Det har gått en månad sedan utbrottet av EHV-1 konstaterades på tävlingsplatsen i spanska Valencia och snart får de sista svenska hästarna åka hem. En av de ryttare som fortfarande är på plats är Carl Walter Fox.
– Det ska bli så jävla skönt att komma hem, säger han.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Lisa Wikström och Adobe Stock
Det har gått lite mer än en månad sedan det stora utbrottet av EHV-1 konstaterades på tävlingsplatsen i spanska Valencia i slutet av februari. Sedan dess har totalt 17 hästar dött och tio länder har bekräftade fall av smittan med koppling till utbrottet i Valencia, enligt FEI.
Tisdagen den 16 mars fick de första svenska hästarna lämna tävlingsplatsen och påbörja sin resa hemåt. I nuläget finns 24 svenska hästar kvar i Valencia, men de får snart åka hem.
Utöver de svenska hästarna finns totalt 11 hästar från Storbritannien kvar, varav fyra på tävlingsplatsen och sju i ett närliggande privatstall. Ytterligare fyra hästar från olika nationer finns kvar på klinik i Valencia. Även dessa hästar mår bättre.
Pappersarbete i ordning
Carl Walter Fox är kvar i Valencia med sina fem hästar, som alla drabbades av viruset. Två av hästarna hamnade på klinik, men nu har alla fått komma tillbaka till tävlingsplatsen. Den senaste månaden har han, utöver att ta hand om sina egna hästar, även deltagit i möten och haft kontakt med myndigheter och förbund. För att kunna köra hem hästarna krävdes en hel del pappersarbete, men under tisdagen den 23 mars blev alla papper klara och hemresan kan officiellt planeras för alla svenska hästar.
– Ingen av hästarna har symtom, men vissa är fortfarande neurologiskt påverkade på olika sätt. Det kan ju ta lång tid innan de är helt återställda. Det kan ta flera månader. Förhoppningsvis blir de helt återställda, men det finns ju ingen garanti, säger Carl Walter Fox, som valdes till ryttarnas representant på tävlingsplatsen.
Karantän i hemmastallet
Några av de svenska hästarna åker hem på lördag och resterande hästar på måndagen. Carl har väntat tills hans hästar har känts tillräckligt starka för att klara av resan hem.
– Jag hade inte satt dem på en lastbil om de inte hade varit redo för resan. Vi har pratat med andra ryttare som rest hemåt om hur deras hästar har klarat av det, vilket har gått bra. Det blir nog skönt för hästarna att få komma hem också. Att få gå lite fritt i en större hage igen och börja träna upp motoriken på nytt, säger han.
När hästarna kommer till Sverige väntar ytterligare ett par veckor i karantän.
– Alla hästarna kommer att vara isolerade i minst 15 dagar när de kommer hem, sedan gör man ett PCR-test. Om någon av hästarna då skulle få ett positivt resultat eller visa symtom förlängs karantänen direkt med ytterligare fyra veckor. Alla mina hästar kommer att vara isolerade i ett separat stall med egen personal, så det blir ingen kontakt alls med några andra hästar. Vi har haft god kontakt med både SvRF och SVA och följer alla rekommendationer för att det ska bli så bra som möjligt. Jag har fått mycket hjälp av veterinär Peter Kallings och Annika Ersgård på förbundet med pappersarbete med mera, så det ska de ha en eloge för, säger Carl som förhoppningsvis kommer att börja bege sig hemåt på lördag.
Hur känns det att ni ska få komma hem? Vad är det första du ska göra?
– Det ska bli så jävla skönt att komma hem! Stallet kommer att vara iordning när vi kommer dit så då ska vi pyssla om hästarna och stämma av med personalen. Sedan ska jag åka hem till flickvännen och vårt hem, sova i min egen säng och dricka mitt morgonkaffe, säger Carl.
Tidigare på Hippson.se
Flera ston kastade föl, drabbade av EHV-1
Hästar i Frankrike konstaterat smittade efter hemkomst
SvRF förlänger tävlingsstoppet
Förbundsveterinär Kallings svarar på frågor om EHV 1
Erica Swartz topphäst lämnar Valencia
Fem nya dödsfall - totalt 17 hästar döda efter virusutbrottet
Svenska hästar får börja lämna Valencia
Tre belgiska hästar testade positivt för EHV-1
Så skyddar sig Flyinge mot smitta
GHS inställt
Tävlingsstopp för hästar från Doha
Ännu ett dödsfall efter EHV-1-utbrottet
SvRF rekommenderar ryttare att avstå träningstävling
Pontus Hugosson avbryter sin medverkan i Talang
Flera hästar med EHV-1 från Sunshine Tour
Valencia: Svensk häst död i EHV-1
Carl Walter Fox från Valencia: "Vi kan bara göra vårt bästa"
Sunshine Tour avbryts med omedelbar verkan
SvRF bedömer Europa som ett riskområde
Tävlingsstopp i Sverige
Sunshine Tour avbryts i förtid
Forskningskollen om EHV-1
Tävlingarna i Doha genomförs som planerat
Häst med konstaterad EHV-1 i Doha
Erica Swartz: "Handlar om överlevnad"
"Vakar dygnet runt över hästarna
Trots virusutbrott – svenska tävlingar fortgår
Fortsatt plan att genomföra GHS
Häst med EHV-1 kämpar för sitt liv
FEI ställer in tävlingar i Europa
"Vi följer händelserna minut för minut"
Hästar dör och folk är nedbrutna
SVA: Ökad risk för spridning av EHV-1
50 hästar med feber på tävling i Valencia
Utbrott av EHV-1 på tävlingsplats i Spanien
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!