Kari Östning och Markus Bäckström. Foto: Lars Dafgård/Mittmedia, samt skärmdump från Dt.se
I samband med att Peder Fredricson vann Jerringpriset för årets idrottsprestation 2016 skrev sportjournalisten Markus Bäckström en krönika, som fick ryttare i hela landet att ilskna till. Nu har han antagit utmaningen att själv ta sig upp på hästryggen och har dessutom fått en hälsning från Peder (se klipp nedan).
– Jag hade hoppats på att få en liten, knubbig häst med korta ben så att det inte skulle vara så högt om jag ramlade av. Det var skitkul, säger Markus till Hippson.
Text: Frida Bank
Sportens Markus Bäckström hånade Jerringpriset-vinnaren Peder Fredricson – och fick hela ridsport-Sverige efter sig! Nu har de fått sin revansch, och tvingat upp Markus på hästryggen i Leksands Ridklubbs stall. Hur tycker ni att Markus sköter sig som ryttare Svenska Ridsportförbundet - Officiell sida, Tidningen Ridsport och Hippson? Länk till artikeln (Plusläsning): http://www.dt.se/sport/ridsport/efter-kritikstormen-om-jerringpriset-nu-far-utskalld-kronikor-tips-av-peder-fredricson
Posted by DT.se on Tuesday, May 9, 2017
Att Peder Fredricson fick Jerringpriset spred glädje i hela ridsport-Sverige. Men vinsten följdes av en bitter debatt där Peders prestation ifrågasattes och ridsporten anklagades för "röstningskupp". I krönikan "Här kidnappar hästmaffian Sverige – igen" beskriver sportjournalisten Markus Bäckström Peders vinst som "snudd på osmaklig". Han menar att priset inte längre är svenska folkets utan att det handlar om vilket förbund som är bäst på att mobilisera.
Ryttare fick Markus som handledare
Journalisten Kari Östning var en av många ryttare i landet som reagerade på Markus krönika.
– Jag blev först förbannad, sedan uppgiven och ledsen. Han skrev ner ridsporten och gick över gränsen både när han kallade Peder för Peder "fucking" Fredricson och när han skrev att vinsten var osmaklig. Jag tycker inte att ett pris som är framröstat av folket kan vara det.
En tid senare fick Kari jobb på Mittmedia. Av över 1.000 anställda i koncernen blev Markus plötsligt hennes handledare.
– Av alla personer på hela företaget! Första dagen frågade jag honom om krönikan och vi redde ut det ganska snabbt. Men en tanke som jag hade i bakhuvudet var att många sportjournalister inte är så insatta i ridsport och tycker att det är krångligt, så jag frågade om han inte skulle göra ett ridsportreportage. Han träffade en satsande ponnytjej och i anslutning till det frågade jag om han själv ville prova på att rida, och det ville han. Jag ville att han skulle få en utmaning och en rejäl tankeställare.
Markus träffade ridskolehästen Harry
Kari och Markus åkte till Leksands ridklubb där de fick hjälp av ridinstruktören Emma Danielsson. Markus fick sitta upp på hästen Harry. I mitten av ridhuset stod en Grand Prix-oxer, så att ryttaren skulle ha något att relatera till när han hoppade över bommar.
– Först och främst. Det är stora djur som jag har respekt för. Jag hade hoppats på att få en liten, knubbig häst med korta ben så att det inte skulle vara så högt om jag ramlade av. Jag fick inte det. Harry var någon slags mellanstorlek. Men det var skitkul, rent ut sagt, säger Markus när Hippson ringer.
Sportjournalisten hade tidigare bara ridit turridning med islandshäst. Det beskriver han mer som att köra en radiostyrd bild.
– Jag brukar vara ganska kaxig, men jag var rejält nervös innan. Till att börja med hade jag problem att komma upp i sadeln, jag är ganska stel. Sedan när vi longerade hade jag det lite jobbigt med takten, men det gick ganska bra ändå. Jag är nöjd med min insats.
Hjälpte till i stallet efteråt
Markus fick testa att styra själv och att rida över bommar. Lektionen avslutades med en bana med hinder på några decimeter.
– Det var sjukt läskigt i början. Nu var det ju inte några särskilda höjder heller. När jag väl kom in i det var det mest bara kul. Harry var fantastisk. Utan honom hade jag varit dödsdömd. Efteråt sa jag att om jag skulle köpa en häst att satsa på så är det Harry. Vid ett tillfälle hade vi en vägran. Jag inser nu att det inte bara är att hoppa upp och dra i tömmarna utan att det handlar om precision och hur jag sitter.
Efter ridlektionen fick Markus följa med Kari för att hjälpa till i stallet.
– Han fick bära vatten och mocka som betalning för lektionen, säger Kari och skrattar till:
– Markus säger att han ska rida någon dag i veckan, vi får se hur det går. I januari hade jag aldrig i livet velat arbeta tillsammans med honom. Nu går det jättebra, vi jobbar bra ihop. Det har varit en resa för mig också.
Bäckström själv säger att det var roligt att träffa människorna i stallet och att han har stor respekt för deras arbete.
– Det var intressant att se vad som krävs för att driva en ridklubb och ett stall. Det hade jag inte fattat innan.
Fick personlig hälsning av Peder
Mittmedia har i år inlett en satsning på att öka sin bevakning av ridsport. Markus säger att han tror att koncernen är något på spåren och att det är rätt att ridningen uppmärksammas på ett bättre sätt. När det gäller krönikan står han fortfarande för varje ord.
– I sak tycker jag fortfarande att man kan diskutera priset och vem det gick till med tanke på bakgrunden och att det är årets största prestation som ska röstas fram av befolkningen. Samtidigt tycker jag att det var helt otroligt vilken respons texten fick, det är också ett bevis på hur stor ridsporten är.
Men sedan ändrar han sig. Det är faktiskt en sak som han tar tillbaka efter att ha fått en personlig hälsning från Peder. I videoklippet tipsar nämligen OS-ryttaren om hur Markus ska göra när han trillar av.
– Jag antydde i krönikan att Peder skulle vara humorlös, men det är han ju verkligen inte. Är det något jag tar tillbaka är det väl det. Jag vill tacka Peder för hans tips, det hade varit ovärderligt om jag trillat av.
Läs Markus krönika hos DT.se (Plusläsning)
Läs artikel + se klipp från ridutmaningen hos DT.se (Plusläsning)
Läs Kari Östnings krönika om bakgrunden till ridutmaningen (Plusläsning)
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!