Diverse restriktioner har införts runtom i landet på grund av coronapandemin. Men hur förhåller sig landets ridskolor till detta? Och på vilket sätt har restriktionerna påverkat dem? Hippson har pratat med tre olika ridskolor för att höra hur de hanterat situationen.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock
Hos Skellefteå ridklubb i Västerbottens län har man valt att ställa in alla ridlektioner för personer födda före 2005, det vill säga personer som är äldre än 15 år. Verksamhetschef Ann-Sofie Alba berättar mer.
– Hos oss har vi hela tiden följt de restriktioner som funnits. Ridskolan är i gång för barn under 15 år, men någon tävling eller extra verksamhet utöver det har vi inte kunnat bedriva. Vi har fått anpassa verksamheten, precis som alla andra. Exempelvis gjorde vi om våra ridläger i somras och körde då utan övernattning som vi annars brukar ha, säger Ann-Sofie och fortsätter:
– Den 11 november deltog vi vid en föreläsning med länsstyrelsen och region Västerbotten, som handlade om hur vi skulle kunna stoppa smittspridningen i länet. Efter den redogörelsen kände vi att vi inte hade något annat val, utan var tvungna att ta vårt samhällsansvar och ställa in ridlektionerna för de personer som är över 15 år.
Ann-Sofie menar att beslutet såklart är väldigt tråkigt, men att det mottagits med förståelse från ridskolans elever.
– Alla förstår att vi måste hjälpas åt nu. När vi lyssnar på de andra i föreningen har de bara tyckt att det varit positivt. Det är ju såklart jättetråkigt, men de har varit förstående, säger Ann-Sofie.
”Det här året slår hårt mot alla”
I nuläget gäller beslutet om inställda lektioner för vuxna till och med den 8 december. Vad som händer därefter är än så länge oklart.
I förlängningen kommer klubbens ekonomi bli påverkad av det här, menar Ann-Sofie.
– Det finns ju möjlighet för föreningar att söka bidrag för förlorad inkomst som kompensation, det fanns det även i våras. Men det här året slår hårt mot alla, både näringslivet och de ideella föreningarna, säger hon.
Barn som är 15 år eller yngre rider fortfarande lektioner på ridskolan men uppmanas att komma till stallet ensamma och utan att samåka med någon.
– Om man känner att barnet inte klarar sig själv utan medhjälpare så löser vi det förstås, men man uppmanas komma själv om det går. Så var det även under våren, så det är egentligen inget nytt. Vi har även jobbat med att undvika folksamlingar på exempelvis läktaren under lektion, vilket har fungerat bra. Ingen hade kunnat förutse att det skulle bli såhär. Alla kämpar verkligen på och gör sitt bästa för att smittan ska försvinna, säger Ann-Sofie.
Verksamhet utomhus
Hos Hufvudsta ridskola i Stockholm bedriver man all undervisning utomhus så länge som möjligt.
– Eftersom att verksamheten sker utomhus har vi bedömt att vi kan hålla i gång lektionerna för både barn och vuxna. Vi har även gott om skyltar som visar att man ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer med avstånd och så vidare, säger Davina McVey Gillion, ridskolans vd.
– Vi har noga följt alla restriktioner som gäller och har gjort en riskanalys för vad som kan hända om restriktionerna skulle bli ännu skarpare, säger hon.
Antalet medhjälpare är begränsat och det bedrivs ingen tävlingsverksamhet. Caféet på klubben är stängt och även läktaren stängs under barnens lektioner för att inte föräldrar ska samlas.
– Vi har även begränsat antalet personer som får vistas i trånga utrymmen, som vid toaletterna och sadelkammaren, säger Davina.
Vanligtvis brukar flera elever ta bussen till ridskolan, men nu uppmanas de att inte åka kollektivt.
Van vid smittskyddstänk
Davina har förtroende för medlemmarna och menar att hästfolk generellt har erfarenhet av ett gott smittskyddstänk sedan tidigare.
– Alla verksamheter är ju vana vid att hantera smitta utifrån hästarnas perspektiv, vi har alltid varit noga med det. Så just smittspridning är nog de flesta hästmänniskor bekanta med när det varit aktuellt för hästarnas del. Så klart är det annorlunda i år när vi hela tiden behöver tänka på att hålla fysiskt avstånd, inte ta i hand och inte kramas, säger hon och fortsätter:
– Såklart råder det även stor oro. Det handlar ju om människoliv nu och alla är beredda att ta stort ansvar. Hittills har vi haft tur och vår personal har även hållit sig friska.
Ändrat rutiner för att undvika trängsel
Hos Eslövs ridklubb i Skåne finns ingen förbindelse med kollektivtrafik till ridskolan, så att uppmana elever att inte åka kollektivt är något som klubben inte behövt tänka på. Eleverna kommer till ridskolan i egen bil eller med cykel. Eleverna uppmanas att stanna hemma om de har den minsta antydan till sjukdomssymtom. Max en medhjälpare får följa med till ridskolan om inte eleven har möjlighet att göra i ordning sin häst själv inför lektion.
– Vårt intryck är att det enda ställe där eleverna mer aktivt behöver tänka på att hålla avstånd är i stallet. Där har vi möblerat om och ändrat rutiner för att undvika trängsel. Det är enkla saker som vi till stor del säkert kommer ha kvar framöver. Vi har dörren till sadelkammaren öppen hela kvällen nu när det inte är så kallt och håller en person i taget där inne, berättar Sara Grundström, ridinstruktör på klubben.
Fokus på kärnverksamheten
– Vi har stora ytor på läktaren i ridhuset och upplever att föräldrarna är duktiga på att sprida ut sig. Så vår vardagliga verksamhet med ridskolan har inte påverkats i så stor utsträckning. Fler elever är borta på grund av sjukdom, så vi har färre elever i grupperna, säger Sara.
– Klubben har hela tiden följt de riktlinjer som Skånes ridsportförbund har och har inte behövt ställa in några vanliga lektioner, varken för barn eller vuxna. Däremot har vi inga extra aktiviteter, säger hon.
Något som är gemensamt för alla ridklubbar är att eleverna uppmanas att inte vara i stallet längre tid än de behöver. För ungdomarna blir det en stor skillnad mot tidigare, att endast åka till stallet, rida sin lektion och sedan ta sig hem igen så fort som möjligt.
– Det är den största påverkan på vår verksamhet, just att den har blivit väldigt smal och att man inte jobbar för att hitta nya idéer på samma sätt som vanligt. Vi har ”backat in” i vår kärnverksamhet och är glada över att vi kan bedriva den, säger Sara.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!