Nyheter
Publicerad: 2018-05-07
Skatta för prispengar: "Huvudregeln är att privatpersoner inte ska behöva skatta"
Hippson fick in en läsarfråga gällande om en tävlingsryttare behöver skatta för eventuella prispengar. Eva Johansson – advokat, hästjurist hos Centrumadvokaterna och en av våra experter – reder ut vad som gäller.
Text: Jennie Börs
Foto: Adobe Stock
En tävlingsryttare som är privatperson behöver i regel inte betala skatt för sina vinstpengar, förklarar Eva Johansson. Inkomsten ryttaren får, i form av eventuella prispengar, kan dras av mot utgifterna i hobbyverksamheten. Om tanken inte är att tjäna pengar på ridsporten klassas den som hobbyverksamhet.
– Det är väldigt generösa regler och tanken är att de ska vara enkla. Huvudregeln är att privatpersoner inte ska behöva skatta för sina vinstpengar om man har haft kostnader för hästen, säger hon.
Tävlingsplatsen som delar ut prispengarna är skyldig att lämna kontrolluppgift till Skatteverket. För att inte behöva betala skatt på prispengarna ska utgifterna kring hästen deklareras som hobbyverksamhet.
– Görs ingen ändring i deklarationen räknar Skatteverket vinstpengarna som en inkomst av tjänst och då får du betala skatt. Därför ska man deklarera underskotten i sin hobbyverksamhet och godkänner Skatteverket underskottet, då får du tillbaka eventuell dragen skatt vid skatteåterbäringen, säger Eva.
Viktigt att spara kvitton
Att spara kvitton eller andra underlag för de utgifter som har funnits kring hästen är därför av stor vikt. Detta för att kunna visa på att omkostnaderna har varit större än prispengarna i sig. Kvitton bör även sparas över tid.
– Sparar man kvitton under många år kan man få rulla på med underskottet. Om jag till exempel år ett, två och tre har ett underskott i min hobbyverksamhet och sedan år fyra får en jättestor vinst, då kan jag använda de gamla underskotten, säger Eva och fortsätter:
– Men det gäller ju att du har lite koll på vilka underskott du har gjort. Skatteverket är ganska generöst när det gäller hobbyverksamheter, men kräver någon form av bevis på att omkostnaderna har funnits.
Mycket kan dras av
I en hobbyverksamhet kan väldigt många utgifter dras av som exempelvis stallhyror, veterinär- och hovslagaravgifter, tränings- och tävlingsavgifter samt utrustning. Något tak för hur stora utgifterna maximalt får vara per år finns inte.
– Däremot går det inte att köpa exempelvis en ny sadel för 25 000 kronor och dra av den på ett år, utan då finns det något i hobbyverksamhet som kallas för förslitningsavdrag. Då får man fundera över hur länge sadeln kan användas och till exempel dra 2 500 kronor per år över tio år, i stället för att ta allt på en gång.
Överskottet i din hobbyverksamhet deklareras på huvudblanketten av din inkomstdeklaration. Du ska även fylla i och skicka in blanketten T2, där du vidare redogör för bland annat årets inkomster och utgifter samt tidigare års underskott för hobbyverksamheten.
– Att deklarera rätt och framför allt hålla koll på kvitton är därför viktigt. Många privatryttare tänker inte på att de kan tjäna pengar i form av prispengar, men när man väl gör det är det bra att ha ett underlag för att kvitta inkomsterna mot kostnader.
Fotnot: Har du som tävlingsryttare en näringsverksamhet kopplad till ditt tävlande, då gäller andra regler.
taggar
Liknande webbartiklar
- Att ingripa eller inte när sjuk häst påträffas i hage: ”Kan göra dig skyldig till olaga intrång”
- Här är juristens viktiga råd inför hästköpet
- Recension: Hästjuridik att återkomma till
- 30 000-kronorshäst blev nästan 250 000 kronor dyrare efter tvist
- Internationell tävlingsarrangör stoppas – har inte betalat ut prispengar
- Höga premier lockade ryttare i norr: ”Lättare för de som bor uppåt i landet”
- Jan Jönsson bjuder in till inomhusfälttävlan med show och allvar
- Samarbete över gränserna ger minicup för ryttare: ”Bara positivt”
- Se ”Henke” vinna Grand Prix – på lånad häst i fräck omhoppning
- Nu är det på riktigt!

Jessica Springsteen borta från VM
Jessica Springsteen var med RMF Zecilie femte ryttaren i USA:s VM-lag i Herning. Men hästen har strukits och kommer inte att starta.

Se dressyrexpertens klockrena förklaringar
För den hästinbitna är det självklart. För den som står utanför ridsporten kan dock vissa begrepp under sändningar vara rätt oförståeliga.
Gunilla Byström visar på ett pedagogiskt – och humoristiskt – sätt

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Känslosamt vid Cassidys avtackning
Det fälldes många tårar i arenan när Cathrine Laudrup Dufour red in med sin hjärtehäst Cassidy för sista gången. Nu väntar pensionering för hästen.

Tisdag i Herning – det händer i dag
Tisdagen är en vilodag från tävling för dressyrhästarna. Hopphästarna ska få känna på banan i en warm-up på tisdagskvällen.

5 tips för hund och stallkatt
På hästgårdar finns ofta både katt och hund. Men vad ska man tänka på för att de ska trivas bra? Veterinärerna Anna Norlin och Johanna Löthman ger råd.

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!