Pia Nilsson är ordförande i Varbergs ridklubb, hon tycker att debatten efter Peder Fredricsons vinst är sorglig.
Varbergspostens sportreporter har gett sig in i debatten om Jerringpriset i en krönika. Bland annat skriver han: ”Förr kallades evenemang med samarbetsvilliga djur för cirkus." Krönikan har fått Varbergs ridklubb att reagera.
Text: Annika Grundberg
Foto: Haide Westring (Peder Fredricson) och Lotta Månsson
– Jag tycker att det är otroligt sorgligt, han vet inte vad han pratar om. Han sparkar undan benen på alla som sliter i stallet och han slår undan benen på tjejerna. Varför är det alltid tjejerna som drabbas, säger Pia Nilsson som är ordförande i Varbergs ridklubb.
Sportreportern verkar ha missat att han bevakar sporten i en stad som är känd för sina framgångsrika ryttare. Bland invånarna finns till exempel ledaren för ungdomarnas hopplandslag Svante Johansson. Han har också kanske missat den internationella utomhustävlingen Varberg Summer Horse Show. Eller att Varbergs ridskola har utsetts till Årets ridskola av Svenska Ridsportförbundet och kommer att prisas vid Ryttargalan i februari.
Raljerar över att inte hästen kom på festen
Och han raljerar över att inte hästen var med på festen: ”Men varför kom inte hästen på festen. Hade den inget att ta på sig? Var den blyg? Fanns det inget vegetariskt på menyn?”, skriver han och förklarar också att det är skillnad på vanligt folk och hästfolk: ”Klart att häströrelsen får fart på hovarna då. Vanliga människor som gillar klassisk idrott har fler idrotter att välja bland. Därför blir de förlorare i de här sammanhangen.”
Kommer att skriva ett svar
Pia Nilsson berättar att man har diskuterat i föreningen om man ska bemöta krönikan på något sätt. Bland annat har man övervägt att bjuda in reportern på en ridlektion. Nu har man landat i att det blir ett skriftligt svar tillsammans med ridskolan och ridgymnasiet. Man kommer att kontakta redaktionen för att förhoppningsvis få svaret publicerat i tidningen.
SvRF:s vice ordförande debatterar på SVT:s sajt
Med rubriken ”Dags att fatta galoppen!” skriver Svenska Ridsportförbundets vice ordförande Helena Carlsson ett debattinlägg på SVT:s sajt. Hon menar att debatten och kommentarerna efter Jerringpriset blottlägger en djup okunskap om ridsporten som idrott och folkrörelse. Hon skriver bland annat: ”I stället för att låta Peder Fredricsons och hästen All Ins topprestation ta den självklara plats den förtjänar, rikta ett nyfiket öga mot ridsporten och låta fler upptäcka nerven, pulsen och passionen i en idrott som engagerar var tionde svensk, riktas fokus i stället på röstkupper, nedsättande påhopp och 'orättvisa' regelverk. Det gör oss både förvånade, förundrade och förbannade. Vi kräver mer respekt än så.”
Sylve Söderstrand debatterar ikväll
I kvällens Opinion Live, som sänds i SVT 1 med start 22.00, debatterar tidigare förbundskaptenen Sylve Söderstrand med SVT-profilen Jacob Hård.
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!