Nyheter
Publicerad: 2016-04-13
OBS! Hästen och personerna på bilden har inget med berättelsen i artikeln att göra.
Skadade hästar säljs som friska: ”Jag kände att det var lite skumt”
I helgen avslöjade HD och Sydsvenskan, i en stor granskning, att två skånska handlare köper in sjuka hästar från Danmark och sedan säljer dem dyrt som friska i Sverige (om du missade artikeln – läs den här). Vi på Hippson blev kontaktade av Eva som har en liknande berättelse.
Text: Åsa Pernes
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
Den här berättelsen handlar om Eva, som egentligen heter något annat. Hon letade efter en ny häst och fastnade för en annons på Hästnet.
Det var en elvaårig valack som var till salu, hästen var importerad från Danmark. På bilden i annonsen ser man en svart, vacker häst och i texten kan man bland annat läsa att det är en härlig individ med kapacitet i både hoppning och dressyr.
Enligt annonsen finns det röntgenbilder tagna 2016 som är UA (utan anmärkning, reds anm.), en svensk veterinär ska även ha tittat på bilderna. Priset är förhandlingsbart vid snabb affär.
Svaren blev luddiga
Eva ringer upp säljaren och de kommer överens om att ses i ett ridhus en bit från där personen bor. För hon har inget ridhus på sin egen gård, säger hon.
Hästen visar sig vara jättefin och anledningen till att den ska säljas är tidsbrist, inget annat. Eva åker hem och tänker en stund, sedan kontaktar hon säljaren igen och säger att hon är intresserad. Men först vill hon ha lite mer information om hästen. Det är nu det blir luddigt.
Kvinnan som säljer den är flytande med svaren. Hon kan inte ge uppgifter om tidigare ägare eller om hästen har varit skadad tidigare. Det visar sig också att hon inte har något kontrakt på hästen. När Eva frågar om röntgenbilderna får hon fler luddiga svar.
– Då började jag känna att det var lite skumt. Men jag fick till slut hästens id-nummer, när jag väl hade det kunde jag börja söka information själv på nätet, säger hon.
Hade en ryggdiagnos
Eva berättar hur hon satt en hel helg och letade efter information, i Danmark är inte ägarregistreringen lika öppen och tillgänglig som i Sverige. Men till slut hittade hon hästens uppfödare och ringde till henne. Uppfödaren berättade att de hade sålt valacken som föl tillsammans med mamman.
– Jag mejlade till dem som hade köpt honom som föl och sa att jag funderade på att köpa honom nu, men att jag gärna skulle vilja få lite mer information om hans liv. Då fick jag veta att han hade fått diagnosen kissing spines när han var fem år och att han i princip inte hade varit funktionell som ridhäst efter det. De sa inte att han var totalt oridbar, men ville jag veta mer kunde jag kontakta deras dotter.
Annonsen lades tillbaka
Eva kontaktar nu säljaren och berättar om informationen hon har fått. Säljaren är helt oförstående, det här visste hon inget om. Annonsen, som hon plockade bort från Hästnet när Eva var intresserad av hästen, lägger hon ut igen ett par timmar senare. Fast nu med en annan kontaktperson, hennes sambo.
Annars var det inga större förändringar i texten, det stod fortfarande att hästen ”är besiktigad UA”. Och återigen stod det att den hade röntgenbilder utan anmärkning.
– Det är klart att jag blev frustrerad när jag såg att hästen låg ute på annons igen. Vad gör man? Hon försöker sälja en häst som har en konstaterad skada. Dels är det synd om hästen, dels är det olustigt att veta att hon försöker lura folk.
När Eva har sökt information på nätet har hon hittat en del om den aktuella säljaren.
– För två veckor sedan hittade jag exempelvis en varning för oseriösa hästhandlare, det visade sig att det var den här kvinnan man varnade för. Men varningen togs bort efter ett par timmar.
Ringde från olika nummer
Eva blev tveksam, det visade sig i det här fallet vara bra. Hon berättar att hon hittade filmer på Youtube som visade att paret hade sålt fler hästar tidigare. Något säljaren inte nämnde med ett ord.
En annan sak Eva reagerade på var att kvinnan hörde av sig från olika mobiltelefoner.
– Hon ringde och skickade filmer från olika nummer, det enda som var gemensamt var att alla kom från kontantkort.
Hästen kostade 78 000 kronor, men priset var alltså förhandlingsbart vid snabb affär. Eva vill med sin berättelse uppmana andra att inte vara för blåögda eller ha för bråttom. Ta dig tid att kolla upp både säljaren och hästens historik, låt dig inte stressas till en förhastad affär.
Liknande webbartiklar
- Efter tvisten vid köpet: Spartakus och Kim vinner på tävlingsbanorna
- Lurades genom falska häst- och prylannonser: ”Det är inget jag är stolt över”
- Anna nära att köpa hästtransport som inte fanns: ”Var nog lite lättlurad”
- Kvinna fick fängelse för hästbedrägerier: ”Hon var verkligen duktig på att prata”
- Så förebygger du ryggproblem hos hästen
- Soraya gick från dödsdom till GP-debut
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Karolina gjorde allt bakvänt – köpte sin häst osedd och på distans
- De räddar hästliv med hjälp av Facebook
- Johanna tröttnade på oseriösa spekulanter – så hon skrev om sin hästannons
relaterade artiklar

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch på västkusten.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Nations Cup – svenska laget räknar poäng
På fredagen är det sista chansen för det svenska laget att räkna poäng i EEF Nations Cup. Här hittar du all info om tävlingarna i Drammen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!