Ridskoleeleverna hedrade den avlidne hästen med blommor och brev i boxen. Foto: Privat, Hageby ridklubb
En av årets mest lästa artiklar var den om det tragiska ödet som drabbade ridskolehästen Bella. Hon hittades i hagen hos Hageby ridklubb, med vad man då trodde var ett sticksår i magen. Hästen avlivades samma dag och nu står det klart att Bella dog på grund av en skottskada.
MEST LÄSTA ARTIKEL 2020 – PLATS NIO:
Vi återpublicerar den här artikeln då den var nionde mest lästa under 2020.
Text: Linnea Lindahl
Det var måndagen den 22 juni som en av medlemmarna på Hageby ridklubb i Norrköping upptäckte att en av hästarna i hagen hade ett litet sticksår som blödde på magen. Orsaken bakom såret var då oklar. Ridskolechefen Lotta Johnsson gick ut i hagen för att titta till hästarna.
– När vi först såg såret så var det väldigt litet och vi tänkte att det kanske inte var så farligt. Men när vi sedan märkte hur Bella mådde förstod vi att det var riktigt illa, säger Lotta Johnsson.
Hon ringde genast efter veterinär och tog in hästen i stallet för att undersöka saken vidare.
– Bella mådde sämre och veterinären sa att det inte såg bra ut.
Skadan var allvarlig och såret gick djupt in i buken. Man tvingades fatta beslutet att 19-åriga Bella inte gick att rädda utan fick somna in samma dag.
Man funderade på hur skadan kunde ha inträffat och genomsökte hagen efter sådant som hästen skulle kunna ha stuckit sig på, men hittade ingenting. På polisens inrådan gjorde man på kvällen en polisanmälan för att kunna få veta mer om vad som låg bakom händelsen.
”Kan inte föreställa mig hur någon kan göra så här mot ett djur”
På torsdagen bekräftades det att Bella hade blivit skjuten i magen, detta enligt polisens och veterinärens undersökningar.
– Det finns ingen annan förklaring till ett så pass litet och fint hål som går så rakt in i magen på det sättet, säger Lotta.
Händelsen har skakat hela ridklubben. Stoet var mycket omtyckt av alla elever på ridskolan.
– Alla är väldigt chockade och känslorna går upp och ner. Ibland är man ledsen. Ibland känner man sig arg. Eller bara helt tom, säger Lotta och fortsätter:
– Det finns en skräck i om någon har gjort det här med avsikt. Jag kan inte föreställa mig hur någon kan göra så här mot ett djur.
Sköts under pågående ridläger
Polisen ber nu allmänheten om hjälp i samband med händelsen.
– Det vi vet är att hästen blev skjuten i en hage vid Hageby ridklubb någon gång mellan klockan 14.00 och 15.00 på måndagen, säger Emilia Lindbäck, förundersökningsledare vid polisen, till Norrköpings Tidningar, som var först med att rapportera om nyheten.
Enligt tidningen ska hästen ha blivit skjuten mitt under pågående ridläger samtidigt som flera barn befann sig i närheten.
En av klubbens medlemmar, Kicki Lindqvist, har nu startat en insamling på Facebook vid namn ”Bellagåvan” för att hjälpa ridskolan i samband med händelsen.
Läs mer hos Norrköpings tidningar (låst artikel)
SVT har besökt tävlingarna i Laholm där både ryttare och arrangör gläder sig åt att vara på tävlingsplatsen – på ett säkert sätt med restriktioner.
Det hålls internationella tävlingar i fälttävlan vid Gärds ryttarförening i helgen. Katrin Norling med Fernando-Ukato var i fin form och vann.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Det är fölningstider och många hästägare går i väntans tider. Veterinär Caroline Linderholt Flod ger här värdefulla tips och råd inför nytillskottet.
Det är föltider och Annelie Eriksson berättar om en lyckad fölning som inträffade nyligen. En frisk och pigg liten hingst kom till världen.
Under fredagen började det brinna på familjen Bergåkras gård. Dagen efter berättar Sigrid Bergåkra om känslorna och vad som händer framöver.
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Svenska Foder, kan du vinna en smaklig slickbalja med mineralfoder som placeras i hagen.
Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man tar vad som erbjuds.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Victoria Eylis och hennes barn fick en rejäl överraskning när de svängde inom lösdriften på väg till förskolan på torsdagsmorgonen.
Går du i avelstankar? Nu har Lövsta släppt sin digitala hingstvisning där 19 hingstar deltar. Bland annat bruksprovsvinnaren Enelzkey SR.
Nina Känsälä, Tinne Vilhelmson Silfvén och Jens Fredricson guidar
Elke Hartmann är etolog och forskare vid SLU. Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.
Pratar du bebisspråk med din häst? Känns det lite skämmigt och genant? Forskning visar att hästar faktiskt lyssnar bättre på "pet-directed speech".
Läs om hästars reaktion på hur vi pratat till dem i Forskningskollen
I en timmes intervju berättar Lisen Bratt Fredricson om allt från uppväxten till hur Peder fångade hennes hjärta och hur hon hittar nya topphästar.
Lyssna på podden med Lisen: "Det handlar väldigt mycket om att du är tydlig"
Ett realistiskt spel där du kan tävla i fälttävlan och möta stjärnor som Ingrid Klimke och Michael Jung. FEI har skrivit under ett femårigt licensavtal.
Släpps i maj: "Kan förmedla kunskap om hästvälfärd och horsemanship"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!