Nyheter
Publicerad: 2018-02-27
Rebecca skor Grevlundahästarna: ”Det är en enorm press men också superkul”
Rebecca Giegold har skott Grevlundahästarna de senaste 16 åren. Hon är glad över att vara en del av det framgångsrika teamet, men menar samtidigt att hon arbetar under en enorm press. "Det får inte bli fel, mitt jobb kan göra skillnaden som leder till vinst eller förlust", säger hon.
Text: Ida Röök
Foto: Lina Salomonsson
I det senaste numret av Hippson porträtterar vi Lisen Bratt Fredricson, samt skriver om Grevlundas framgångssaga och strategin bakom den. Rebecca Giegold är en i teamet som gör sitt yttersta för att hästarna ska prestera på topp – hon har nämligen jobbat som hovslagare på Grevlunda de senaste 16 åren.
– Det är oerhört roligt men samtidigt en enorm utmaning som kräver mycket energi och känsla. Det är en stor press att hela tiden göra sitt yttersta, men jag gillar det skarpt, annars hade jag inte orkat med det så här länge, säger hon.
Hovslageri ett hantverk
Rebecca har själv tävlat i hoppning, hon driver uppfödning i liten skala och har bland annat, tillsammans med sin sambo Niclas Magnusson, fött upp Tinne Vilhelmson Silfvéns dressyress Paridon Magi. Dessutom är hennes dotter, Isabella, utbildad beridare och tävlingsryttare.
– Det har alltid varit mycket häst i mitt liv och av en slump kom jag in på det här med hovslageri. För mig är det ett hantverk där minsta lilla detalj kan förändra mycket. Uttrycket ”utan hov ingen häst”, talar för sig själv, säger Rebecca.
Hon har skott hos Lisen och Peder Fredricson de senaste 16 åren. Hon trivs i den högpresterande miljön men hon är också, ibland smärtsamt, medveten om att hennes jobb måste bli rätt.
– Peder är väldigt funderande och analyserande som person. Det är nog tur att vi är väldigt lika. Vi söker nya lösningar hela tiden och vi blir aldrig fullärda, konstaterar Rebecca.
Speciell metod
Varje tisdag jobbar hon med Grevlundas hästar. Hur ofta varje häst skos beror på vad de har inplanerat framöver.
– Ingen häst åker med gamla skor på tävling så ibland blir det tätare intervaller. Men som All In exempelvis, han skos i vanliga fall ungefär var fjärde till var femte vecka numera.
Alla hästar på Grevlunda varmskos.
– Det är för att man kan vara mer exakt i sina korrigeringar när man varmskor. För mig är det enklare att komma åt små, små detaljer med den metoden, säger Rebecca.
I Grevlunda-teamets strävan efter att bli bäst i världen är det i detaljerna som förändringarna görs, så också i skoningen.
– Peder och de andra ryttarna, samt Lisen till viss del, är alltid med och diskuterar olika lösningar för olika hästar. När det gäller Flip´s Little Sparrow till exempel så gjorde jag inför segern i världscupen (med Stephanie Holmén i Zürich reds. anm) ett lite större utlägg på bakskorna, vilket gav resultat även om det så klart inte bara var just den detaljen som gav segern. Men det är en fingervisning om att det är så små saker som kan göra stor skillnad i hur hästen rör sig.
– Jag jobbar efter devisen ”keep it simple”. Vi krånglar inte till saker och ting bara för att, vi håller det så enkelt det bara går.
Skickar med alternativ
Peder rider med en stor känsla för hästen i varje steg och även för honom kan olika typer av korrigeringar i hästens skoning göra stor skillnad.
– Vi diskuterar alltid hur hästen går, vad han skulle vilja få fram mer eller ”motverka”, och så försöker vi hitta lösningar för varje individ som gör att de presterar bättre hela tiden, säger Rebecca.
När hon har gjort förändringar, som exempelvis satt på skor i en mindre storlek än vanligt, skickar hon alltid med andra lösningar när hästarna åker iväg på tävling.
– Jag har ständigt kontakt med ryttarna och skulle det vara så att de vill göra om något har de möjlighet med hovslagare på plats, eftersom jag skickar med material.
Korrekt balans viktigt
Visst känner Rebecca sig delaktig när det går bra för Grevlundas hästar och deras ryttare.
– Men lika mycket bävar jag när det inte har gått bra. Då analyserar vi och funderar – hur kan vi göra annorlunda till nästa gång?
Efter varje framgång ser Rebecca ganska direkt framåt.
– Vi är nog lite så, både jag och Peder, att när framgången kommer så är vi ganska snart på nästa steg och på väg mot nästa stora mål.
Frågan är hur stor skillnad egentligen skoningen gör, och om en ”vanlig” ryttare på lägre nivå förstår hur avgörande hästens hovar och skoningar kan vara?
– För oss som jobbar med så små detaljer är det tydligt att hovarna och skoningen faktiskt gör skillnad. Det är väldigt viktigt att hovarna är korrekt balanserade så att hästen kan röra sig optimalt. Det är kanske inte många som tänker på att just skoningen kan göra så stor skillnad, men det gör den faktiskt.
OS-silver, EM-guld, lagsilver i EM och mängder med placeringar på världens absolut största tävlingar talar sitt tydliga språk. Men Rebecca lutar sig inte tillbaka.
– Både jag och Peder, ja hela teamet på Grevlunda, strävar hela tiden efter att hitta nya lösningar, ny kunskap och vi inser att vi fortfarande har så mycket kvar att lära. Det är det som är tjusningen med mitt jobb – men också en extrem utmaning varje dag, avslutar Rebecca.
Liknande webbartiklar
- Pälspodden om hovar: "Hovslagaren bör bedöma hästen i rörelse"
- Ingen ”Allan” i Göteborg – behöver mer vila
- Statsministerns hälsning till Guld-Peder: ”Vilken spänning ni bjöd oss på!”
- Marie vann med egna hästen: ”Hon är så häftig”
- All In är hemma – och njuter i hagen
- "Frun gråter, barnen skriker och hunden skäller!"
- Peder tycker att debatten som blivit är bra
- All Ins hästskötare om OS-äventyret: ”Känns inte som att det är sant”
- All Ins guldskor blir skärpspänne – säljs på auktion i insamling mot bröstcancer
- Gåshudsvarning: Se Peders Jerringpris-tacktal igen

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.

GHS bereder plats för Tjejjouren Väst
Gothenburg Horse Show har inlett ett nytt samarbete med Tjejjouren Väst för att hjälpa organisationen att nå ut till unga tjejer.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Hingstnytt: Skyline to B blir kvar i Tyskland
Carl Hedin väljer bort Scandinavium och SWB Trophy – svenska stoägare missar den store svarte skönheten på svenskt bruksprov.
"Skyline är i Tyskland och har fullt upp med sitt avelsarbete"

Svårt men nyttigt att tänka nytt
Nio ekipage som visade upp sig under clinicen med paret Kyra Kyrklund och Richard White. Här kommenterar tre av dem hur det var och vad de tar med sig.
"Behöver sitta annorlunda i sadeln för att inverka på ett bättre sätt"
Lös digital prenumeration för en krona första månaden
Läs mer: Fullsatt när Kyra Kyrklund och Richard White besökte Billdals RK

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!