Nyheter
Publicerad: 2022-07-18
Rannsaka sig själv för att nå utveckling: ”Det är aldrig någon annans fel”
Jens Fredricson var självklart glad över vinsten i hoppningens femårsfinal i Falsterbo. Men han lägger inte allt för stor vikt vid den unga hästens prestation i årgångstävlingar.
Text: Annika Grundberg
Foto: Linnea Lindahl
– Det är jätteroligt att vinna såklart men det säger inte så mycket. Framför allt ska de lära sig och man ser hur de beter sig i miljön. Men om jag hade fått åtta fel i dag eller om jag vinner, vad spelar det för roll om fyra år? Ingenting, säger Jens efter segern i femårsfinalen med Quick Pleasure van de Nachtegaele.
Jens själv känner sig i lika god form som sina tävlingshästar. Han är VM-aktuell med Markan Cosmopolit och känner att han är bättre än någonsin.
– Jag är 55 år och har aldrig ridit så bra som jag gör just nu och jag tror att jag kan bli ännu bättre. Det handlar om motivation och drivkraft, det är det som är styrande. Och hur mycket tid man orkar lägga på det. Den dagen man säger att jag ska sova till nio för att jag inte orkar, då är det över. Eller när kroppen inte längre orkar, när man får för mycket ont för då blir man rädd och det tar bort motivation. Så motivationen och fysiken styr hur länge man kan hålla på tror jag.
Ber hästarna om att utföra uppgiften
Även när det kommer till hästarna gäller det att de ska vilja göra jobbet. Att tvinga och dominera dem är inte Jens filosofi.
– En häst är en gräsätare med stark flyktinstinkt. Det är vi som domesticerar den, stoppar in den i en box och lägger sadel på den. Den har ingen aning om vad hoppning och ridning är som unghäst.
När det kommer till att sedan utbilda hästen finns det många olika skolor och Jens har en modell som passar för honom.
– De måste lära sig att hoppa, det är ingen häst som kan det, vi måste lära den det. Den måste få en fin skolning helt enkelt. Det finaste sättet att utbilda en häst på är att fråga den hela tiden. Säger du åt den hela tiden vad den ska göra blir den ointresserad till slut. Men frågar du ”har du lust med det här?”, då går det bättre, säger han och fortsätter:
– Jag är inte så mycket för den dominanta ridningen. Mina hästar går med näsan där uppe, jag har till och med vänt på tygeln och håller väldigt lätt i den. Så frågar jag hästen ”vill du hoppa det där hindret?” Sen hjälper jag den inte så mycket utan den får hjälpa mig i stället. Då tycker hästen att det är roligt och det är en filosofi jag har i ridningen. Sen måste dressyren till. Ju lättare du kan rida inne på banan ju mer tecken på att du har kontroll i ditt dressyrarbete utanför.
Måste bygga upp hästarna över tid
Hela unghästtiden handlar om att bygga upp hästen dels fysiskt; hjärta och lungor, skelett, ledgångar, ligament och senor. Men den ska också gymnastiseras så att den lär sig att använda rätt muskler förklarar Jens.
– Den ska lyfta sin mage och sin manke och släppa ut sin hals och gå från att vara en bengångare till att bli en mag- och ryggångare. Det jobbet är det inte så många som kan för det tar tid, det tar ett par år.
Och det arbetet görs hemma, i vardagen.
– Det kallas dressyr. Utan det blir det inte heller några hästar. Det är så många bitar som ska stämma. Så egentligen är det inte jätteviktigt om de vinner fem-, sex- eller sjuårsfinaler.
Måste testa för att se hur det går
Men att bara sitta hemma och träna ger inget kvitto på hur bra hästen är i skarpt läge.
– Det är inte alltid de som är bäst hemma som är bäst på tävling. Ofta kan det vara tvärtom. Det är därför man inte bara kan sitta hemma och träna, det säger en del men man måste ut och möta den här tävlingssituationen. En del lyfter sig medan en del blir försiktiga och tycker att det är läskigt, de hästarna blir sällan bra nog.
– Det är så här med hästar att man rider och utbildar dem ungefär likadant allihop. Sen ställer man dem inför uppgifter och prövningar, en del växlar upp och en del växlar ner.
Stora uppgifter ger det slutliga svaret
Jens menar att det kan vara svårt att förlita sig på bedömning av ridbarhet på unga hästar.
