Tillsammans har medlemmarna hos Värmdö ridklubb jobbat med "Lucia-filmen" i flera veckor.
Luciatåg, sång, dans, fika och publik – så brukar flera ridklubbars julshower se ut i vanliga fall. I år har Värmdö ridklubb fått tänka om och har satsat på att genomföra evenemanget digitalt. I flera veckor har de jobbat med lucia-filmen som kommer att släppas på Youtube under luciahelgen.
Text: Linnea Lindahl
Foto: John Nävertun
I december brukar flera ridklubbar anordna julshower runt luciahelgen. Anläggningen utsmyckas med kulörta färger och glitter, ryttare och ponnyer klär upp sig för att delta i luciatåget och det luktar glögg och lussebullar från cafeterian.
Så är dock inte fallet i år – men hos Värmdö ridklubb valde man att inte ställa in, utan att istället ställa om och tänka nytt. I vanliga fall kan deras julshow locka uppemot 150 personer, men på grund av pandemin valde man att göra julshowen digital och har skapat ”Luciashow – The Movie”. Under hösten har ett gediget arbete pågått med att spela in alla nummer som vanligtvis brukar synas under showen. De har jobbat med redigering, klippning, ljud och ljus till filmen, för att kunna släppa den på Youtube i december.
Spelat in många nummer utomhus
Kerstin Ydregård, ordförande i Värmdö ridklubbs tävlingskommitté, tycker att det är väldigt roligt att medlemmarna varit så engagerade och att de har kunnat genomföra projektet tillsammans.
– Vanligtvis har vi ett luciatåg där eleverna rider in på ridskolans hästar. Sedan har vi även personer som sjunger och personalens uppvisning. Vi brukar avsluta med en ljusshow, som genomförs utan hästar. Då släcker vi ned i ridhuset och barnen får hålla var sitt tärnljus i handen som de sedan springer med i en formation, det brukar vara väldigt vackert, säger Kerstin.
I år genomfördes flera av numren utomhus och filmades i förväg.
– Luciatåget har vi spelat in ute i skogen och ljusshowen gjorde vi ute i en stor hage när det var mörkt. I år har dessutom barnen ljusslingor på armarna, så det blev väldigt häftigt och vackert, säger Kerstin.
Under luciashowen kommer även ”Årets stallbästis” att koras såväl som ”Årets ridskolehäst” och ”Årets ideella krafter”. Dessutom ordnar Kerstin en överraskning till varje show.
Flera timmars ideellt arbete
Arbetet med filmen har gjorts med hjälp av klubbens ideella krafter från både styrelsen, personal, ungdomssektion och övriga medlemmar, med initiativtagaren Nina Rolén i spetsen som har drivit projektet framåt. John Nävertun är pappa till ett av barnen som rider på ridskolan. Det är han som har filmat och som nu arbetar med ljud, ljus och klippning.
– När de frågade om jag kunde hjälpa till kände jag att det var självklart att ställa upp, säger han.
Det är ett stort gäng som har arbetat tillsammans för att göra lucia-filmen till verklighet.
– Alla som rider i luciatåget, medhjälpare, en grupp som har bollat idéer och jag som har filmat. Nina Rolén ska ha en stor eloge då hon har drivit projektet framåt, säger John.
Nina har, tillsammans med Ann-Christine Tornevik, hållit i luciashowen de senaste sju åren. I år startade de planeringen redan i september i en grupp på åtta personer som hjälpt till att planera och fixa diverse praktiska detaljer.
– Det har varit väldigt roligt och samtidigt väldigt tidskrävande. John har verkligen hjälpt till mycket och har gjort ett fantastiskt jobb med att filma allt, säger Nina.
– Det har varit jätteroligt, annars hade vi ju inte gjort det. För varje filmad minut ligger timmar av arbete bakom. Det är en massa olika nummer, sketcher, luciatåg och prisutdelningar, säger John.
Han hoppas att filmen ska skapa härlig julstämning, även om klubbens medlemmar inte kan ses som vanligt.
– Det är klart att det inte blir detsamma som om vi alla hade setts för en julshow på riktigt, men vi har gjort det bästa vi kan och det blev väldigt bra. Vi hoppas att det ska bli lite julstämning där hemma, att man sätter sig i soffan med en kopp glögg och att många kommer att titta, säger John.
Filmen släpps på Youtube den 12 december klockan 15.00. Kolla in teasern nedan:
Liknande koncept hos flera ridklubbar
Flera andra ridklubbar har jobbat med liknande projekt för att kunna anpassa julshowerna till pandemin. Hippson fick även en hälsning från Karlshamns ridklubb som berättar om sin digitala julkalender.
Varje år genomför de en julshow där de aktiverar ridskoleryttare, tävlingsryttare, hundar, pensionärer och flera andra medlemmar. Numren brukar locka ett stort antal åskådare och höjdpunkten är förstås det ridande luciatåget.
När man tvingades ställa in årets show föddes istället idén till en digital julkalender. Samma nummer som skulle varit med i showen, och flera andra överraskningar, kommer varje dag att visas på klubbens Instagramkonto och Facebook. Totalt blir det 24 kortfilmer, en för varje dag fram till jul.
Foto: Karlshamns ridklubb.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!