En stallägare i Mellansverige sade ifrån när en av gästerna i ridhuset var hårdhänt mot sin ponny. Ryttarens föräldrar och stallägaren var dock inte överens om var gränsen för hård ridning går, på fredag möts de i tingsrätten.
– Vi har sålt ridhuskort i 15 år och det här är första gången vi har känt oss nödgade att stänga av någon, säger stallägaren.
Text: Anna Nordin
Arkivbild: Adobe Stock
Det var på en träning för tränare som den hårda ridningen uppmärksammades första gången.
– Vi råkade få syn på det av en slump, i den övervakningskamera som vi har monterad i ridhuset. Där såg vi hur ryttaren upprepade gånger bestraffade sin häst, säger stallägaren till Hippson.
Bara några dagar senare såg personalen en liknande situation via övervakningskameran. Denna gång var ryttaren ensam i ridhuset.
– Då tyckte jag att gränsen var nådd och beslutade mig för att dela ut en varning. Vi har tydliga regler för ridning inom vår anläggning och ett absolut krav är att man i alla lägen visar hästar och andra djur respekt och hänsyn, berättar stallägaren.
Mamman kontaktades, men hon höll inte alls med om att något fel skulle ha begåtts av dottern eller indirekt av henne själv i rollen som målsman.
– Eftersom vi inte kunde nå fram till varandra och få till en bättring valde jag att stänga av dem.
Hänvisar till anläggningsregler
I anläggningens ridhusregler framgår det tydligt att spö, sporrar och skarpa bett endast får användas av ryttare som kan hantera dessa. Användning som utsätter hästen för smärta, stress eller annat lidande får inte förekomma. Det står också att ryttare som bryter mot detta kommer att avvisas från anläggningen och att erlagd ridhusavgift inte återbetalas.
– All form av övervåld – där ryttaren till exempel tar ut personlig ilska och frustration på hästen genom att slå den, dra den hårt i munnen eller sparka den i sidorna – är inte att korrigera hästen på ett adekvat sätt. Det är kanske svårare för en ung person att göra denna bedömning, men då är det målsmans ansvar att guida sitt barn, säger stallägaren.
Följde tränarens instruktioner
Avstängningen från anläggningen, och det faktum att ridhusavgiften inte återbetalades, ledde till att ryttarens mamma lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten. Hon hävdar att dottern vid det första tillfället endast följde tränarens instruktioner. Dessutom menar hon att det faktum att ryttaren, vid det andra tillfället, varken hade spö eller sporrar och red med ett "snällt" bett visar att hon inte gjorde sin häst illa.
Samtidigt beskriver mamman i stämningsansökan att dottern själv upplevde att hon var tuff, då hästen inte svarade på skänkel eller tygeltag. Men att det inte innebär att hon har misshandlat sin häst.
Har polisanmält övervakningen
Modern menar att de borde få tillbaka ridhusavgiften eftersom de inte har blivit informerade om vilka regler som gäller. Hon har också polisanmält att ridhuset kameraövervakas.
Stallägaren menar å sin sida att de har informerat om reglerna vid lösandet av ridhuskort. Reglerna finns även uppsatta inne i ridhuset och finns på anläggningens hemsida. I ridhuset finns information om videoövervakningen.
– Det känns fruktansvärt att bli stämd för att man står upp för djuren. De kan inte prata själva och någon behöver föra deras talan när de blir illa behandlade. Hästarna har inte valt att bli ridna, det är vårt ansvar som ryttare och ryttarföräldrar att behandla djuren med respekt och hänsyn, säger stallägaren.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!