– Ridbarheten är ofta lite begränsad på de här storhoppande hästarna för de har så otroligt stor galopp. Så på alla linjer måste du ta i dem. Ofta upplevs därför hästar med lite mindre galopp som mer ridbara för det stämmer för dem. Men det är sällan som de har kapacitet nog, förklarar han.
– Så man ska vara lite försiktig med att lägga för mycket värdering i själva ridbarheten om man vill ha en superhäst för det är något man jobbar med och utvecklar.
Men när vet man då om hästen har det där extra?
– Den dagen du vet att du har en superhäst, det är när du går in i en riktigt stor klass och det inte blir som du har tänkt dig i en kombination. Hästen stannar eller det händer någonting och när du styr på nästa gång så får du svaret. Kommer den in och hoppar högt över med spetsade öron och säger att det här fixar jag, då är det en bra häst.
Kunna rannsaka sig själv
Jens säger att han ofta hör hur misslyckanden skylls på yttre omständigheter.
– Men man har aldrig otur i ridning, hästar och ridning är till hundra procent ett resultat av vad man gör. Ursäkter är helt värdelöst när man håller på med hästar. Man måste orka försöka rannsaka sig själv när det går dåligt, säger han och tar sig själv som exempel.
– Som i nationshoppningen här i Falsterbo när jag hade åtta fel i andra rundan, jag red inte tillräckligt bra, det är inte mer än så. Det var inte otur, det var inte tillräckligt bra. Hem och analysera vad jag kan göra bättre. Man behöver inte ändra på hela systemet men det finns alltid ett par stycken detaljer att skruva på.
Att lära sig att rannsaka sig själv är nyckeln till utveckling menar han:
– Det är aldrig någon annans fel och ju fortare man lär sig det ju snabbare kan man nå utveckling. Jag säger inte framgång för det är det inte säkert att man får, det beror på vad för hästmaterial man har. Men man når utveckling och när man gör det börjar folk titta på en och man kan få bra hästar. Men dit når man bara om man rannsakar sig själv.
Tidigare på Hippson.se
Patrik Kittel överst på Grand Prix-pallen
Kavira obesegrad och sjuårsvinnare: "Hon är extra, extra speciell"
Inte Sveriges dag i Falsterbo – näst sist i NC
Rosebank VH vann fyraårsfinalen
Sverige sist inför andra rundan
Första vinnarna i Falsterbo Pony Equitation är korade: "Helt magiskt"
Bildspel: Falsterbo ur hundarnas perspektiv
Sverige startar först i NC
Buskhagas Ramayana vann femårsfinalen
Vinnarna felfria genom kval och final
Välgörenhetsauktion till förmån för Ukraina
"En endorfinkick när man känner att man är sitt allra bästa"
Bildspel: Häng med till Falsterbo Hunting
Det blev seger i kürdebuten
"Det var vinna eller försvinna som gäller"
Danskt i topp i ungdomsfinalen
Grabbhoppning - framtidens stjärnor gjorde Falsterbo-debut
Norges Mikkel Fredin Nilsen ute på segertåg
Syskonen Brandt stöttar varandra i Falsterbo
Efter 19 lunginflammationer - Anna kvalad till final
Jenny Magnusson och Goodwin vann kürdebuten: "Är mållös"
Erica Swartz vann 7-star
Södertälje ridklubb tog hem lagguldet
Bildspel - häng med till Falsterbo
Vann i Falsterbo - debuterar i küren: "Värdefullt för oss som kommer underifrån"
Falsterbo tillbaka till 100 procent
Familjen Heed om nya ponnytävlingen
EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Internationella ryttare till Falsterbo presenterade
taggar
Liknande webbartiklar
- Ryttaren som föll i huntingen vårdas fortfarande på sjukhus
- Falsterbo går miste om Nations Cup
- SvRF om nosgrimmor: "Tydligt vilka regler som gäller"
- Stephanie Holmén om jobbet som expert i tv: "Det var jätteroligt"
- Schweiz oslagbara – Martin Fuchs tog klockren Grand Prix-seger
- Dansk seger i Nations Cup – Kittel vann küren: "Det är bara du och hästen"
- Söndag på Falsterbo – det händer i dag
- Przemyslaw och Vasco – mästare på höjdhopp
- Steve Guerdat: "En väldigt speciell seger för mig"
- Kittel vann Grand Prix på hemmaplan: "Seglar igenom programmet"

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

Fram med reflexerna – så syns du i mörkret
Reflexer har ett bäst-före-datum. Så när höstmörkret är här och reflexerna åker på, kontrollera att de syns innan du ger dig ut på vägarna.

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!