Nyheter
Publicerad: 2021-12-21
Plats 23 – My Jeppsson Lindkvist: "Finns ett systerskap i sporten som gör att jag vill fortsätta"
Stormen i sociala medier kring dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvists avstängning kom att nå utanför ridsportkretsar. I dag är hon glad över att ha satt ett ämne på kartan.
– Jag vill ge en röst till de som inte kan eller vågar, säger hon.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
I slutet av augusti kom beskedet att dressyrdomaren My Jeppson Lindkvist stängdes av från sitt uppdrag i 18 månader. Anledningen var att Svenska ridsportförbundet ansåg att My bröt mot de etiska reglerna genom ett inlägg hon skrivit i en diskussionstråd på Flashback.
Turerna kring avstängningen har sedan varit många. Inledningsvis gick beslutet inte att överklaga, men efter protester i sociala medier kunde ärendet överklagas till Riksidrottsnämnden. Avstängningen hävdes eftersom beslutet hanterats av det juridiska utskottet i stället för i disciplinnämnden. I början av november meddelade förbundet att de inte skulle ta ärendet vidare.
– Jag har inte riktigt landat i det här än. Det är lite på gott och ont, för på ett sätt hade det varit skönt att sätta punkt, lägga det här bakom mig och gå vidare. Samtidigt är det ett ämne det absolut inte får sättas punkt för. Jag gör nästan mer intervjuer nu och jag är väldigt glad över att det här uppmärksammas både av riks- och sportmedia, säger My och fortsätter:
– Även om mitt ärende är utagerat finns ämnet om utsatta tjejer inom ridsporten kvar på kartan. Att jag har kunnat bidra med det känns väldigt bra.
Stärkt av stödet utifrån
Även om My kan se en vinning poängterar hon å andra sidan att hon mått väldigt dåligt under hela processen. Hon beskriver att det varit en fruktansvärd tid och att hon haft flera ångestattacker.
– Det här har varit mycket på bekostnad av mitt mående, men på ett annat sätt har det som sagt varit värt det. För att det ska kunna bli en förändring inom sporten måste ämnet väckas och bli en diskussion.
Något som stärkt My väldigt mycket i allt är det stöd hon fått utifrån. Inledningsvis vågade hon inte berätta offentligt att hon var under utredning. När beskedet om avstängningen däremot kom, valde My däremot att skriva ett inlägg i sin blogg.
– Jag var absolut förstörd och det går inte att beskriva hur dåligt jag mådde. Min tanke när jag skrev om det offentligt var att jag skulle få mycket hat, men i stället fick jag så mycket positiv respons. Jag blev väldigt glatt överraskad och den här reaktionen tror jag inte att jag hade fått för fem år sedan, säger hon och fortsätter:
– Det har skett ett skifte inom sporten, att kvinnor vågar gå ihop och säga ifrån. Jag är därför väldigt glad över att jag vågade berätta.
Har blivit mer eftertänksam
Med facit i hand kan inte My säga att hon ångrar inlägget på Flashback, även om det hade kunnat bespara henne mycket på ett personligt plan. Hon menar att värdet det givit för sporten och utsatta tjejer väger tyngre.
– Möjligtvis att jag hade kunnat skriva det på ett smartare sätt, men samtidigt vette tusan. Det hela är väldigt kluvet för mig.
I dagsläget förklarar My att hon på å ena sidan är mer försiktigt med om vad och hur hon uttrycker sig på internet. Å andra sidan vill hon fortfarande vara med i diskussionerna.
– Jag tänker efter ännu mer i dag innan jag skriver. Det är jättesvårt, för går jag in i ett kommentarsfält känner folk igen mitt namn nu. Jag måste därför vara ännu mer noggrann med hur jag uttrycker mig, för med vill jag gärna vara.
"Vill fortsätta ge en röst"
En anledning till att My fortsatt vill göra sin röst hörd är för att kunna hjälpa de som inte själva vågar. Hon menar att just diskussionerna är oerhört viktiga för att kunna nå en förändring.
– Jag vet att det hade varit lugnare för mig själv om jag låtit bli och min självbevarelsedrift är nog ganska låg, för jag går in och tar krigen mot bättre vetande. Där tror jag snarare att jag behöver hitta mina strategier för hur jag ska föra mig. Jag har inte blivit rädd av allt som hänt, utan snarare stärkt genom att jag fått så mycket stöd, säger My och fortsätter:
– Att exempelvis hamna på den här maktlistan handlar inte bara om mig, utan om den enorma respons jag fått. Det finns ett systerskap i sporten som gör att jag vill fortsätta att ge en röst till de som inte vågar eller kan. Kan jag ge dem en röst har jag gjort något bra i mitt liv.
Samtalat med SvRF:s ordförande
Innan det stod klart att Svenska ridsportförbundet la ner fallet om Mys avstängning talades hon och förbundets ordförande, Ulf Brömster, vid via telefon. Enligt My blev det då tydligt att de har väldigt skilda bakgrunder inom sporten.
– Jag tror det är en del av problematiken. Han kommer in som vuxen man i ridskole- och styrelsevärlden, medan jag har en klassisk uppväxt för en tjej som råkar illa ut. Jag har sett världen från en ungs tjejs perspektiv, även om jag aldrig blivit utsatt själv har jag varit väldigt nära det, säger My och fortsätter:
– Det gör att jag och Ulf har väldigt olika perspektiv på det här. Jag hoppas att han tog till sig vad jag berättade, för det var ett bra samtal. Och jag är helt säker på att Ulf vill göra något bra av det.
Stadgarna behöver ändras
I framtiden vill My se att en stödlinje inom förbundet öppnas, dit personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp och osunda relationer kan vända sig. Där önskar hon att en person som unga kan skapa förtroende för arbetar.
– Dagens ombudsman är alldeles för trubbig. Vi vet att det är ett känsligt ämne och utsatta medlemmar måste kunna få stöd och hjälp, så att de vågar höra av sig.
Något annat My lyfter är att stadgarna behöver ändras. Hon menar att stadgarna behöver förtydligas så att det inte finns möjlighet för en tränare att ha relationer med sina elever.
– Det behöver vara övergripande och gå bortom diplomerade tränare, även licensierade ryttare bör räknas in. Stadgarna måste finnas där så de finns att ta till när något händer. Det får inte bli som i de senaste fallen, att förbundet försöker göra något men det finns inget stöd i stadgarna. Och det här måste göras omgående, inte om tio år och heller inte om sex månader.
Hippsons lista över ridsportens mäktigaste, plats 23, My Jeppson Lindkvist
Från okänd till rikskänd i ett nafs. I efterdyningarna av den häktade elitryttaren började det skrivas i en tråd på Flashback. Ett inlägg handlade om att fler välkända män inom ridsporten skulle ha begått övergrepp. Deras namn var maskade men gick att identifiera, inlägget var skrivet av en anonym profil. Men så kom det fram till SvRF att det var dressyrdomaren My Jeppsson som stod bakom inlägget. Hon stängdes av i 18 månader som domare utan möjlighet att överklaga. Något som drog igång en stor proteststorm både i sociala medier och i ridsportmedia. Summa summarum – SvRF fick backa, My fick sin licens tillbaka och blev kändis på köpet.
Hippsons lista över ridsportens mäktigaste 2021, tidigare publicerat:
Plats 24-30
Inledning
Liknande webbartiklar
- Bo Jenå lyfter laget framför jaget
- My tävlar ponny bland storhästar – och vinner: ”Får en del undrande blickar”
- Tränarmålet: Tränaren har löst licens
- Förbundet överklagar inte i tränarmålet
- Hur påverkar tävlingsekipagen klimatet
- Ungdomsryttare stängs av i sex månader
- Dags att nominera till Ryttargalan
- Dags att börja forma VM-laget
- Barn och unga förlorare med RF:s nya stöd
- Är det nya inverkansprotokollet för negativt?

Andra mötet med Johanna Lassnack
Hippsons bloggare Almida Ericsson har fått hjälp med sin träning av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att bland annat hantera nervositet.

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"

”Snoppsten” bildas av ansamlad smegma
Vad är ”snopp-sten”, hur märker man att sin valack lider av det och vad kan man som hästägare göra? Veterinär Hanna Friedrichsen Borg berättar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!