Kari Östning och Markus Bäckström. Foto: Lars Dafgård/Mittmedia, samt skärmdump från Dt.se
I samband med att Peder Fredricson vann Jerringpriset för årets idrottsprestation 2016 skrev sportjournalisten Markus Bäckström en krönika, som fick ryttare i hela landet att ilskna till. Nu har han antagit utmaningen att själv ta sig upp på hästryggen och har dessutom fått en hälsning från Peder (se klipp nedan).
– Jag hade hoppats på att få en liten, knubbig häst med korta ben så att det inte skulle vara så högt om jag ramlade av. Det var skitkul, säger Markus till Hippson.
Text: Frida Bank
Sportens Markus Bäckström hånade Jerringpriset-vinnaren Peder Fredricson – och fick hela ridsport-Sverige efter sig! Nu har de fått sin revansch, och tvingat upp Markus på hästryggen i Leksands Ridklubbs stall. Hur tycker ni att Markus sköter sig som ryttare Svenska Ridsportförbundet - Officiell sida, Tidningen Ridsport och Hippson? Länk till artikeln (Plusläsning): http://www.dt.se/sport/ridsport/efter-kritikstormen-om-jerringpriset-nu-far-utskalld-kronikor-tips-av-peder-fredricson
Posted by DT.se on Tuesday, May 9, 2017
Att Peder Fredricson fick Jerringpriset spred glädje i hela ridsport-Sverige. Men vinsten följdes av en bitter debatt där Peders prestation ifrågasattes och ridsporten anklagades för "röstningskupp". I krönikan "Här kidnappar hästmaffian Sverige – igen" beskriver sportjournalisten Markus Bäckström Peders vinst som "snudd på osmaklig". Han menar att priset inte längre är svenska folkets utan att det handlar om vilket förbund som är bäst på att mobilisera.
Ryttare fick Markus som handledare
Journalisten Kari Östning var en av många ryttare i landet som reagerade på Markus krönika.
– Jag blev först förbannad, sedan uppgiven och ledsen. Han skrev ner ridsporten och gick över gränsen både när han kallade Peder för Peder "fucking" Fredricson och när han skrev att vinsten var osmaklig. Jag tycker inte att ett pris som är framröstat av folket kan vara det.
En tid senare fick Kari jobb på Mittmedia. Av över 1.000 anställda i koncernen blev Markus plötsligt hennes handledare.
– Av alla personer på hela företaget! Första dagen frågade jag honom om krönikan och vi redde ut det ganska snabbt. Men en tanke som jag hade i bakhuvudet var att många sportjournalister inte är så insatta i ridsport och tycker att det är krångligt, så jag frågade om han inte skulle göra ett ridsportreportage. Han träffade en satsande ponnytjej och i anslutning till det frågade jag om han själv ville prova på att rida, och det ville han. Jag ville att han skulle få en utmaning och en rejäl tankeställare.
Markus träffade ridskolehästen Harry
Kari och Markus åkte till Leksands ridklubb där de fick hjälp av ridinstruktören Emma Danielsson. Markus fick sitta upp på hästen Harry. I mitten av ridhuset stod en Grand Prix-oxer, så att ryttaren skulle ha något att relatera till när han hoppade över bommar.
– Först och främst. Det är stora djur som jag har respekt för. Jag hade hoppats på att få en liten, knubbig häst med korta ben så att det inte skulle vara så högt om jag ramlade av. Jag fick inte det. Harry var någon slags mellanstorlek. Men det var skitkul, rent ut sagt, säger Markus när Hippson ringer.
Sportjournalisten hade tidigare bara ridit turridning med islandshäst. Det beskriver han mer som att köra en radiostyrd bild.
– Jag brukar vara ganska kaxig, men jag var rejält nervös innan. Till att börja med hade jag problem att komma upp i sadeln, jag är ganska stel. Sedan när vi longerade hade jag det lite jobbigt med takten, men det gick ganska bra ändå. Jag är nöjd med min insats.
Hjälpte till i stallet efteråt
Markus fick testa att styra själv och att rida över bommar. Lektionen avslutades med en bana med hinder på några decimeter.
– Det var sjukt läskigt i början. Nu var det ju inte några särskilda höjder heller. När jag väl kom in i det var det mest bara kul. Harry var fantastisk. Utan honom hade jag varit dödsdömd. Efteråt sa jag att om jag skulle köpa en häst att satsa på så är det Harry. Vid ett tillfälle hade vi en vägran. Jag inser nu att det inte bara är att hoppa upp och dra i tömmarna utan att det handlar om precision och hur jag sitter.
Efter ridlektionen fick Markus följa med Kari för att hjälpa till i stallet.
– Han fick bära vatten och mocka som betalning för lektionen, säger Kari och skrattar till:
– Markus säger att han ska rida någon dag i veckan, vi får se hur det går. I januari hade jag aldrig i livet velat arbeta tillsammans med honom. Nu går det jättebra, vi jobbar bra ihop. Det har varit en resa för mig också.
Bäckström själv säger att det var roligt att träffa människorna i stallet och att han har stor respekt för deras arbete.
– Det var intressant att se vad som krävs för att driva en ridklubb och ett stall. Det hade jag inte fattat innan.
Fick personlig hälsning av Peder
Mittmedia har i år inlett en satsning på att öka sin bevakning av ridsport. Markus säger att han tror att koncernen är något på spåren och att det är rätt att ridningen uppmärksammas på ett bättre sätt. När det gäller krönikan står han fortfarande för varje ord.
– I sak tycker jag fortfarande att man kan diskutera priset och vem det gick till med tanke på bakgrunden och att det är årets största prestation som ska röstas fram av befolkningen. Samtidigt tycker jag att det var helt otroligt vilken respons texten fick, det är också ett bevis på hur stor ridsporten är.
Men sedan ändrar han sig. Det är faktiskt en sak som han tar tillbaka efter att ha fått en personlig hälsning från Peder. I videoklippet tipsar nämligen OS-ryttaren om hur Markus ska göra när han trillar av.
– Jag antydde i krönikan att Peder skulle vara humorlös, men det är han ju verkligen inte. Är det något jag tar tillbaka är det väl det. Jag vill tacka Peder för hans tips, det hade varit ovärderligt om jag trillat av.
Läs Markus krönika hos DT.se (Plusläsning)
Läs artikel + se klipp från ridutmaningen hos DT.se (Plusläsning)
Läs Kari Östnings krönika om bakgrunden till ridutmaningen (Plusläsning)
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage and Jumping vid en digital träff.
Har arbetat med energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!