Nyheter
Publicerad: 2021-09-02
Rolf-Göran Bengtsson bästa svensk – Sverige på tredje plats: "Fyra starka ritter"
Sverige halkade ner till tredje plats efter andra rundan under EM på torsdagen. Schweiz levererade tre felfria ritter och klättrade upp i ledning. Rolf-Göran Bengtsson var enda felfria svensk och ligger trea individuellt.
– I morgon blir det ännu lite svårare, så jag tror att vi kommer att se en del förändringar i resultatlistan, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Text: Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher
Efter gårdagens tidshoppning låg Sverige i ledning, efter att samtliga fyra ryttare i laget hoppat felfritt. Under torsdagens klass blev det dock förändringar i resultatet. Douglas Lindelöw och elvaårige Casquo Blue var först ut för Sverige. Det såg väldigt stabilt ut men vid det nästsista hindret, en kombination, föll en bom.
– Jag hade en idé om att hålla ihop honom på nio steg in i kombinationen. Det stod mellan åtta eller nio språng. Men det är lätt att vara efterklok. Hade jag gjort annorlunda kanske jag hade rivit något annat. Det är små marginaler och det är inte så många som ridit felfritt i dag, säger han efteråt.
"Finns mycket kvar i henne"
Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele stod näst på tur för Sverige. De fick ett tramp i vattnet, men ryttaren är väldigt nöjd över hästen som gör sitt första mästerskap.
– Det kändes jättebra och jag tyckte att hon hoppade helt fantastiskt. Jag skulle ha tryckt på lite mer inför vattnet. Det trodde jag att jag gjorde, men det var inte tillräckligt, säger hon.
– Kalinka är en häst som alltid växer med uppgiften. Varenda gång jag gjort något större än tidigare, har hon tagit det väldigt bra. Jag känner likadant den här helgen. Hon går in, gör sin uppgift och det känns som att det fortfarande finns mycket kvar i henne.
RGB fortsätter felfritt
Rolf-Göran Bengtsson och hingsten Ermindo W red ännu en felfri runda och klättrade därmed upp till tredje plats individuellt.
– Det känns härligt! Jag kan inte önska mig mycket mer av min häst. Vi ser åter igen att det går att klättra även om man inte ligger i topp efter tidshoppningen. Man är inte akterseglad bara för att man är en liten bit bak i resultatlistan efter första klassen. Det gäller att leverera nollrundor, den ena efter den andra, så tar man sig dit upp igen.
Rolf-Göran är också nöjd med banbyggarnas arbete. Även om det var en tuff utmaning för många ekipage.
– Det är ingen lätt bana. Den försöker ta rytmen ur ekipaget, säger han och förklarar några av svårigheterna:
– Ettan och tvåan öppnade snällt, sen kom en stor trippelbarr ut från hörnet där hästen måste hoppa med mycket kraft. Efter det var det antingen åtta eller nio språng in i trekombinationen, sedan det gällde det att öppna upp framåt mot nästa hinder. Det var kort till vattnet och två stora oxrar på slutet. Vi såg att några hästar var lite trötta i benen där och kanske bröt av språngkurvan. Det är inte så ofta vi rider oxer – oxer på ett galoppsprång.
"Var lite het"
Sist ut för Sverige var Peder Fredricson och Catch Me Not S. Inför klassen låg de på andra plats individuellt, men en bom föll och de halkade ner till plats 13.
– Jag vill så klart alltid rida felfritt, men i dag blev det fyra fel. När vi kom till vattengraven fick jag rida på framåt för att han skulle länga ut. Han är ganska känslig så efter det var han lite het. Det tog tre hinder att hitta rätt balans igen, både mentalt och fysiskt för honom, och det tredje hindret efter vattnet föll. Han hoppade ändå väldigt bra, så det bådar gott inför i morgon. Allt kan hända och vi är med, säger Peder.
Kvar i medaljstriden
Förbundskapten Henrik Ankarcrona summerar dagens prestation.
– Det var fyra jättestarka ritter. Hästarna har hoppat väl, vi ligger bra till. Så klart vill man alltid lite mer, men jag är jätteglad för hästarna och ryttarna. Det gäller att ta en runda och en dag i taget. Nu ska vi se till att ta hand om hästarna och förbereda dem och ryttarna inför morgondagen. Då kommer det bli ännu lite svårare, så jag tror att vi kommer att se en del förändringar i resultatlistan.
I morgon, fredag, väntar lagfinalen där de tio bästa lagen startar.
Ställning lag inför fredagens final:
1. Schweiz, 5,47 fel
2. Tyskland, 8,77
3. Sverige, 11,59
4. Belgien, 17,34
5, Irland, 20,73
6. Frankrike, 21.15
7. Danmark, 29,45
8. Storbritannien, 33,18
9. Spanien, 34,52
10. Österrike, 36,21
Ställning individuellt:
1. Martin Fuchs, Schweiz/Leone Jei, 1,31
2. Christian Kukuk, Tyskland/Mumbai, 1,93
3. Rolf-Göran Bengtsson/Ermindo W, 1,96
4. Elian Bauman, Schweiz/Campari Z, 2,15
5. Steve Guerdat, Schweiz/Albfuehren's Maddox
13. Peder Fredricson/Catch Me Not S, 4,46
14. Douglas Lindelöw/Casquo Blue, 5,17
25. Angelica Augustsson Zanotelli/Kalinka van de Nachtegaele
Tidigare på Hippson.se
Liverapportering – torsdag
Sverige i topp efter första dagen
Liverapportering från inledande tidshoppningen
Svenska EM-hästarna genom besiktningen
taggar
Liknande webbartiklar
- EM-guld till hemmaryttaren Andre Thieme: "Lika förälskad i hästen som i min fru"
- Finaldags i EM – Peder femma
- Stjärnskottet från Grekland har medalj i sikte: "Känns fantastiskt och helt overkligt"
- EM-brons till Peder Fredricson
- Peder tvåa inför sista finalrundan
- "En fjärdeplats på EM är ett fantastiskt resultat"
- Comme Il Faut tog farväl
- Henrik von Eckermann om att stå vid sidan om
- Rolf-Göran hoppas på topplacering
- Expertkommentator Jönsson: "Kul"

DNA-prover för att följa kvarkabakterierna
Kvarka är en fruktad sjukdom med utbredd spridning. Forskare har med hjälp av DNA-tester följt hur kvarkabakteriens olika stammar sprids.
"Att arbeta med kvarka på detta sätt är ett nytt forskningsområde"

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!