Alltfler ser sig om efter miljövänliga energialternativ och efterfrågan på solpaneler ökar runt om i landet. Några av de stallägare som har valt att montera solpaneler är tränarna Sissi och Nina Lilja i Östergötland. I våras satte de upp panelerna på taket till ridhuset – sedan dess har de producerat mer el än vad de själva gör av med.
Text och porträttfoto: Natalie Lindholm
Foto på paneler: Sunsolutions
Sissi Lilja förklarar att valet att sätta upp solpaneler har växt fram med tiden. Även om huvudtanken var att sänka företagets elkostnader spelade även miljön stor roll i beslutet.
– Vi använder redan sedan tidigare minimalt med el till stallar och ridhus och har inga andra produkter som drar mycket el, förklarar hon.
Under drygt fem månader har panelerna suttit uppe och hittills har hon inte blivit besviken.
– I dag producerar vi mer el än vad vi använder, säger Sissi och fortsätter:
– Nu har det visserligen varit sommar och bästa perioden för solenergi, men om det fortsätter likadant under början på hösten har vi producerat el för hela årsbehovet.
Går att söka olika bidrag
Hos mor och dotter Lilja kostade anläggningen 580.000 kronor att sätta upp, men då fick de också ett bidrag från Bixia miljöfond på 32.000 kronor. Och så småningom kommer staten att bidra med ungefär 30 procent av kostnaderna.
– Vi tror att anläggningen kommer att betala sig inom sju år, säger Sissi.
Hon menar att hon hittills inte har sett några nackdelar med solpanelerna, tvärtom. I skrivande stund funderar familjen Lilja på att utöka och sätta solpaneler på fler byggnader.
I dag finns det många företag som erbjuder solcellsanläggningar. Vi pratar med Lars Laurin på Sunsolutions, som har satt upp panelerna hos Liljas, och han menar att de flesta hästgårdar – stora som små – tjänar på att ha solpaneler. Åtminstone i det långa loppet.
– Solcellsanläggningar kan anpassas efter olika behov. Man gör alltid en analys av varje individuellt fall och ger en rekommendation för vad och hur stor anläggning som bör byggas, säger han.
Stor investering – lönsamt på sikt
Priset för en anläggning varierar stort, men man får räkna med att lägga ut mellan 250.000 och 600.000 kronor exklusive moms. En stor kostnad för den mindre gården. Lars menar dock att hela anläggningen ska ha betalat sig själv på mellan sex och tio år.
– Vi räknar normalt sett med att man bara betalar av på anläggningen med de pengar som annars hade gått till elbolaget för ström, skatt och nätkostnad. Efter sex till tio år har man en betald anläggning som sedan fortsätter att spara pengar åt gården under totalt cirka 30 års tid eller mer, förklarar han och fortsätter:
– Vi får inte heller glömma att man är med och driver utvecklingen mot en mer hållbar energiproduktion för hela Sverige. Det måste vara i allas intresse att göra i dag.
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!