Nyheter
Publicerad: 2016-07-06
Foto: Svenska Ridsportförbundet
Ridsporten behöver öppna för större mångfald
I dag är det få med invandrarbakgrund inom ridsporten, något som Svenska Ridsportförbundet vill ändra på.
– Det är viktigt att våga se den egna idrotten i vitögat, säger Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap, i ett pressmeddelande från förbundet.
Susanna Hedenborg forskar, på uppdrag av Svenska Ridsportförbundet, om ridsport och integration. Forskningsprojektet startade under våren och görs i samarbete med Malmö Högskola. Syftet är att ge Svenska Ridsportförbundet en samlad kunskapsbas och ett underlag för att skapa en hållbar och långsiktig strategi för en ridsport som är inkluderande.
– Det här är ett första och viktigt steg mot en större mångfald inom ridsporten, säger Gisela Löfstrand, verksamhetschef för Ridklubb- och ridskolefrågor inom Svenska Ridsportförbundet.
– Vi måste fundera på om vi erbjuder den idrott som de vi vill inkludera är intresserade av, även om det kan innebära att vi måste vara beredda att ändra på sådant som vi är vana vid.
Fler pojkar än flickor är aktiva
Studier har visat att fler pojkar med utländsk bakgrund är aktiva inom idrotten än vad flickor med utländsk bakgrund är. Samtidigt är ridsporten en populär idrott bland flickor.
– Vi vet att vi är bra på att engagera tjejer. Att få fler tjejer med invandrarbakgrund att upptäcka ridsporten och ge dem möjlighet att växa tillsammans med hästar, är en viktig och möjlig samhällsroll som vi skulle kunna fylla.
– Men givetvis arbetar vi för att alla ska komma till ridsporten. Både killar och tjejer i alla åldrar, och oavsett etnicitet, säger Gisela Löfstrand.
Ska vara klart i oktober
Till att börja med ska projektet sammanställa aktuella rapporter om idrott och inkludering och titta närmare på de satsningar som gjorts i ridsporten inom ramen för Idrottslyftet och tidigare Handslaget.
– I de flesta fall har projekten tagit slut när pengarna tagit slut och vi tänker ta reda på varför, säger Susanna Hedenborg.
Därefter kommer man att göra intervjuer med ridklubbar för att undersöka vad behållningen och svårigheterna har varit med integrationsarbetet och vad som behövs för att lyckas i framtiden.
– Integration handlar inte om att skapa öar av projekt och parallella verksamheter. Det handlar om att bygga en hållbar verksamhet där alla känner igen sig och vill vara kvar. Och där det sker möten mellan människor och hästar och människor och människor, oavsett bakgrund, avslutar Susannas Hedenborg.
Den färdiga rapporten ”En ridsport för alla” beräknas vara klar i slutet av oktober.
Liknande webbartiklar
- Vill locka nyanlända till ridskolan
- Malmöklubb får Lövstas hållbarhetspris: ”Många har inte varit nära en häst förut”
- Studie om lösdrift belönas: "Hästar mår bra av så mycket utevistelse som möjligt”
- Ridlärarrollen från dåtid till samtid: "Har antagit ett nytt sätt att undervisa"
- Restriktioner lättas i tredje steget
- Nu tas begränsningen bort på ridskolorna
- SvRF ger nya råd för ridskoleverksamheten
- Helena vill se mer teori på ridskolorna
- Årets ridskolehäst – dags att nominera till Ryttargalans nya pris
- Person som stal pengar från Tävlingsdatabasen åtalas

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!