Nyheter
Publicerad: 2017-10-03
Sissi och Nina Lilja satte solpaneler på ridhuset: "Mer el än vi använder"
Alltfler ser sig om efter miljövänliga energialternativ och efterfrågan på solpaneler ökar runt om i landet. Några av de stallägare som har valt att montera solpaneler är tränarna Sissi och Nina Lilja i Östergötland. I våras satte de upp panelerna på taket till ridhuset – sedan dess har de producerat mer el än vad de själva gör av med.
Text och porträttfoto: Natalie Lindholm
Foto på paneler: Sunsolutions
Sissi Lilja förklarar att valet att sätta upp solpaneler har växt fram med tiden. Även om huvudtanken var att sänka företagets elkostnader spelade även miljön stor roll i beslutet.
– Vi använder redan sedan tidigare minimalt med el till stallar och ridhus och har inga andra produkter som drar mycket el, förklarar hon.
Under drygt fem månader har panelerna suttit uppe och hittills har hon inte blivit besviken.
– I dag producerar vi mer el än vad vi använder, säger Sissi och fortsätter:
– Nu har det visserligen varit sommar och bästa perioden för solenergi, men om det fortsätter likadant under början på hösten har vi producerat el för hela årsbehovet.
Går att söka olika bidrag
Hos mor och dotter Lilja kostade anläggningen 580.000 kronor att sätta upp, men då fick de också ett bidrag från Bixia miljöfond på 32.000 kronor. Och så småningom kommer staten att bidra med ungefär 30 procent av kostnaderna.
– Vi tror att anläggningen kommer att betala sig inom sju år, säger Sissi.
Hon menar att hon hittills inte har sett några nackdelar med solpanelerna, tvärtom. I skrivande stund funderar familjen Lilja på att utöka och sätta solpaneler på fler byggnader.
I dag finns det många företag som erbjuder solcellsanläggningar. Vi pratar med Lars Laurin på Sunsolutions, som har satt upp panelerna hos Liljas, och han menar att de flesta hästgårdar – stora som små – tjänar på att ha solpaneler. Åtminstone i det långa loppet.
– Solcellsanläggningar kan anpassas efter olika behov. Man gör alltid en analys av varje individuellt fall och ger en rekommendation för vad och hur stor anläggning som bör byggas, säger han.
Stor investering – lönsamt på sikt
Priset för en anläggning varierar stort, men man får räkna med att lägga ut mellan 250.000 och 600.000 kronor exklusive moms. En stor kostnad för den mindre gården. Lars menar dock att hela anläggningen ska ha betalat sig själv på mellan sex och tio år.
– Vi räknar normalt sett med att man bara betalar av på anläggningen med de pengar som annars hade gått till elbolaget för ström, skatt och nätkostnad. Efter sex till tio år har man en betald anläggning som sedan fortsätter att spara pengar åt gården under totalt cirka 30 års tid eller mer, förklarar han och fortsätter:
– Vi får inte heller glömma att man är med och driver utvecklingen mot en mer hållbar energiproduktion för hela Sverige. Det måste vara i allas intresse att göra i dag.
När solen skiner på panelerna genererar de ström. Strömmen kan i sin tur brukas direkt eller matas ut i elnätet, för att sedan köpas tillbaka den dag man behöver den. Beroende på hur stor den anläggning är som ska drivas kan man täcka antingen hela eller delar av energibehovet. Just ridhustak och stalltak har ofta en lutning som gör ytorna perfekta att fästa solpaneler på.
taggar
Liknande webbartiklar
- Sissi och Nina Lilja: ”Även dressyrhästen mår bra av att få hoppa lite”
- Ridklubben satsar på solceller mitt i hästhagen: ''Bra för ekonomin och miljön''
- Forskningskollen: Många ridhus byggs och används fel
- Anordnar dressyrtävling för 50-plussare: ”Det strömmar in anmälningar”
- Lurbo ridklubb ger miljötips för hästfolk
- Tänk miljö och hållbarhet i din hästvardag – konkreta och enkla tips
- Träna hästen hållbart – med hjälp av ett fokuserat träningsupplägg
- EM – ett mästerskap med miljön i fokus
- ”Att arbeta med hästar ska inte vara synonymt med en utsliten kropp”
- Paret om drömgården på Åland: ”Vill sammanföra ryttare mitt i Östersjön”

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna i boxen hos sin fölkompis.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.

”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”
Hon är fälttävlansryttare, utbildad beridare och civilingenjör. Aminda Ingulfson berättar om charmen med fälttävlan, teknik och teori.

Tips när det är dags att bygga ridhus
Ett ridhus är drömmen för många gårdsägare, men för att bygget ska flyta på smidigt och resultatet bli som önskat finns en del att tänka på.
Föreningsrådgivaren Markku Söderberg delar med sig av praktiska tips.

Stärk och lösgör med klassiska "fyrkanten"
Den klassiska övningen är riktigt nyttig, inslag av den kan användas dagligen menar C-tränaren Emma Byström. Upplägget fyller flera syften.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!