Nu när inte Rotterdam blir av och det är ett frågetecken kring Aachen finns det ju inte tävlingar alls för oss innan ett eventuellt OS.
Men ryttarna hittar alternativ för att ändå kunna förbereda sig.
– Vi kan ju rida program på hemmaplan och få dem bedömda. Men det är inte idealet för någon, att inte ha tävlat alls inför ett OS. Jag säger dock som Henrik von Eckermann uttryckte sig i en intervju – jag rider hellre OS utan att ha gjort en enda tävling alls, än att inte rida OS över huvud taget.
Liknande webbartiklar
- OS skjuts upp ett år: ”Hälsan är ju viktigast för alla människor”
- Klart vilka som rider på clinic för Patrik Kittel i Timrå
- Therese och Juliette klara för OS
- Efter motgångarna – Anna Freskgård satsar på nytt: ”Tog tid att hitta glädjen"
- Mathilda Karlssons satsning gick hem – ska rida OS: ”Det känns helt fantastiskt, overkligt”
- Efterlängtad internationell tävling på Flyinge: "Verkligen på tiden"
- Klart med fler toppryttare till dressyren i Friends: ”Känns jättemotiverande”
- Michelle Hagman på väg uppåt med nya hästar: "Har kvaliteter att gå mästerskap"
- Svenskarna till start i andra omgången av dressyrens Nations Cup
- Digital träningstävling i dressyr: ”Viktigt att fortsätta göra utvecklande saker”

Gör snöängel med sin fyrbenta kompis
Den här kvinnan lägger sig ner i snön för att göra en snöängel i hagen. Då bestämmer sig hennes häst för att göra henne sällskap.

Är kloning framtiden? Experten svarar
Kloning av hästar sker allt oftare i bland annat USA och Asien. Kommer kloner att ha en genetisk ålder som är äldre än de själva är, och hur påverkar kloning aveln?
Stine Hufthammer Indrelid, cellbiolog och expert på Bioteknologirådet svarar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Distriktsveterinärerna tillbaka nattetid
I nästan ett halvår har jouren i Västervik och Vimmerby hållit stängt på nätterna. Men nu har Distriktsveterinärerna åter beredskap dygnet runt.

Henrik von Eckermann historisk världsetta
Henrik slår rekord som den som legat längst tid som etta på världsrankingen. Nu har han varit etta i 17 månader i sträck.

Övervakningskameror fanns redan
Efter avslöjandena om Helgstrand Dressage meddelas det i veckan att de ska sätta upp videoövervakning i ridhusen. Men det har redan funnits.

Seger i internationella debuten
Cathrine Laudrup-Dufour har en ny mästerskapshäst i stallet. Nu har ryttaren gjort sin första internationella start med Mount St. John Freestyle.

Helgstrand-gate – ett viktigt rabalder
Är en tyst protest också en protest? Finns det ett rätt och ett fel för hur en debatt förs och är just den om Helgstrand förd på "fel" sätt?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 6: Rabatt hos Camelina of Sweden
I den sjätte luckan finns en rabattkod hos Camelina of Sweden, ett företag som tillverkar 100 % ekologisk, kravodlad kallpressad camelinaolja.

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!