Nyheter
Publicerad: 2018-02-09
Sofia Westborg äger och rider en av världens bästa unghästar just nu: ”En jätterolig bonus”
Hoppryttaren Sofia Westborg bor och jobbar sedan ett par år tillbaka i Belgien. Just nu har hon en riktig hoppkanon i stallet – som tack vare sina exceptionellt fina tävlingsresultat räknas som en av världens bästa unghästar.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Sofia Westborg höll tidigare till i halländska Varberg, men valde för ett par år sedan att flytta utomlands. Så småningom hamnade hon i Belgien och på anläggningen Sentower Park, som drivs av hennes pojkvän Laurens Meynaerts. Där har hon fått tillfälle att rida och tävla mängder med fina hästar, men just nu är det en förmåga som sticker ut lite extra.
– Concordia Z är nu sex år och räknas som en av världens bästa hopphästar i sin ålderskategori, tack vare sina fina resultat, säger Sofia till Hippson.
Inte spektakulär
Det är sajten Hippomundo.com som rankar unghästar, listan baseras på samtliga internationella tävlingar och sexårsrankningen toppas just nu av ingen mindre än Sofia Westborgs Concordia Z. Stoet ägs av ryttaren och hennes pojkvän och de köpte henne för ungefär ett år sedan.
– Hon var bara riden i tre månader då och inte så spektakulär, hon är av lite gammaldags modell och har en speciell galopp. Men det räckte med att hoppa några språng för att känna att hon hade något speciellt. Hon är otroligt hinderklok och har väldigt mycket power, trots sin tunga kropp är hon kvick och reaktionssnabb, berättar Sofia.
Sofia gillar verkligen Concordia och tillsammans har de radat upp mängder med segrar och placeringar under sitt år tillsammans. Bland annat kom de till final i unghäst-VM förra året.
– Concordias tävlingsresultat är fantastiska. Det är lätt att tro att hon tävlar jättemycket, men vi är väldigt rädda om henne, säger Sofia.
Viktigt att unghästen får ledigt
När Concordia tävlar är det uteslutande internationellt och hon gör det nästan alltid väldigt bra. Bara i år har stoet hoppat sju internationella sexårsklasser och har varit felfri och placerad i samtliga, hon har vunnit fyra starter och kommit trea två gånger.
– Nu väntar en månad utan tävlingar och några lugna veckor med hagvistelse och skogsridning, därefter en hel del dressyr och sedan ska vi börja utomhussäsongen i mitten på mars, säger Sofia och konstaterar:
– Förmodligen kommer hon att åka ner från toppen av rankinglistorna under den perioden. Sedan måste jag tillägga, att toppa rankinglistorna är inget vi strävar efter. Självklart är det en jätterolig bonus, men jag vill verkligen poängtera att unghästar bara ska tävla när de är i bra tillväxtfas och är mogna och motiverade till det.
Hög prislapp
Ryttaren berättar att Concordia inte är en häst som sticker ut av sig själv, det finns många hästar som är betydligt mer spektakulära. Men i och med hennes fina resultat väcker hon uppmärksamhet på tävlingarna.
– Hon är till salu precis som alla våra hästar, men prislappen är ganska hög och vi behåller henne gärna. Det har hört av sig en hel del intresserade, men i dagsläget är vi inte på gång att sälja henne, säger Sofia.
Hoppryttaren ämnar stanna i Belgien ett tag framöver. Tävlingsstallet går riktigt bra och de har sålt många fina hästar som nu gör bra ifrån sig med sina nya ryttare.
– Samtidigt har vi fyllt stallet med nya lovande hästar, bland annat har jag ett nioårigt sto som har startat flera Grand Prix-klasser med placeringar och ska börja gå tre- till fyrstjärnigt internationellt under våren. Just nu har vi ungefär 14 hästar här på Sentower och ett gäng unghästar en bit härifrån, säger Sofia.
Liknande webbartiklar
- Formstarka unghästar till UVM
- Evelina Höglund om VM-äventyret: ”Ett kvitto på att jag lyckats utbilda honom själv”
- Fin tredjeplats för Sofia och Concordia Z
- Linnea Cösters debut på unghäst-VM: "Fantastiskt omtumlande"
- SWB-ekipage placerat i unghäst-VM
- Point Break enda SWB-hästen till final i unghäst-VM: "Välhoppande och ridbar"
- De red felfritt i unghäst-VM:s första kval
- Malin rider unghäst-VM för första gången – på familjens uppfödning: ”Glad och tacksam”
- Från fölunge till unghäst-VM: ”Ett stort kliv framåt för oss”
- Sofia Westborg om utlandsflytten: "Allt är så mycket enklare här"

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!