Nyheter
Publicerad: 2020-10-24
Foto: Privat och Malin Photo
Ride against cancer jobbar på trots pandemin: ”Viktigare nu än någonsin”
Mika Thalén, grundare av organisationen Ride against cancer, menar att det nu är viktigare än någonsin att uppmärksamma kampen mot sjukdomen. Pandemin har påverkat årets insamling, men organisationen kämpar på och hoppas kunna nå förra årets rekordsumma.
– Det har inte blivit färre cancerpatienter för att corona kom, säger hon.
Text: Linnea Lindahl
I oktober månad brukar kampen mot bröstcancer uppmärksammas runtom i landet på olika sätt, men Ride against cancers arbete pågår året runt. Arbetet drivs av Mika Thalén och Caroline Crafoord. Mika har själv har varit sjuk i bröstcancer och när hon år 2016 avslutade sin behandling började tanken om en insamling ta form. Under året arbetar organisationen med att samla in pengar på olika sätt för att stödja kampen mot cancer. Det handlar bland annat om ridklubbar som anordnar pay and jumps i Ride against cancers namn, om privatpersoner som skänker mindre summor och om företag som utvecklar produkter för att främja organisationen.
Pandemin har satt sina spår även här, eftersom inte lika många tävlingar anordnats under året.
– Det har varit lite svårt nu, på grund av corona. Tidigare var det många klubbar som anordnade större aktiviteter på klubben med tävling, loppmarknad och liknande, men det har ju inte gått nu på grund av restriktionerna. Alla extra aktiviteter har ju försvunnit, säger Mika Thalén.
Rosettförsäljningen är det som har gått bäst. Under våren har flera klubbar som anordnat pay and jumps bidragit.
– Nu under hösten har det börjat ta fart igen och det är fler som anordnar tävlingar och köper rosetter, så det är kul, säger hon.
De har även tagit fram ett hinder tillsammans med samarbetspartnern Gullmyra, som klubbar antingen kan köpa eller hyra till sina tävlingar.
Även sponsorer som företaget Equestrian Stockholm har hjälpt till och skänker tio procent av sin försäljning av rosa produkter till organisationen under oktober månad.
Skänker pengarna till mindre organisationer
Förra året blev det rekordår när Ride against cancer samlade in nästan en kvarts miljon kronor. Pengarna valde de då att skänka till Bröstcancerfonden, Prostatacancerfonden och Cancerrehabfonden.
– Det är viktigt för oss att så mycket som möjligt av det vi skänker går till ändamålet, därför vill vi fortsätta att skänka pengarna till mindre fonder som har mindre overheadkostnader, så att pengarna verkligen gör nytta, säger Mika.
Vad summan landar på år 2020 är svårt att säga och exakt vilken fond som pengarna ska skänkas till detta år är inte heller bestämt ännu.
– Vår ambition var att vi skulle dubbla summan i år, men det kanske inte blir så tyvärr. Men har vi tur så kan vi säkert komma upp i samma summa som förra året – trots pandemin, säger Mika.
Hon menar att pandemin innebär en allvarlig situation, men att det är viktigt att andra sjukdomar inte glöms bort.
– Vi känner att det är viktigare nu än någonsin att hålla i gång det här. Det har inte blivit färre cancerpatienter för att corona kom. Det är så viktigt att det inte glöms bort och allting stannar av. Det är viktigt att man fortfarande går till sina tester inom vården, som mammografi och liknande – det var så min egen cancer upptäcktes. Vi ger inte upp, säger Mika.
Tidigare på Hippson.se:
Ride against cancer samlade in nästan en kvarts miljon
Ride against cancer i mål på rekordsumma
Så växte insamlingen Ride against cancer fram
Hitta er nästa favoritponny på Hippson Market:
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin: "Ponny"
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Ponny" visas den just nu även i artiklar på Hippson.se. Behöver du hjälp - kontakta oss via info@hippsonmarket.se
Linnea Lindahl
redaktion@hippson.seLiknande webbartiklar
- Ride against cancer samlade in över 300 000 kronor: "Ska gå till cancerforskning"
- Ride against cancer samlade in nästan en kvarts miljon
- Strömsholmselever anordnade pay and jump till förmån för Ride against cancer
- Hästtjejen Madde gick bort i cancer – hyllades med tävling: ”Hon hade varit stolt”
- Så växte insamlingen Ride against cancer fram: "Många vill vara med"
- Ride against cancer i mål på rekordsumma: ”Ridsporten är en stark kraft”
- Uppfödare, influencers och uppfinnare samlas under en dag
- Strömsholms elever ordnade rosaskimrande pay and jump
- All Ins guldskor blir skärpspänne – säljs på auktion i insamling mot bröstcancer
- Elevrådet samlade in 14.000 kronor till Bröstcancerfonden

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.

Emmylou vann sexårsfinalen: "Där satt den"
Tänk den häftiga känslan av att ta hem segern i Breeders Trophy med en egen uppfödning. Mikaela Alderin vet hur det känns.
Mikaela om familjens uppfödning: "Hon är allt man kan önska"

Avhopp efter turbulensen kring Helgstrand
Andreas Helgstrand har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men inte får sportsliga framgångar utan av mer negativ karaktär.

Vinn ridbyxor från Hogsta Ridsport
Är du redo för höstens ridturer? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Hogsta Ridsport, kan du vinna ett par helskodda ridbyxor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar


Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Ännu en topplacering för världsettan
Henrik von Eckermann fortsätter att leverera topplaceringar. Senast vid de femstjärniga tävlingarna i Barcelona.

Bildspel: Häng med på auktion
Fredag kväll under Breeders i dressyr innebär auktion med dressyrstammade föl, så även i år. Fotograf Roland Thunholm var på plats.

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!