Nyheter
Publicerad: 2022-03-17
Arkivfoto: Adobe Stock
SLU-student ska studera sadeltvång: "I dag vet vi ganska lite om det"
I sitt masterarbete ska SLU-studenten Amanda Birgestrand Jönsson fokusera på sadeltvång. Hon söker därför ägare till friska hästar med sadeltvång som vill delta i studien.
– Jag hoppas kunna skapa en djupare förståelse för hästen, säger hon.
Text: Jennie Börs
Amanda Birgestrand Jönsson började rida på ridskola som fyraåring och sedan dess har hästintresset bara ökat. I dag bor hon på en egen gård med fem hästar, tävlar i flera discipliner och arbetar som ridlärare när hon inte studerar biologi med inriktning etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Just nu är hon i full gång med sitt masterarbete inriktat på sadeltvång. Bakgrunden till att Amanda valt ämnet, grundar sig i hennes kanditatarbete.
– Då gjorde jag en större enkät om problembeteende hos häst. Inför masterarbetet gick jag igenom svaren för att se vilka problem som var mest framträdande och hur mycket forskning det fanns i respektive ämne. Tillsammans med min handledare kom vi fram till att sadeltvång upplevs som ett större problem, men som det finns relativt lite forskning om, säger hon.
Amanda tävlar i hoppning, dressyr och tornerspel. Här med hästen Scaramouche. Foto: Privat
För hästarnas skull
För att studera sadeltvång närmre söker Amanda just nu efter hästägare till friska hästar med sadeltvång. Inledningsvis ska en enkät besvaras och några hästar kommer även studeras på plats i samband med sadling.
– Det är inget som ska stressa hästarna på något sätt. Jag kommer att sadla hästarna och kolla hur tryckkänsliga de är, något som dokumenteras med både film och skriftligen. Helst vill jag även göra detta på några hästar utan sadeltvång för att kunna göra en jämförelse.
Arbetet med studien pågår under hela våren och planen är att masterarbetet ska presenteras i juni. Amandas förhoppning är att genom studien skapa en djupare förståelse för hästar med sadeltvång.
– Jag tror att sadeltvång är ett större problem än vi tror och i dag vet vi ganska lite om det. Sadeltvånget är ju inte problemet i sig, utan symtom på ett problem. Därför måste vi veta mer om det för att kunna göra det bättre för våra hästar.
Intresse bland hästägare
Redan nu har Amanda fått kontakt med ett antal hästägare som är villiga att ställa upp. Hur många som genomför enkäten finns det ingen begränsning för.
– Många som jag kommit i kontakt med har sagt att det finns för lite forskning om sadeltvång och att de därför gärna vill delta för att försöka få en ökad förståelse. Så det känns positivt att fler insett att det saknas forskning i ämnet.
Din häst behöver vara fullt frisk (undersökt av veterinär under de senaste 12 månaderna), din sadel behöver vara kontrollerad av en sadelutprovare under de senaste 12 månaderna och din häst behöver fungera till det du använder den till. Problemen du upplever ska handla om hästens beteende just vid sadling.
Din häst behöver vara 6 år eller äldre och varit riden i minst tre år. Vi välkomnar alla typer av hästar, inriktningar, kön osv så länge som de rids i vardagen.
Har din häst sadeltvång? Sadeltvång kan visa sig på många olika sätt:
– Lägger öronen bakåt
– Bits
– Skjuter rygg
– Swishar med svansen
– Fnyser
– Flyttar sig bort från sadeln
– Fryser fast
– Bockar
– Visar obehag på något annat sätt
– Visar aggressivitet på något annat sätt
Och yttra sig vid varje sadling eller bara ibland. Ofta har man som hästägare hittat vägar för att göra sadlingen lättare och säkrare.
Du som vill delta kommer att få svara på en enkät och några av hästarna kommer att följas upp med ett besök där deras beteende studeras i samband med sadling.
Vill du vara med så kontakta Amanda Birgestrand Jönsson e-post: amandabirgestrandjonsson@gmail.com
Liknande webbartiklar
- Examensarbete om kolikhästar: "Hoppas komma fram till ett mönster"
- Sadeltvång kan vara tecken på oupptäckt magsår
- Ridskolors hästvälfärd studeras i enkät: "Bidra till teoretisk och praktisk kunskap"
- Vad vet vi egentligen om hästens ursprung
- Lite forskning om hur ryttare tränar
- Studie vill fånga upp unga ryttares delaktighet
- Ny digital plattform för hästnäringen ska utvecklas – enkätsvar sökes
- Svenska ridsportförbundet söker svar om hagar och gödselhantering i enkät
- Enkätundersökning i torkans spår: ”Vill veta hur foderbristen påverkade hästhållningen”
- Undersökning: Nosgrimma eller inte?

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!