Helena Lindqvist visar hur tävlingsarenan kommer att se ut. Ska det bli en repris från Herning med svenskt på pallen?
Om 14 månader är det dags för Europas största hästfest i Göteborg. Men redan i september hålls ett genrep på stadens gator, i och med höstens SM i körning kan göteborgarna få en försmak inför EM 2017.
Text: Annika Grundberg
Foto: Lotta Karlsson/Tomas Holcbecher
För bara några dagar sedan godkände det internationella ridsportförbundet FEI tidsschemat inför nästa års EM i hoppning, dressyr, paradressyr och fyrspannskörning. Det innebär att biljetterna snart kan släppas.
– Det blir biljettsläpp inom kort, då kommer vi att sälja paketbiljetter. Om man anmäler sig till vårt nyhetsbrev får man ett litet försprång, berättar Helena Lindqvist som är marknadsföringsansvarig för mästerskapet.
Dagsbiljetter kommer arrangören att börja sälja först till hösten.
Mycket av tävlingarna blir gratis för åskådarna
Hoppningen och dressyren kommer att ridas inne på Ullevi, där det kommer att finnas plats för 22 000 åskådare. Ridbanan blir 90 x 100 meter och då har man ändå avgränsat en tredjedel av planen med ett stort tält. Bakom det kommer det att finnas en framridningsbana för ryttarna.
Biljetterna till Ullevi kommer att kosta pengar, men alla andra tävlingar och evenemang i samband med mästerskapet är gratis för åskådarna.
Körningens maraton avgörs mitt i stan
På Heden kommer paradressyren att avgöras under måndag till onsdag, därefter tar körningen vid torsdag till lördag. Med höjdpunkten på lördagen, då körningens maraton avgörs på stadens gator och i Slottsskogen.
– Jag hade cyklat runt och tänkt att det går ju att arrangera körningens maraton i centrum och i Slottsskogen, berättar Tomas Torgersen som är tävlingsansvarig och fortsätter:
– Så hade jag Nicke Pålsson här, erfaren kusk och tidigare världsmästare, och sade till honom att vi ska ut och cykla. Jag hade hög puls av nervositet, tänk om han skulle säga att det inte går. Men han höll med om att det funkar.
Genrep i september
Fyrspannens maraton kommer att börja på Heden och sedan gå genom centrala Göteborg till Slottsskogen, där maratonhindren till stor del kommer att vara samlade runt en av parkens stora ängar.
I september arrangeras SM i körning i Göteborg och det blir ett genrep inför nästa år. De 60 SM-ekipagen kommer att köra samma maratonbana som nästa års EM-ekipage, även om hindren kommer att se annorlunda ut.
Unikt mästerskap
– Det kommer att bli ett unikt EM på många sätt. Det är inte många städer i världen som kan landa ett mästerskap med 600 hästar mitt i stan, säger Torgersen. Målet för oss är att leverera det bästa EM som upplevts inom ridsporten.
Att man lyckats få mästerskapet till Göteborg tillskriver organisationsgruppen Gothenburg Horse Show, och den höga klass och goda rykte som det evenemanget har.
Blir även klasser för U25-ekipage
Förutom mästerskapsklasserna kommer det att hållas internationella hoppklasser, öppna för de av mästerskapets ryttare som väljer att ta med sig en andra häst. I både hoppning och dressyr kommer det också att bli U25-klasser.
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!