Nyheter
Publicerad: 2015-04-24
Saluhästvisningar – ett skyltfönster
Vid tre tillfällen i vår finns det möjlighet för säljare och köpare av hästar att mötas på specifika platser. Det är föreningen Hästen i Skåne som står bakom träffarna.
– Syftet med visningarna är att underlätta hästköpet, för alla parter. De ska fungera som ett skyltfönster, berättar Maria Sundin, verksamhetsledare för Hästen i Skåne.
Text: Ida Röök
Foto: Dollar Photo Club
Med start i helgen på Bollerup arrangeras det alltså saluhästvisning. Tanken är att hitta en gemensam, mer lättillgänglig mötesplats för köpare och säljare.
– Många av dem som både köper och säljer hästar är orutinerade. De kanske bara har en enda häst de ska sälja, eller ska kanske köpa sin första häst. Vi vill underlätta affären genom att samla fler saluhästar på ett och samma ställe där man kan se och provrida dem, berättar Maria Sundin.
Inte färdiga svårklasshästar
Första tillfället blir alltså på Bollerup på lördag, sedan följer Gånarps Häst den 16 maj och så blir det visning i Eslöv den 17 maj.
– Prisklassen på hästarna är i ”normalläget”, alltså mellan 50 000 och 250 000 kronor. Vi vill hjälpa den ”vanliga” hästköparen och säljaren. Det är alltså inte i första hand färdiga svårklasshästar som kommer att visas, säger Maria.
Det hela går till som så att säljaren anmäler sin häst till Hästen i Skåne, via ett formulär på hemsidan (se länk nedan) fyller man i uppgifter om hästen. Där kan man som köpare, på förhand, gå in och titta om någon av de anmälda hästarna ser intressant ut.
– Det är många som kommer till Skåne för att leta häst. De bokar in flera visningar på samma dag men är kanske inte medvetna om att det tar mycket tid och kan vara långt att köra emellan de olika stallen. Vi skapar en mötesplats som gynnar både köpare och säljare, på våra visningar hoppas vi kunna ha ett 20-tal hästar på samma plats. Säljaren slipper boka upp tid och vänta på kunden, och köparen kan prova flera hästar på ett och samma ställe under kortare tid, säger Maria.
Hoppas på stort genomslag
Meningen är dock inte att affären ska genomföras direkt på visningen. Eventuellt ska fler provridningar tillhandahållas och så bör veterinärbesiktning genomföras.
– Vi är inte på något sätt ansvariga för affärerna, utan det är något som säljare och köpare sköter själva, säger Maria.
Hon hoppas att detta får genomslag, eftersom hon tror att det skulle underlätta mycket för framtida hästaffärer.
Läs mer här.
Liknande webbartiklar
- Som pay & jump fast med saluhästvisning
- Saluhästvisning på Runstens Gård
- Brösarpsprojektet är avslutat: "Ger hästarna en så bra grund som möjligt"
- Enormt bete men ändå full kontroll på hästarna
- Större hagar främjar hästens rörelse
- Blivande hopphästar släpps i stor flock i naturreservat – studie inleds
- Kränkande behandling och elevfostran på Bollerup
- Fyra av Bollerups uppfödningar startar i Flyinge
- Sparven har blivit mamma igen – via embryotransfer: ”Målsättningen för vår avel är toppsporten”
- Bollerups skolchef sitter upp när eleverna pluggar hemma: ”Imponerad över alla som rider”
relaterade artiklar

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!