Nyheter
Publicerad: 2022-07-18
Rannsaka sig själv för att nå utveckling: ”Det är aldrig någon annans fel”
Jens Fredricson var självklart glad över vinsten i hoppningens femårsfinal i Falsterbo. Men han lägger inte allt för stor vikt vid den unga hästens prestation i årgångstävlingar.
Text: Annika Grundberg
Foto: Linnea Lindahl
– Det är jätteroligt att vinna såklart men det säger inte så mycket. Framför allt ska de lära sig och man ser hur de beter sig i miljön. Men om jag hade fått åtta fel i dag eller om jag vinner, vad spelar det för roll om fyra år? Ingenting, säger Jens efter segern i femårsfinalen med Quick Pleasure van de Nachtegaele.
Jens själv känner sig i lika god form som sina tävlingshästar. Han är VM-aktuell med Markan Cosmopolit och känner att han är bättre än någonsin.
– Jag är 55 år och har aldrig ridit så bra som jag gör just nu och jag tror att jag kan bli ännu bättre. Det handlar om motivation och drivkraft, det är det som är styrande. Och hur mycket tid man orkar lägga på det. Den dagen man säger att jag ska sova till nio för att jag inte orkar, då är det över. Eller när kroppen inte längre orkar, när man får för mycket ont för då blir man rädd och det tar bort motivation. Så motivationen och fysiken styr hur länge man kan hålla på tror jag.
Ber hästarna om att utföra uppgiften
Även när det kommer till hästarna gäller det att de ska vilja göra jobbet. Att tvinga och dominera dem är inte Jens filosofi.
– En häst är en gräsätare med stark flyktinstinkt. Det är vi som domesticerar den, stoppar in den i en box och lägger sadel på den. Den har ingen aning om vad hoppning och ridning är som unghäst.
När det kommer till att sedan utbilda hästen finns det många olika skolor och Jens har en modell som passar för honom.
– De måste lära sig att hoppa, det är ingen häst som kan det, vi måste lära den det. Den måste få en fin skolning helt enkelt. Det finaste sättet att utbilda en häst på är att fråga den hela tiden. Säger du åt den hela tiden vad den ska göra blir den ointresserad till slut. Men frågar du ”har du lust med det här?”, då går det bättre, säger han och fortsätter:
– Jag är inte så mycket för den dominanta ridningen. Mina hästar går med näsan där uppe, jag har till och med vänt på tygeln och håller väldigt lätt i den. Så frågar jag hästen ”vill du hoppa det där hindret?” Sen hjälper jag den inte så mycket utan den får hjälpa mig i stället. Då tycker hästen att det är roligt och det är en filosofi jag har i ridningen. Sen måste dressyren till. Ju lättare du kan rida inne på banan ju mer tecken på att du har kontroll i ditt dressyrarbete utanför.
Måste bygga upp hästarna över tid
Hela unghästtiden handlar om att bygga upp hästen dels fysiskt; hjärta och lungor, skelett, ledgångar, ligament och senor. Men den ska också gymnastiseras så att den lär sig att använda rätt muskler förklarar Jens.
– Den ska lyfta sin mage och sin manke och släppa ut sin hals och gå från att vara en bengångare till att bli en mag- och ryggångare. Det jobbet är det inte så många som kan för det tar tid, det tar ett par år.
Och det arbetet görs hemma, i vardagen.
– Det kallas dressyr. Utan det blir det inte heller några hästar. Det är så många bitar som ska stämma. Så egentligen är det inte jätteviktigt om de vinner fem-, sex- eller sjuårsfinaler.
Måste testa för att se hur det går
Men att bara sitta hemma och träna ger inget kvitto på hur bra hästen är i skarpt läge.
– Det är inte alltid de som är bäst hemma som är bäst på tävling. Ofta kan det vara tvärtom. Det är därför man inte bara kan sitta hemma och träna, det säger en del men man måste ut och möta den här tävlingssituationen. En del lyfter sig medan en del blir försiktiga och tycker att det är läskigt, de hästarna blir sällan bra nog.
– Det är så här med hästar att man rider och utbildar dem ungefär likadant allihop. Sen ställer man dem inför uppgifter och prövningar, en del växlar upp och en del växlar ner.
Stora uppgifter ger det slutliga svaret
Jens menar att det kan vara svårt att förlita sig på bedömning av ridbarhet på unga hästar.
