Nyheter
Publicerad: 2015-03-05
Bilderna till höger kommer från Hayfields Equestrian, som driver en svensk ridskola i kinesiska Shenzhen.
Sigrid Bergåkra vill exportera ”Swedish Horsemanship” till Kina
Under Hästföretagarforum på Svenska Mässan i Göteborg förra veckan berättade Sigrid Bergåkra mer om sitt Kina-projekt. Inte minst tror hon att vi svenskar skulle kunna exportera hästkunnande till jättelandet.
Text & porträttfoto: Anki Yngve
Sigrid Bergåkra är entreprenör och en riktig mångsysslare inom hästområdet. Hon är diplomerad unghästutbildare, dressyrdomare samt B-tränare i dressyr – och både hon och de tre döttrarna tävlar aktivt. Dessutom driver Sigrid ridgymnasiet Naturlära i Hälsingland på sitt Bergåkra Gård. Som om det inte vore nog sysslar hon även med avel och har fått fram en egen godkänd hingst, Bergåkras Amaranth.
Fick stöd av företagsinkubator
Idén bakom den så kallade ”Kinasatsningen” växte fram när Sigrids Naturlära fick chans att bli inkubatorföretag i Gävleborgs län. I regi av klustret Movexum gjordes flera resor till Kina – bland annat till Hongkong, Shanghai och Peking – för att undersöka vilka affärsmöjligheter det kunde finnas för länets företag. Sigrid har givetvis rest med ”hästglasögonen” på.
– Ridsporten har växt fantastiskt mycket i Kina, men det finns ett enormt behov av utbildning. Så här i början av mitt projekt vill jag fokusera på utbildningsbehovet, i framtiden finns även möjlighet att exportera levande hästar och sperma till Asien. Men vi har inget exportavtal med Kina just nu, även om vi kämpar för det, berättar hon.
Sigrids plan är att börja i det lilla, och försöka hitta samarbetsformer mellan Naturlära och befintliga anläggningar i Kina. Kanske kan elever praktisera i landet, eller få jobb där efter utbildningen?
– Vi är jätteduktiga i Sverige på att utbilda hästar och människor, det ska vi vara stolta över. Svenska hästskötare har väldigt bra rykte runt om i världen, det kan dessutom vara nyttigt för svenska ungdomar att komma i kontakt med en annan kultur.
Visa upp sund hästhållning
Ett annat alternativ är att kineser kan komma till Sverige för att lära sig mer, antingen genom utbildningar eller studiebesök.
– Det vi ska trycka på är den sunda hästhållningen. Hagar och mycket grovfoder är så självklart för oss i Sverige, den svenska modellen är värd att gå på export. Gäster från Kina skulle kunna få komma till oss och utbilda sig, varför inte se riksanläggningarna och exempelvis Active Stable, säger Sigrid.
Hon berättar att det finns 100 ridklubbar bara i Peking, och cirka 500 i hela Kina. Många i den yngre stadsgenerationen har aldrig varit på landet, för dem blir det ”wow” att kunna rida på en häst i naturen.
– I första hand vill vi på Naturlära jobba mot befintliga ridskolor och verksamheter. Det finns som sagt stor efterfrågan både på hästar och kunskap.
Fler har hittat marknaden
Länder som Storbritannien, Holland och Tyskland har redan insett potentialen i den kinesiska marknaden, de ligger lite ”före” oss och exporterar redan en hel del hästar.
– Men då får man fundera över vad vi svenskar har som faktiskt är lite bättre än i Holland och Tyskland. Där tror jag på hästhälsan och sundheten, säger Sigrid.
Under 2015 deltar hon i ett pilotprojekt för att samla in ytterligare information om vad det kan finnas för öppningar.
– Sedan ska vi naturligtvis ha en realistisk syn på Kina-marknaden. Det är ett enormt land, vi får se var vi kan få en öppning, andra är redan där. Men vi ska jobba stenhårt, säger Sigrid.
Visst är hon medveten om att det kan bli en del kulturkrockar på vägen.
– Men det är inget jag räds efter 20 år i hästbranschen. Vi måste tänka business när det kommer till hästföretagande.
Några av utmaningarna med ridsporten i Kina
- Det finns väldigt, väldigt få veterinärer som är specialiserade på hästar.
- På ridskolorna rider främst barn, från den övre medelklassen. Att få de vuxna att börja rida är svårare.
- Fodersidan är inte speciellt professionaliserad.
- Hästtransporter är i stort sett inte tillåtna (!) på allmänna vägar i Kina. Det finns tävlingar, men eftersom man inte kan transportera hästarna på något vettigt sätt får dessa hållas på de stora anläggningarna, som då lånar ut hästar till ryttarna.
FOTNOT: Här kan du läsa mer om den svenska ridskolan Hayfields Equestrian i Shenzhen, som bilderna i toppen av sidan kommer från.
Liknande webbartiklar
- Hon är proffs på hästexport
- Svenska hästar populära utomlands – exporten ökar
- Ludo Philippaerts: ”Just nu är USA en bra exportmarknad”
- Att exportera hästar är både lätt och roligt
- Fjordhästen Etna exporterad till USA
- Sigrid Bergåkra till SM: "Måste våga utmana mig själv"
- Bergåkras hemresa från EM gick genom översvämmade Tyskland
- Systrarna Bergåkra på väg till EM: ”Roligt att vi får göra detta tillsammans”
- Sigrid Bergåkra efter branden på gården: ”Vill tacka för allt stöd”
- Sigrid Bergåkra i trafikolycka – ambulans till sjukhus
relaterade artiklar

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!