Nyheter
Publicerad: 2019-03-03
Rosa och Lovely har fått komma hem från UDS. Foto: Privat
Skånsta ryttare ser ljuset igen: "Känns som vi har klivit ur den värsta sjukdomsbubblan"
Efter några omtumlande veckor anser Skånsta ryttare att man nu har lämnat sjukdomsfasen av EHV-1 och har gått in i återhämtningsfasen. Ingen häst har insjuknat sedan den 16 februari och de sista hästarna har förhoppningsvis hämtats hem från Universitetsdjursjukhuset (UDS).
Text: Jennie Börs
Av de 60 hästar som finns uppstallade hos Skånsta ryttare har 42 haft feber, 25 har fått neurologiska skador och totalt 20 av hästarna har vårdats på UDS. Fyra hästar har tyvärr också avlidit till följd av abortvirus, EHV-1.
Det har nu gått över två veckor utan att någon ny häst har insjuknat och i torsdags hämtades förhoppningsvis de två sista hästarna hem från Universitetsdjursjukhuset.
– Det känns som att vi har klivit ur den värsta sjukdomsbubblan nu och har kommit till återhämtningsfasen. Att ha kommit ur en period där det har känts som att det har varit stillestånd är skönt. För vi har ingen häst som är livsfarligt sjuk just nu, säger Ann Borglund som är verksamhetschef för Skånsta ryttare och fortsätter:
– Jag hoppas att vi ska kunna börja räkna ner snart. I morgon ska jag ringa vår veterinär, sedan får hon komma hit så att vi kan diskutera om vi är där. Vi har ju 28 dagar att ta oss igenom innan vi kan säga att hästarna är friska.
Skillnad på olika symtom
Ann beskriver att läget just nu är stabilt eftersom ingen häst visar några symtom på sjukdom.
– Vissa hästar har fortfarande neurologiska symtom i olika grad, men där skiljer veterinärerna på det. De menar att virussymtom är till exempel feber, hosta, snuva och svullna ben. Så när det är borta får vi börja räkna ner.
Vad gäller de neurologiska symtomen kommer förmodligen blodprov att tas i slutet av de 28 dagarna.
– Det är för att se om hästarna är aktiva. Veterinärerna tror och hoppas att de hästar som fortfarande har neurologiska problem ska ha återhämtat sig inom den tidsperioden.
Återhämtningen väntas bli lång
I dagsläget pågår ett omfattande arbete med hästarnas rehabilitering hos Skånsta. Utifrån ett individuellt anpassat schema promeneras eller longeras hästarna, samt går ute i hage.
– Hur mycket och vad de gör beror lite på vad de orkar, och så ökar vi successivt. För vissa hästar räcker det med en halvtimme i hagen för att de ska bli helt slut. Men å andra sidan vet man ju själv hur trött man blir efter en virussjukdom, säger Ann och fortsätter:
– Hur viruset har slagit mot hästarna är väldigt olika, vissa som har varit på UDS går exempelvis med sina hagkompisar igen. Vi måste hela tiden läsa av alla hästar noggrant och hålla koll.
Återhämtningsfasen av sjukdomen väntas bli lång. Hästarna ska nämligen vila en vecka för varje feberdag, samt en vecka för varje dag med någon slags neurologisk påverkan.
– Vi har ridskolehästar som kommer att få vila fram till och med vecka 20, sedan har vi fem hästar som vi inte riktigt vet när och om de kommer tillbaka.
Tidigare på Hippson.se:
Skånsta ryttare: "Inga nya sjuka hästar på en vecka!"
Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Ingen epidemi utan ett utbrott"
Ann Borglund i Nyhetsmorgon: "Vi krigar mot ett virus"
En fjärde häst från Skånsta har avlidit
EHV-1 på Loviseholms gård: "Två föl har kastats"
Liknande webbartiklar
- Skånsta ryttare: "Inga nya sjuka hästar på en vecka!"
- Skånsta ryttare vill ha upprättelse efter EHV-katastrofen: "Det har skett felaktigheter"
- Efter katastrofen – så gick det för Skånsta: "Höll minnesstund för hästarna"
- Ännu en häst död till följd av virusabort: "Vi är trötta, ledsna och oroliga”
- Facebook-insamling för Skånsta ryttare
- Universitetsdjursjukhuset gav inte provsvaret om EHV-1 till hästägaren – smittan spreds
- Bjerke Dyrehospital isolerat efter misstanke om EHV-1 på kliniken
- Hästar döda efter utbrott av herpesvirus i Danmark: ”Värsta vi varit med om”
- En av Skånsta ryttares hästar har avlivats
- JK avslår Skånsta ryttares anspråk på ersättning

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!