Nyheter
Publicerad: 2021-09-02
Rolf-Göran Bengtsson bästa svensk – Sverige på tredje plats: "Fyra starka ritter"
Sverige halkade ner till tredje plats efter andra rundan under EM på torsdagen. Schweiz levererade tre felfria ritter och klättrade upp i ledning. Rolf-Göran Bengtsson var enda felfria svensk och ligger trea individuellt.
– I morgon blir det ännu lite svårare, så jag tror att vi kommer att se en del förändringar i resultatlistan, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Text: Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher
Efter gårdagens tidshoppning låg Sverige i ledning, efter att samtliga fyra ryttare i laget hoppat felfritt. Under torsdagens klass blev det dock förändringar i resultatet. Douglas Lindelöw och elvaårige Casquo Blue var först ut för Sverige. Det såg väldigt stabilt ut men vid det nästsista hindret, en kombination, föll en bom.
– Jag hade en idé om att hålla ihop honom på nio steg in i kombinationen. Det stod mellan åtta eller nio språng. Men det är lätt att vara efterklok. Hade jag gjort annorlunda kanske jag hade rivit något annat. Det är små marginaler och det är inte så många som ridit felfritt i dag, säger han efteråt.
"Finns mycket kvar i henne"
Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele stod näst på tur för Sverige. De fick ett tramp i vattnet, men ryttaren är väldigt nöjd över hästen som gör sitt första mästerskap.
– Det kändes jättebra och jag tyckte att hon hoppade helt fantastiskt. Jag skulle ha tryckt på lite mer inför vattnet. Det trodde jag att jag gjorde, men det var inte tillräckligt, säger hon.
– Kalinka är en häst som alltid växer med uppgiften. Varenda gång jag gjort något större än tidigare, har hon tagit det väldigt bra. Jag känner likadant den här helgen. Hon går in, gör sin uppgift och det känns som att det fortfarande finns mycket kvar i henne.
RGB fortsätter felfritt
Rolf-Göran Bengtsson och hingsten Ermindo W red ännu en felfri runda och klättrade därmed upp till tredje plats individuellt.
– Det känns härligt! Jag kan inte önska mig mycket mer av min häst. Vi ser åter igen att det går att klättra även om man inte ligger i topp efter tidshoppningen. Man är inte akterseglad bara för att man är en liten bit bak i resultatlistan efter första klassen. Det gäller att leverera nollrundor, den ena efter den andra, så tar man sig dit upp igen.
Rolf-Göran är också nöjd med banbyggarnas arbete. Även om det var en tuff utmaning för många ekipage.
– Det är ingen lätt bana. Den försöker ta rytmen ur ekipaget, säger han och förklarar några av svårigheterna:
– Ettan och tvåan öppnade snällt, sen kom en stor trippelbarr ut från hörnet där hästen måste hoppa med mycket kraft. Efter det var det antingen åtta eller nio språng in i trekombinationen, sedan det gällde det att öppna upp framåt mot nästa hinder. Det var kort till vattnet och två stora oxrar på slutet. Vi såg att några hästar var lite trötta i benen där och kanske bröt av språngkurvan. Det är inte så ofta vi rider oxer – oxer på ett galoppsprång.
"Var lite het"
Sist ut för Sverige var Peder Fredricson och Catch Me Not S. Inför klassen låg de på andra plats individuellt, men en bom föll och de halkade ner till plats 13.
– Jag vill så klart alltid rida felfritt, men i dag blev det fyra fel. När vi kom till vattengraven fick jag rida på framåt för att han skulle länga ut. Han är ganska känslig så efter det var han lite het. Det tog tre hinder att hitta rätt balans igen, både mentalt och fysiskt för honom, och det tredje hindret efter vattnet föll. Han hoppade ändå väldigt bra, så det bådar gott inför i morgon. Allt kan hända och vi är med, säger Peder.
Kvar i medaljstriden
Förbundskapten Henrik Ankarcrona summerar dagens prestation.
– Det var fyra jättestarka ritter. Hästarna har hoppat väl, vi ligger bra till. Så klart vill man alltid lite mer, men jag är jätteglad för hästarna och ryttarna. Det gäller att ta en runda och en dag i taget. Nu ska vi se till att ta hand om hästarna och förbereda dem och ryttarna inför morgondagen. Då kommer det bli ännu lite svårare, så jag tror att vi kommer att se en del förändringar i resultatlistan.
I morgon, fredag, väntar lagfinalen där de tio bästa lagen startar.
Ställning lag inför fredagens final:
1. Schweiz, 5,47 fel
2. Tyskland, 8,77
3. Sverige, 11,59
4. Belgien, 17,34
5, Irland, 20,73
6. Frankrike, 21.15
7. Danmark, 29,45
8. Storbritannien, 33,18
9. Spanien, 34,52
10. Österrike, 36,21
Ställning individuellt:
1. Martin Fuchs, Schweiz/Leone Jei, 1,31
2. Christian Kukuk, Tyskland/Mumbai, 1,93
3. Rolf-Göran Bengtsson/Ermindo W, 1,96
4. Elian Bauman, Schweiz/Campari Z, 2,15
5. Steve Guerdat, Schweiz/Albfuehren's Maddox
13. Peder Fredricson/Catch Me Not S, 4,46
14. Douglas Lindelöw/Casquo Blue, 5,17
25. Angelica Augustsson Zanotelli/Kalinka van de Nachtegaele
Tidigare på Hippson.se
Liverapportering – torsdag
Sverige i topp efter första dagen
Liverapportering från inledande tidshoppningen
Svenska EM-hästarna genom besiktningen
taggar
Liknande webbartiklar
- EM-guld till hemmaryttaren Andre Thieme: "Lika förälskad i hästen som i min fru"
- Finaldags i EM – Peder femma
- Stjärnskottet från Grekland har medalj i sikte: "Känns fantastiskt och helt overkligt"
- EM-brons till Peder Fredricson
- Peder tvåa inför sista finalrundan
- "En fjärdeplats på EM är ett fantastiskt resultat"
- Comme Il Faut tog farväl
- Henrik von Eckermann om att stå vid sidan om
- Rolf-Göran hoppas på topplacering
- Expertkommentator Jönsson: "Kul"

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!