Hos Örnsköldsviksortens ryttarklubb ligger hästarnas hage intill en trafikerad väg. Cilla Nordin fick idén att utnyttja marknadsföringstillfället – varför inte sälja reklamplats på hästarnas täcken? Det populära initiativet ger både nya och hela täcken till ridskolan samtidigt som företagen får exponering.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Sofia Grundberg
Idén föddes för ungefär två år sedan när Cilla Nordin, medlem hos Örnsköldsviksortens ryttarklubb, hjälpte sin förening genom att sy och laga ridskolehästarnas trasiga täcken.
– En kväll när jag satt hemma fick jag tanken om att skaffa hästsponsorer. Tänk om man kunde få företag att sponsra en ”egen” ridskolehäst med täcke, grimma och grimskaft. Då skulle grejerna hållas hela och fräscha samtidigt som företaget vinner på det hela, säger Cilla.
Extra användbart under pandemin
Ridklubbens hagar ligger utmed en trafikerad väg där många bilar passerar varje dag. Genom att sponsra en ridskolehäst exponeras företagens logotyp för fler människor än om de endast hade haft en skylt i ridhuset, menar Cilla. Konceptet blev speciellt användbart under coronapandemin, då tävlingar inte arrangerats i lika stor utsträckning som vanligt och sponsorer därför inte synts lika mycket. Längs vägen vid hagen däremot, syns hästarna hela dagarna.
– Jag berättade om min idé för ridskolechefen som tyckte att det lät bra. Därefter tog jag kontakt med ett par företag och skapade olika sponsorpaket, säger Cilla.
I de olika paketen väljer varje företag att sponsra en häst med regntäcke, vintertäcke, grimma, grimskaft samt en skylt med logotyp i ridhuset eller en mindre skylt i stallet. Konceptet blev populärt.
– I dag har 23 av 31 hästar egna sponsorer och flera företag har valt det stora ”guldpaketet” där allt ingår. Dessutom får de marknadsföring via klubbens sociala medier. Vi har en duktig fotograf i ungdomssektionen, Sofia Grundberg, som tar nya bilder på hästarna varje år, säger Cilla.
Finns alltid hela täcken
Idén har även spridit sig till andra ridklubbar och det har hänt att företag själva har kontaktat klubben, efter att de sett att deras konkurrent sponsrat en ridskolehäst.
– Bland sponsorerna är det väldigt blandat. Vi har alltifrån en frisörsalong, gymnasium, tandläkare, matbutik, personlig tränare och en trafikskola som alla bidrar till vars en häst, säger Cilla och fortsätter:
– Eftersom vi nu är inne på tredje säsongen för många hästar med samma sponsor, så finns det alltid extra täcken om något skulle gå sönder. Så klart att vissa hästar sliter mer på täckena än andra, men då vet vi att vi får nya varje säsong. Projektet har verkligen gått över förväntan och det gör mig glad. Det gäller att hjälpas åt och det här är föreningen som mitt hjärta brinner för.
”Levande reklampelare”
Cilla menar att fler av de ridskolor som har hagar längs med trafikerade vägar borde använda sig av konceptet.
– Utanför vår klubb passerar tusentals bilar varje dygn. De kör till och från jobbet och till mataffären. Täckena är i skarpa färger som syns och hästarna blir som levande reklampelare för företagen. Istället för att enbart få en skylt som på vanligt vis, så syns nu hästarna överallt var de än är, både i hagen och i stallet. Det blir mycket reklam för en billig peng, samtidigt som det gör otroligt stor skillnad för vår förening att veta att hästarna alltid har bra täcken. Det är ju något som behövs hela tiden, säger Cilla och fortsätter:
– Tidigare har jag lagat många täcken åt ridskolan och tillslut är det bara lappar överallt. Om någon tar sönder ett täcke så lagar vi det fortfarande, men det är ändå en trygghet att veta att hästarna får nya täcken varje säsong.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!