Nyheter
Publicerad: 2019-02-11
Peter Eriksson om Cardento: ”Han var en fantastisk häst”
Under helgen nåddes Peter Eriksson av beskedet att hans gamla tävlingshäst Cardento VDL har somnat in. För Hippson berättar han om minnet av sin sagolika häst.
Text: Linnéa Lindahl
Foto: Tomas Holcbecher
Under hösten 1996 åkte Peter Eriksson till VDL-stuteriet i Nederländerna för att provrida en fyraårig häst vid namn Cardento. Till en början kändes det inte som något speciellt, men det blev genast annorlunda när de började hoppa.
– Det var då jag kände, för första gången, att här fanns något speciellt. Någonting utöver det vanliga, säger Peter om provridningen.
Tvekade aldrig på hinder
Cardento kom till Sverige och Flyinge år 1997 och gick bruksprovet med strålande resultat. Då var han fem år gammal och Peter Eriksson blev hans ryttare.
– Till temperamentet var han alltid sansad, han blev aldrig ängslig och tvekade aldrig på hinder. Han sprang så fort man bad honom, men han sprang inte i onödan.
Peter berättar att Cardento var en väldigt snäll individ som var enkel både att lasta och hantera i stallet. Han var inte speciellt hingstig i sitt beteende och kunde stå uppställd i stallgången på flera tävlingar utan problem.
– Han hade aldrig några hyss för sig. Han skulle aldrig få för sig att resa sig eller försöka kasta av någon, utan var alltid väldigt snäll och pålitlig, minns Peter.
Flertal medaljer
När Cardento fyllde sju år började framgångarna komma på riktigt. År 2000, när Cardento blev åtta år gammal, började han gå nationshoppningar med felfria resultat. År 2001 blev det EM-silver i lag, följt av VM-silver året efter. Utöver detta har ekipaget ett flertal nationella och internationella segrar i svår hoppning och har hoppat över både bilar och genom eld på Flyinge.
Men ett av de bästa minnena som Peter har tillsammans med Cardento är från OS i Aten år 2004, när det blev olympiskt silver för laget.
– Det blev ju omhoppning mot USA och i svängen mot sista hindret valde vi att hoppa över lite dekorationsmaterial på vägen, säger han och skrattar.
– Alla minnen från den tävlingen är fantastiska, hela upplevelsen. Att få stiga upp på prispallen under ett OS. Det var magiskt.
Framgångsrik avelshingst
Utöver de många sportsliga framgångar som Cardento hade under sin livstid var han även en otrolig avelshingst som lämnat ifrån sig mängder av talangfulla avkommor som har gått svår klass i hoppning. Fem år i rad blev han årets Breeders Trophy-hingst. Zacramento, Cue Channa och Flip’s Little Sparrow är exempel på några av de många framgångsrika hästar som Cardento lämnat efter sig.
– Han var en fantastisk häst, säger Peter.
Tidigare på Hippson.se:
Hingsten Cardento har somnat in
Liknande webbartiklar
- Zacramentos mamma är ridskolans drottning
- Cardento har utsetts till Årets hingst – för nionde gången
- Fem proffstips för att göra ett systematiserat hingstval: "Gräv efter information"
- Cardento-avkomma såldes för 3,5 miljoner kronor
- Superstallchefen: ”Var närvarande när du umgås med hästen”
- Hingsten Cardento har gått bort
- Familjeuppfödda Oceanhill Carlisle en av årets prestationshingstar
- Cardento utsedd till årets hingst – för sjätte året i rad
- Sofia Westborgs häftiga hingst godkänd: "En riktig eyecatcher"
- Hingsten Rubignon 961 har somnat in: "Minns honom med värme och glädje”

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Måndag i Herning – det händer i dag
Under måndagen ska individuella dressyrmedaljer delas ut i Grand Prix Special, med tre svenskar till start. Även voltigemedaljörer ska koras.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Att dansa tillsammans på stranden
En härlig ridtur på stranden är det nog få som tackar nej till. Här bjuds det dessutom på fina byten i varje – frågan är, vem får högst betyg?

Nilshagen: ”Inte över förrän det är över”
Avgörandet i lagdressyren på VM pågår för fullt. Therese Nilshagen och Dante Weltino hade både ljusglimtar och ett par missar i sin ritt.

OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
För ett år sedan bjöd det svenska hopplandslaget på en riktig nagelbitare – och det resulterade i inget mindre än en riktig OS-guldyra.
Återupplev medaljbragden i läsarfavoriten med bildspel och intervjuer

Historiskt VM-ögonblick för Indien
De indiska ryttarna Shruti Vora och Anush Agarwalla har skrivit historia. Det genom att vara landets första ryttare till start under ett VM.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!