Rebecca Giegold har skott Grevlundahästarna de senaste 16 åren. Hon är glad över att vara en del av det framgångsrika teamet, men menar samtidigt att hon arbetar under en enorm press. "Det får inte bli fel, mitt jobb kan göra skillnaden som leder till vinst eller förlust", säger hon.
Text: Ida Röök
Foto: Lina Salomonsson
I det senaste numret av Hippson porträtterar vi Lisen Bratt Fredricson, samt skriver om Grevlundas framgångssaga och strategin bakom den. Rebecca Giegold är en i teamet som gör sitt yttersta för att hästarna ska prestera på topp – hon har nämligen jobbat som hovslagare på Grevlunda de senaste 16 åren.
– Det är oerhört roligt men samtidigt en enorm utmaning som kräver mycket energi och känsla. Det är en stor press att hela tiden göra sitt yttersta, men jag gillar det skarpt, annars hade jag inte orkat med det så här länge, säger hon.
Hovslageri ett hantverk
Rebecca har själv tävlat i hoppning, hon driver uppfödning i liten skala och har bland annat, tillsammans med sin sambo Niclas Magnusson, fött upp Tinne Vilhelmson Silfvéns dressyress Paridon Magi. Dessutom är hennes dotter, Isabella, utbildad beridare och tävlingsryttare.
– Det har alltid varit mycket häst i mitt liv och av en slump kom jag in på det här med hovslageri. För mig är det ett hantverk där minsta lilla detalj kan förändra mycket. Uttrycket ”utan hov ingen häst”, talar för sig själv, säger Rebecca.
Hon har skott hos Lisen och Peder Fredricson de senaste 16 åren. Hon trivs i den högpresterande miljön men hon är också, ibland smärtsamt, medveten om att hennes jobb måste bli rätt.
– Peder är väldigt funderande och analyserande som person. Det är nog tur att vi är väldigt lika. Vi söker nya lösningar hela tiden och vi blir aldrig fullärda, konstaterar Rebecca.
Speciell metod
Varje tisdag jobbar hon med Grevlundas hästar. Hur ofta varje häst skos beror på vad de har inplanerat framöver.
– Ingen häst åker med gamla skor på tävling så ibland blir det tätare intervaller. Men som All In exempelvis, han skos i vanliga fall ungefär var fjärde till var femte vecka numera.
Alla hästar på Grevlunda varmskos.
– Det är för att man kan vara mer exakt i sina korrigeringar när man varmskor. För mig är det enklare att komma åt små, små detaljer med den metoden, säger Rebecca.
I Grevlunda-teamets strävan efter att bli bäst i världen är det i detaljerna som förändringarna görs, så också i skoningen.
– Peder och de andra ryttarna, samt Lisen till viss del, är alltid med och diskuterar olika lösningar för olika hästar. När det gäller Flip´s Little Sparrow till exempel så gjorde jag inför segern i världscupen (med Stephanie Holmén i Zürich reds. anm) ett lite större utlägg på bakskorna, vilket gav resultat även om det så klart inte bara var just den detaljen som gav segern. Men det är en fingervisning om att det är så små saker som kan göra stor skillnad i hur hästen rör sig.
– Jag jobbar efter devisen ”keep it simple”. Vi krånglar inte till saker och ting bara för att, vi håller det så enkelt det bara går.
Skickar med alternativ
Peder rider med en stor känsla för hästen i varje steg och även för honom kan olika typer av korrigeringar i hästens skoning göra stor skillnad.
– Vi diskuterar alltid hur hästen går, vad han skulle vilja få fram mer eller ”motverka”, och så försöker vi hitta lösningar för varje individ som gör att de presterar bättre hela tiden, säger Rebecca.
När hon har gjort förändringar, som exempelvis satt på skor i en mindre storlek än vanligt, skickar hon alltid med andra lösningar när hästarna åker iväg på tävling.
– Jag har ständigt kontakt med ryttarna och skulle det vara så att de vill göra om något har de möjlighet med hovslagare på plats, eftersom jag skickar med material.
Korrekt balans viktigt
Visst känner Rebecca sig delaktig när det går bra för Grevlundas hästar och deras ryttare.
– Men lika mycket bävar jag när det inte har gått bra. Då analyserar vi och funderar – hur kan vi göra annorlunda till nästa gång?
Efter varje framgång ser Rebecca ganska direkt framåt.
– Vi är nog lite så, både jag och Peder, att när framgången kommer så är vi ganska snart på nästa steg och på väg mot nästa stora mål.
Frågan är hur stor skillnad egentligen skoningen gör, och om en ”vanlig” ryttare på lägre nivå förstår hur avgörande hästens hovar och skoningar kan vara?
– För oss som jobbar med så små detaljer är det tydligt att hovarna och skoningen faktiskt gör skillnad. Det är väldigt viktigt att hovarna är korrekt balanserade så att hästen kan röra sig optimalt. Det är kanske inte många som tänker på att just skoningen kan göra så stor skillnad, men det gör den faktiskt.
OS-silver, EM-guld, lagsilver i EM och mängder med placeringar på världens absolut största tävlingar talar sitt tydliga språk. Men Rebecca lutar sig inte tillbaka.
– Både jag och Peder, ja hela teamet på Grevlunda, strävar hela tiden efter att hitta nya lösningar, ny kunskap och vi inser att vi fortfarande har så mycket kvar att lära. Det är det som är tjusningen med mitt jobb – men också en extrem utmaning varje dag, avslutar Rebecca.
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!