Nyheter
Publicerad: 2021-04-29
Ridsporten har en egen litterär genre
Den 22 april fick hästboken en helt egen dag vid Linnéuniversitetet. Forskare, författare, förläggare och illustratörer samlades i ett väldigt zoom-rum för att reflektera, utbyta idéer och blicka framåt.
Text: Ingrid Bosseldal
Foto: Adobe Stock
Ridsporten har något så ovanligt som en alldeles egen skönlitterär genre, hästboken, med sina alldeles egna kännetecken och med generation efter generation av intensivt läsande läsare. När författaren Marie Helleday Ekwurtzel under Linnéuniversitets hästbokskonferens beskrev sin lättlästa bokserie om islandshästen Glimma, så prickade hon in mycket av det som kan sägas utgöra genrens typiska drag: vanskött och misshandlad häst räddas mot alla odds av ung, oerfaren flicka. Flickan, Lilly, står i romanens inledning i stallkulturens periferi, drömmer och hoppas. Så kommer Glimma som omhändertaget jourfall till ridskolan, och hur tovig och mager hon än är så är hon vacker i Lillys ögon. Långsamt och med mycket äpplen och morötter vinner Lilly Glimmas förtroende. Och därmed har bokserien (just serieformen är också typisk för hästbokgenren), kickat igång och kan ge sig hän i klassiska hästbokäventyr: långritter, tävlingar, medeltidsspel och tjuvar. Därtill lite kärlek och hovrande över alltihop: skräcken för att den ursprungliga onda människan, den som gjorde Glimma så illa, ska dyka upp och göra anspråk på Lillys bästa vän.
Förenar realism och fantasi
Ett annat sätt att sammanfatta genrens innersta kärna är att den beskriver relationen mellan människa och häst, kompanjonskap över artgränser och sammansmältningen av hårt arbete och starka känslor. Eller, som en av konferensens arrangörer, författaren Malin Eriksson Sjögärd, flera gånger uttryckte det, en förening av realism och fantasi. Detta det genretypiska, i alla sina variationer, kan vara både hästbokens styrka och svaghet – och var en av de saker som många återkom till i flera av programpunkterna under konferensen. Kan och vill vi förnya genren? När upphör en bok om hästar att vara en hästbok? Vill vi verkligen bara läsa nya versioner av Britta och Silver, om och om igen?
Ofta nedvärderad genre
Hästboken har ju i perioder tillmätts ett begränsat konstnärligt värde: Mallade långserier med grunda karaktärer har inte stått högt i kurs och relationen mellan flicka och häst har ömsom ansetts vara romantiserad och förljugen, ömsom fråntagits sitt egenvärde och förståtts som en förövning för den heterosexuella parrelationen. Men det finns ju också en helt annan bild och helt andra tolkningar. Litteraturvetaren Moa Matthis har många gånger visat hur hästboken hyllar hästtjejers förmåga att sätta en annan varelse främst och på så vis utträda ur en samtid och kultur som annars uppmanar till individualism och egoism. Författaren Gertrud Hellbrand, en av få som skriver hästböcker för vuxna, har framhållit att hästboken och ridsporten är karaktärsdanande och förbereder läsare och utövare för att hantera allt från ett störtande flygplan till demokratins sammanbrott. Och författarna och litteraturvetarna med mera Anna Nygren, Katja Timgren och Malin Eriksson Sjögärd skriver i sitt manifest för hästboken från 2017 att hästboken lär sina läsare saker om livet, om litteraturen, om språket och om världen. På senare år har forskare också ställt själva relationen människa och häst i fokus för analysen av hästboken. En av dem, Ann-Sofie Persson från Linköpings universitet, sa under konferensen att hästboken ibland ger röst åt det som hon kallar för ”det tystade subjektet”, det vill säga hästen.
Varför uppmärksammas inte genren av ridsporten?
En fråga som inte direkt adresserades av konferensdeltagarna men som är väl värd att ställa, är varför inte ridsportens organisationer själv gör mer av detta unika som det innebär att ha en egen litterär genre. Var är den kvalificerade bevakningen av nyutkomna hästböcker i sportens egna organ? Var är intervjuerna med hästbokförfattare och samtalen mellan läsarna? Var är de årliga utmärkelserna till årets skönlitterära och facklitterära hästbok och den högtidliga utdelningen av dessa priser på typ ryttargalan? Här måste det ändå finnas hur mycket som helst att göra. Och vinna.
Tidigare på Hippson.se
Från Black Beauty till Sigge – de vill kartlägga 1 500 hästböcker
Liknande webbartiklar
- Hästen förmänskligas i litteraturen
- Patrik Lundberg om ridsporten: ”Till alla vars passion har förminskats”
- Urgulliga Mira vill inte kliva av ponnyn
- Bakom kulisserna till Finalen i Falsterbo med Brooklyn
- Vill hjälpa andra som utsatts för övergrepp – hästarna gav Erik friheten han aldrig känt
- Från Black Beauty till Sigge – de vill kartlägga 1500 hästböcker
- Kritisera en ryttare – på egen risk...
- Toppmodellen satsar på hästarna
- Hästletartankar en söndag morgon
- Föräldrarna överklagar tingsrättens friande dom

