Under natten till fredagen förra veckan stals ett 20-tal sadlar från ett stall i Helsingborg. Tess Wieslander berättar om bekymren efteråt, och att tjuvarna visste vad de var ute efter.
Text: Ida Röök
Foto: Sofie Lindberg och Privat
Tess har själv häst uppstallad på Kungshults gård, som är belägen centralt i Helsingborg. När morgonfodringen skulle göras på fredagen förra veckan, upptäckte man att det hade varit inbrott i sadelkammaren i privatstallet.
– Ett 20-tal sadlar är borta. De visste vad de skulle ta för det är bara märkessadlarna som är borta, de lämnade till exempel min unghästsadel. Vi har uppskattat det totala värdet på omkring 15 000 till 20 000 kronor per sadel. Det är ju ett stort andrahandsvärde på dem också, säger Tess.
Har polisanmälts
Stölden har skapat bekymmer för hästägarna.
– Det är ju ett stort projekt att ordna nya sadlar, många var specialdesignade och särskilt utprovade. Men vi har hjälpts åt och lånat ut saker till varandra för att få det att fungera.
Inbrottet har polisanmälts.
– Men poliserna var väldigt uppgivna. De menade att vi troligen aldrig kommer att se de här sadlarna igen. Så det känns ju inte särskilt hoppfullt, säger Tess.
Under helgen har det varit fokus på att lösa den akuta situationen för de drabbade hästägarna.
– Samtidigt kunde vi snabbt konstatera att även om det är obehagligt att ha haft inbrott så har ju hästarna lämnats oberörda. Det är ju bara materiella ting det gäller.
Mer övervakning
Hästägarna som drabbats har varit i kontakt med sina försäkringsbolag.
– Vi har fått lite olika besked, men de flesta tror jag kommer att få någon typ av ersättning, säger Tess.
Det ska nu diskuteras huruvida sadelkammaren ska kameraövervakas eller inte.
– Men troligen blir det så att vi sätter upp kameror där också, säger Tess.
Tränaren och svårklassryttaren Katarina Torstensson vill ge sina elever ett helhetstänk. Läs hennes viktiga text om utvärdering och planering i slutet av året.
Gästblogg: "Lägg hellre pengar på hovslagaren än på ett nytt schabrak"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 11 ger rabatt på rid- och hästutrustning
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
Utanför Finspång finns en mindre, men charmig, hästgård till salu. Stallet har sex boxar och två sadelkammare. Ridbanans underlag är av gummiflis.
Emmie Eriksson jobbar som hästskötare hos Stina Lillje. I stallet har de just nu en riktig buse, Li Special har kommit på ett alldeles eget partytrick.
Junioren Beata Hermelin har tagit över SM-vinnaren Crimson. Valacken har varit borta från tävling efter en operation men är nu i gång igen.
Har även ridits framgångsrikt av Stella Röhlcke: ”Känns så kul”
Tisdag startar SWB:s onlineauktion. Fram till den 12/12 klockan 20 pågår budgivningen. På Hippson Market hittar du samtliga hästar till salu.
2017 överraskades Linnea Elmér när hennes sto oväntat födde tvillingar. Nu har de två fyrbeningarna hunnit bli två år, Linnea berättar mer.
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Tre nya projekt om hästforskning har beviljats medel. I det ena projektet ska man titta närmare på hästens så kallade förväntansbeteende.
Elke Hartmann vill öka förståelsen: ”Kan motverka att hästar far illa”
Måndag berättade Hippson om Erik Grönberg, som utsattes för sexuella övergrepp som barn och nu har skrivit en bok. Hästarna hjälpte honom läka.
Tre exemplar lottas ut: ”I hästarnas värld är ingenting komplicerat”
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 10 ger rabatt på bett – bara i dag
Det här är en rolig övning som går att kombinera på flera sätt. Hindren behöver inte vara höga, utan det handlar om att få en lydig och reglerbar häst.
Den här hästen är inte sen med att "fiska in" godisbiten matte lägger en bit bort. Gör ett kast med grimskaftet, sedan är det bara att dra in fångsten.
En läsares häst har behandlats för en mild gaffelbandsskada i båda bakbenen – och funderar därför om avställning kan ge skadan bättre chans att läka.
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Sveriges Radios dokumentärserie Hästgården, om sexuella övergrepp på en ridanläggning, strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.
När det gäller smittsamma sjukdomar är det viktigt att ”tänka efter före”. Gittan Gröndahl berättar om faktorer som ökar risken för smitta.
Favorit i repris: "Ställ inte in en ny häst med alla de andra"
P.S.I-auktionen i Tyskland firade 40-årsjubileum i helgen med försäljningsrekord. Dyraste dressyrhästen blev fyraårige hingsten V-Plus Gold.
Den italienska hoppryttaren och natural horsemanship-instruktören Giorgio Pagliaro visar i det här klippet upp hur han ibland löshoppar sina hästar.
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet