Nyheter
Publicerad: 2020-11-30
Tillsammans har medlemmarna hos Värmdö ridklubb jobbat med "Lucia-filmen" i flera veckor.
Ridklubb gör julshowen digital
Luciatåg, sång, dans, fika och publik – så brukar flera ridklubbars julshower se ut i vanliga fall. I år har Värmdö ridklubb fått tänka om och har satsat på att genomföra evenemanget digitalt. I flera veckor har de jobbat med lucia-filmen som kommer att släppas på Youtube under luciahelgen.
Text: Linnea Lindahl
Foto: John Nävertun
I december brukar flera ridklubbar anordna julshower runt luciahelgen. Anläggningen utsmyckas med kulörta färger och glitter, ryttare och ponnyer klär upp sig för att delta i luciatåget och det luktar glögg och lussebullar från cafeterian.
Så är dock inte fallet i år – men hos Värmdö ridklubb valde man att inte ställa in, utan att istället ställa om och tänka nytt. I vanliga fall kan deras julshow locka uppemot 150 personer, men på grund av pandemin valde man att göra julshowen digital och har skapat ”Luciashow – The Movie”. Under hösten har ett gediget arbete pågått med att spela in alla nummer som vanligtvis brukar synas under showen. De har jobbat med redigering, klippning, ljud och ljus till filmen, för att kunna släppa den på Youtube i december.
Spelat in många nummer utomhus
Kerstin Ydregård, ordförande i Värmdö ridklubbs tävlingskommitté, tycker att det är väldigt roligt att medlemmarna varit så engagerade och att de har kunnat genomföra projektet tillsammans.
– Vanligtvis har vi ett luciatåg där eleverna rider in på ridskolans hästar. Sedan har vi även personer som sjunger och personalens uppvisning. Vi brukar avsluta med en ljusshow, som genomförs utan hästar. Då släcker vi ned i ridhuset och barnen får hålla var sitt tärnljus i handen som de sedan springer med i en formation, det brukar vara väldigt vackert, säger Kerstin.
I år genomfördes flera av numren utomhus och filmades i förväg.
– Luciatåget har vi spelat in ute i skogen och ljusshowen gjorde vi ute i en stor hage när det var mörkt. I år har dessutom barnen ljusslingor på armarna, så det blev väldigt häftigt och vackert, säger Kerstin.
Under luciashowen kommer även ”Årets stallbästis” att koras såväl som ”Årets ridskolehäst” och ”Årets ideella krafter”. Dessutom ordnar Kerstin en överraskning till varje show.
Flera timmars ideellt arbete
Arbetet med filmen har gjorts med hjälp av klubbens ideella krafter från både styrelsen, personal, ungdomssektion och övriga medlemmar, med initiativtagaren Nina Rolén i spetsen som har drivit projektet framåt. John Nävertun är pappa till ett av barnen som rider på ridskolan. Det är han som har filmat och som nu arbetar med ljud, ljus och klippning.
– När de frågade om jag kunde hjälpa till kände jag att det var självklart att ställa upp, säger han.
Det är ett stort gäng som har arbetat tillsammans för att göra lucia-filmen till verklighet.
– Alla som rider i luciatåget, medhjälpare, en grupp som har bollat idéer och jag som har filmat. Nina Rolén ska ha en stor eloge då hon har drivit projektet framåt, säger John.
Nina har, tillsammans med Ann-Christine Tornevik, hållit i luciashowen de senaste sju åren. I år startade de planeringen redan i september i en grupp på åtta personer som hjälpt till att planera och fixa diverse praktiska detaljer.
– Det har varit väldigt roligt och samtidigt väldigt tidskrävande. John har verkligen hjälpt till mycket och har gjort ett fantastiskt jobb med att filma allt, säger Nina.
– Det har varit jätteroligt, annars hade vi ju inte gjort det. För varje filmad minut ligger timmar av arbete bakom. Det är en massa olika nummer, sketcher, luciatåg och prisutdelningar, säger John.
Han hoppas att filmen ska skapa härlig julstämning, även om klubbens medlemmar inte kan ses som vanligt.
– Det är klart att det inte blir detsamma som om vi alla hade setts för en julshow på riktigt, men vi har gjort det bästa vi kan och det blev väldigt bra. Vi hoppas att det ska bli lite julstämning där hemma, att man sätter sig i soffan med en kopp glögg och att många kommer att titta, säger John.
Filmen släpps på Youtube den 12 december klockan 15.00. Kolla in teasern nedan:
Liknande koncept hos flera ridklubbar
Flera andra ridklubbar har jobbat med liknande projekt för att kunna anpassa julshowerna till pandemin. Hippson fick även en hälsning från Karlshamns ridklubb som berättar om sin digitala julkalender.
Varje år genomför de en julshow där de aktiverar ridskoleryttare, tävlingsryttare, hundar, pensionärer och flera andra medlemmar. Numren brukar locka ett stort antal åskådare och höjdpunkten är förstås det ridande luciatåget.
När man tvingades ställa in årets show föddes istället idén till en digital julkalender. Samma nummer som skulle varit med i showen, och flera andra överraskningar, kommer varje dag att visas på klubbens Instagramkonto och Facebook. Totalt blir det 24 kortfilmer, en för varje dag fram till jul.
Foto: Karlshamns ridklubb.
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar|Hoppning" visas den just nu även på Hippson.se.
Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Dags för fyrfota avspark hos Lenhovda hästsportklubb
- Annorlunda julshow och bästa Trassel
- Wilda och Drops visade lysande juldressyr: "Han är en väldigt accepterande häst"
- Luciafirande med häst landet runt
- Ridande Lucia med riddarna från Torneamentum
- Luciafirande i ryttarsverige
- Äldreboende får besök av ridande luciatåg
- Julkul med islandshästarna i Krafturs showgrupp
- Back on track
- Lucia

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!