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.

Släpp rosettdrömmen när du rider fram
En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera gäller det att tänka rätt – här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Rosa välgörenhetstävling tillbaka på Flyinge
I välgörenhetstävlingen för islandshästar, Lev Rosa, går alla intäkter oavkortat till Barncancerfonden. I höst arrangeras tävlingen åter på Flyinge.

Veterinär belönades med företagspris
Veterinär Anne Haglund och Saxtorps hästklinik i Skåne fick nyligen ta emot priset som Årets företagare i Landskrona kommun.
Motiveringen: "Personlig, högkvalitativ vård med helhetssyn"

Angelie von Essen har blivit mamma
Den svenska landslagsryttaren Angelie von Essen har fått en son. Familjen är baserad i England där de föder upp och utvecklar hopphästar.

SVA om smittläget med EHV-1 på Mantorp
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, redogör för det aktuella smittläget och hanteringen av utbrottet av EHV-1 på Mantorp hästsportarena.
Tävlingshästarna bedöms inte vara utsatta för smittorisk – får tävla

Vinn biljetter till Falsterbo Horse Show
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Falsterbo Horse Show, kan du vinna entrébiljetter till sommarens hästfest.
Hästar och sport på högsta nivå, show, sommar och sol – tävla här
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

"Visa dig från din snyggaste sida nu!"
När kvinnan sträcker ut tungan vet hästen precis vad den ska göra. Har du och din häst några tricks att visa när kameran kommer fram?

Inga topplaceringar för svenska lagen
Varken i Italien eller Danmark blev det några topplaceringar för Sverige i laghoppningarna. Men det fanns flera individuella ljuspunkter.
Felfritt av Wilma Hellström och Erika Lickhammer-van Helmond

Succéduon i ny podd om ridsport
Christian Olsson och Maria Gretzer har hörts i radio från tävlingsbanor världen över. Nu tar sig duon an ett nytt projekt.

Vägrar ta bort taggtrådsstaketet
Två bröder som håller hästar har fått föreläggande om vite. Deras hästhagar har taggtrådsstaket vilket inte längre är tillåtet.

EHV-1: "Smittläget är under kontroll"
Två skolhästar vid Mantorp hästsportarena har konstaterats med EHV-1 och en av dem har dött. Förra helgen hölls hopptävlingar på arenan.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Berusad man misstänks ha skjutit ihjäl häst
På torsdagen greps en man i Tranås. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt vapenbrott, djurplågeri samt skadegörelse.

Vem får hingsten gå med i sommar?
Hos många sporthästar innebär hingstliv att de i vuxen ålder aldrig umgås med artfränder. Men är rädslan för att ha hingstar ihop befogad?
Forskarna utmanar gamla ”sanningar” – läs mer i Forskningskollen

Träna styrka och balans med Linda Heed
Hästen behöver lära sig att hoppa med styrka, snarare än på fart. Linda Heed bjuder på övningar som dessutom stärker ryttarens balans.
"Jag låter hindren vara lägre i början och fokuserar på detaljerna istället"

Bygg din egen bromsfälla till hästhagen
En bromsfälla kan vara bra för att skydda hästarna mot de irriterande bromsarna på sommarbetet. Så här gör du en hemmasnickrad.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!