– Ridbarheten är ofta lite begränsad på de här storhoppande hästarna för de har så otroligt stor galopp. Så på alla linjer måste du ta i dem. Ofta upplevs därför hästar med lite mindre galopp som mer ridbara för det stämmer för dem. Men det är sällan som de har kapacitet nog, förklarar han.
– Så man ska vara lite försiktig med att lägga för mycket värdering i själva ridbarheten om man vill ha en superhäst för det är något man jobbar med och utvecklar.
Men när vet man då om hästen har det där extra?
– Den dagen du vet att du har en superhäst, det är när du går in i en riktigt stor klass och det inte blir som du har tänkt dig i en kombination. Hästen stannar eller det händer någonting och när du styr på nästa gång så får du svaret. Kommer den in och hoppar högt över med spetsade öron och säger att det här fixar jag, då är det en bra häst.
Kunna rannsaka sig själv
Jens säger att han ofta hör hur misslyckanden skylls på yttre omständigheter.
– Men man har aldrig otur i ridning, hästar och ridning är till hundra procent ett resultat av vad man gör. Ursäkter är helt värdelöst när man håller på med hästar. Man måste orka försöka rannsaka sig själv när det går dåligt, säger han och tar sig själv som exempel.
– Som i nationshoppningen här i Falsterbo när jag hade åtta fel i andra rundan, jag red inte tillräckligt bra, det är inte mer än så. Det var inte otur, det var inte tillräckligt bra. Hem och analysera vad jag kan göra bättre. Man behöver inte ändra på hela systemet men det finns alltid ett par stycken detaljer att skruva på.
Att lära sig att rannsaka sig själv är nyckeln till utveckling menar han:
– Det är aldrig någon annans fel och ju fortare man lär sig det ju snabbare kan man nå utveckling. Jag säger inte framgång för det är det inte säkert att man får, det beror på vad för hästmaterial man har. Men man når utveckling och när man gör det börjar folk titta på en och man kan få bra hästar. Men dit når man bara om man rannsakar sig själv.
Tidigare på Hippson.se
Patrik Kittel överst på Grand Prix-pallen
Kavira obesegrad och sjuårsvinnare: "Hon är extra, extra speciell"
Inte Sveriges dag i Falsterbo – näst sist i NC
Rosebank VH vann fyraårsfinalen
Sverige sist inför andra rundan
Första vinnarna i Falsterbo Pony Equitation är korade: "Helt magiskt"
Bildspel: Falsterbo ur hundarnas perspektiv
Sverige startar först i NC
Buskhagas Ramayana vann femårsfinalen
Vinnarna felfria genom kval och final
Välgörenhetsauktion till förmån för Ukraina
"En endorfinkick när man känner att man är sitt allra bästa"
Bildspel: Häng med till Falsterbo Hunting
Det blev seger i kürdebuten
"Det var vinna eller försvinna som gäller"
Danskt i topp i ungdomsfinalen
Grabbhoppning - framtidens stjärnor gjorde Falsterbo-debut
Norges Mikkel Fredin Nilsen ute på segertåg
Syskonen Brandt stöttar varandra i Falsterbo
Efter 19 lunginflammationer - Anna kvalad till final
Jenny Magnusson och Goodwin vann kürdebuten: "Är mållös"
Erica Swartz vann 7-star
Södertälje ridklubb tog hem lagguldet
Bildspel - häng med till Falsterbo
Vann i Falsterbo - debuterar i küren: "Värdefullt för oss som kommer underifrån"
Falsterbo tillbaka till 100 procent
Familjen Heed om nya ponnytävlingen
EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Internationella ryttare till Falsterbo presenterade
taggar
Liknande webbartiklar
- Ryttaren som föll i huntingen vårdas fortfarande på sjukhus
- "En fantastisk kanin – han hoppar precis som King Edward!"
- André Thieme om dubbelsegern i Falsterbo: "Det var ödet"
- André Thieme vann Falsterbo Grand Prix – von Eckermann tvåa
- Sverige totalsegrare i Nations Cup: "Stolpe ut i klassen men jätteglada för totalvinsten"
- Ullas nyfikenhet är fortfarande stor
- Söndag i Falsterbo – det händer i dag
- André Thieme vann Falsterbo Derby: "Känns som han gjort det en miljon gånger tidigare"
- Patrik Kittel överst på Grand Prix-pallen
- Kavira är obesegrad och sjuårsvinnare: "Hon är extra, extra speciell"

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!