Nyheter
Publicerad: 2018-10-25
Till vänster bokens omslag, till höger Rolf-Göran och Casall (Foto: Frida Bank).
Så vann Rolf-Göran hingstens förtroende: "Med Casall fick jag direkt en bra känsla"
I dag, torsdag, släpptes den nya boken Nära samspel med hästar – den finstämda kommunikationen av förlaget Roos & Tegnér – där läsaren får träffa 16 av Sveriges främsta mästare inom rid- och travsport. Här nedan kan du läsa ett utdrag om hur Rolf-Göran Bengtsson vann hingsten Casalls förtroende.
Ur kapitlet "Rolf-Göran Bengtsson":
Ägaren till Casall var nära att ge upp. Tävling efter tävling slutade med att ryttaren flög av, att den femårige hingsten försökte fly från banan eller att ekipaget vägrade ut sig. Nu krävdes ett mirakel för att rädda avelsvärdet. Chefen för det tyska Holsteinerförbundet fick idén att fråga Rolf-Göran Bengtsson.
”Första gången man sitter upp får man en bra eller en dålig känsla. Med Casall fick jag direkt en bra känsla. Jag märkte snart var skon klämde – han var harig och behövde någon som göt mod i honom."
Casall var inlärd att gå med nacken böjd och hängande tygel. I början ville Rolf-Göran ändra så lite som möjligt och nöjde sig med att korta tygeln.
”På så vis kunde jag styra emot när han försökte vända på fläcken. Jag fick honom att stå kvar och titta på det som var otäckt och självförtroendet växte. Det var min lycka att ingen annan hade fått ordning på den knuten.”
För Rolf-Görans del fanns det en osedvanligt stor erfarenhetsbank att ösa ur.
”Vid det laget hade jag ridit många hingstar och befunnit mig i alla möjliga och omöjliga situationer. Den ena gången löste jag det si och den andra gången så.”
Rolf-Göran skyndade långsamt med Casall. I nästan ett helt år arbetade han bara på att klara hinder ett och två på träning. Det var alltid de värsta att komma över.
”Vi tog ett språng, vi tog två. Jag höll om honom och överförde mitt lugn. Beteendet satt i långt upp i åren. Jag fick alltid stötta lite mer i början av banan och sedan kom modet ikapp honom.”
De smög igång tävlandet i lägre klasser och debuterade i Grand Prix först när Casall var nio år gammal.
”Jag tror han kände en trygghet hos mig, att jag skulle skydda honom från fåglar, fladdrande flaggor och annat som han såg som potentiellt farligt. Han vågade utmana sina rädslor och kunde fokusera bättre och bättre på sitt arbete.”
Casall hade både förmågan att hoppa högt, kämparviljan och egenheten att vara lite rädd om sig.
”Han ville för allt i världen inte slå sig, vilket var bra så länge det handlade om att lyfta benen över bommarna, men han kunde också konsten att pjoska med sig själv. Fick han ett pyttelitet sår blev han halt med en gång.”
Ett balltramp på hovens baksida gjorde att det guldtippade ekipaget missade OS-finalen i London 2012.
”Såret var litet som en enkrona, och de flesta hästar skulle säga: 'Aj, aj' och köra på ändå. Men inte en försiktig herre som Casall.”
Så fort såret var läkt radade de upp nya topplaceringar. Vid EM i Herning 2013 var det Rolf-Göran och hans bruna hingst som säkrade lagbronset åt Sverige.
”Han var som två olika personligheter. På tävling kunde Casall ligga och vila i boxen totalt oberörd och hade inget behov av att markera revir. Därhemma hade han rollen som stallets boss. Ville ha koll på allt och kunde vara väldigt aggressiv mot andra hingstar.”
Våren 2017 gick den då artonårige stjärnhästen i pension. Efter att ha tagit adjö av sina svenska fans vid Gothenburg Horse Show avslutade Casall sin karriär med en Grand Prix-seger i Hamburg.
”Det var känslosamt. Vi hade ju hängt ihop i över tolv år, rest jorden runt och upplevt så mycket tillsammans. Egentligen visade han inga tecken på att han ville sluta. Han var sundheten själv, men jag ville inte ta några risker med hans hälsa.”
Numera njuter Casall av livets goda i hagen hos Holsteiner Verband. Han är den av deras hingstar som blivit mest använd till avel.
”Att han kunde hålla sig kvar i toppen under så många år tror jag beror på att vi tog det lugnt i början av hans karriär. Nu får vi hoppas att hans avkommor också ska lyckas väl”, säger Rolf-Göran som redan gör succé med sonen Oak Grove’s Carlyle och som även hyser hopp om stofölet efter Casall som han fick i gåva av Holsteinerförbundet vid avtackningsceremonin i Hamburg.

Författarna Amelie Ehrensvärd Cardell och Susanne Martinelle.
Om boken
I Nära samspel med hästar – den finstämda kommunikationen tar Amelie Ehrensvärd Cardell och Susanne Martinelle med läsaren till stallet hos de främsta mästarna inom hoppning, dressyr, trav och galopp. Medverkar gör – bland många andra – Peder Fredricson, Tinne Vilhelmson Silfvén, Stig H Johansson och Per-Anders Gråberg. I spännande samtal delar Sveriges hästelit med sig av sina tankar om och erfarenheter av hur man lyssnar på sin häst, hur man gör sig förstådd och om vikten av att ta hänsyn till varje hästs unika behov.
Här får du tag i boken
taggar
Liknande webbartiklar
- Casall, 18 år fyllda, är lika fräsch som alltid
- Rolf-Göran Bengtsson om sin stjärna Casall
- RGB: ”Planerad försäljning av Ermindo W – Zuccero behöver en kompanjon till stora tävlingar”
- VM-ryttarna åker till Spruce Meadows
- Svenskarna levererade – vann både i lag och individuellt: "Hästarna hoppade så bra"
- Vill du jobba hos Rolf-Göran Bengtsson?
- Rolf-Göran Bengtsson Grand Prix-placerad med Oak Grove's Carlyle
- Topplacering för Rolf-Göran med Casall-son
- Sverige är vidare till lördagens final
- Henrik och Cantinero fyror i Antwerpens GP

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!