SISU och Hallands Ridsportförbund bjöd under torsdagen in till en diskussionskväll på temat ”Det är inte okej!”. Ulrika Fåhraeus, som i sin blogg Ponnymamman har lyft ämnet om sexuella övergrepp inom ridsporten, var en av kvällens båda talare. Den andra var före detta polisen Olle Bystedt.
Text: Annika Grundberg
Foto: Annika Grundberg och Adobe Stock (flicka och häst)
Ulrika Fåhraeus har en bakgrund som journalist och på sin blogg blandar hon ironi, skoj och stort allvar. Under senare tid har allvaret många gånger handlat om övergrepp mot unga tjejer inom ridsporten, vilket tog sin början hösten 2016.
– Då träffade jag en mamma och hennes dotter, dottern berättade att hon hade varit utsatt för övergrepp av sin pappa. Det var intressant att träffa mamman till ett offer och att kunna fråga hur hon kunde leva mitt i det. Varför lämnade hon inte? Det är inte så lätt som man kan tro och hon har ändrat mitt synsätt.
Efter att Ulrika publicerat ett inlägg om mötet med mamman och dottern har berättelserna kommit till henne.
– Det är en strid ström av folk som har kontaktat mig om de här frågorna. Inget jag har skrivit förut har berört så många människor.
Pedofiler, hebefiler och efebofiler
Med det förtroende hon har fått av många unga tjejer, som har berättat för henne, har också intresset för att veta mer växt fram.
– Vilka är förövarna? Vi vet ju att det händer och vi vet att de här personerna söker sig till idrottsvärlden för att komma nära barn på ett naturligt sätt. De är ofta charmiga, omtyckta och engagerade. Förövarna skapar ett förtroende hos både barn och vuxna och de förstår inte att de gör fel.
Ulrika förklarar de olika begrepp som finns, många gånger använder vi ordet pedofil felaktigt, det finns fler benämningar att hålla reda på. En pedofil dras till barn som ännu inte har nått puberteten. En hebefil dras till barn i puberteten som är mellan 11 och 14 år gamla. Och en efebofil är fixerad vid tonåringar på 15 till 19 år ungefär.
Kan ha bristande familjeband
Offren har ofta bristande familjeband. Det kan handla om en skilsmässa eller om föräldrar som inte har tid.
– Jag vet en tjej där föräldrarna skilde sig och det blev svårt att behålla hästen. Då kom tränaren till hjälp, där blir det svårt för då står man dessutom i skuld.
Det kan handla om unga med dålig självkänsla och med ett behov av bekräftelse. Där exempelvis tränaren är den som ser, bekräftar och berömmer.
Vad kan vi göra?
Det vanligaste Ulrika har fått höra från dem som kontaktat henne är att ingen har velat tro dem. Det kan också vara svårt för en ung person att veta var gränsen går för vad som är okej och inte. När de väl vågar berätta får de höra att de har sig själva att skylla.
– Det är aldrig offrets fel, slår Ulrika fast.
Barnen och ungdomarna måste veta vem de ska vända sig till om de känner att något är fel.
– Det handlar om civilkurage i slutändan. Vi måste våga säga ifrån, annars offrar vi barnen. Det ska vara fokus på offren och vi måste stå upp för dem.
En av åhörarna är Ulrikas dotter Saga, i dag 17 år. Hon säger:
– Om jag hade blivit utsatt när jag var 13 till 14 år så hade jag inte anmält. För då hade jag inte kunskapen om vad som är rätt och fel. Jag hade inte vetat. Men i dag, om det skulle hända mig, skulle jag göra polisanmälan direkt. För nu vet jag.
Det händer om du går till polisen
Olle Bystedt är före detta polis, tidigare ponnypappa och sitter i dag i styrelsen för Hallands Ridsportförbund. Han går igenom vad som händer när du gör en polisanmälan och hur man ska göra för att öka chansen att den leder till åtal.
– Den stora bristen är att inget finns dokumenterat. Alla vet om att det händer, men det finns ingen dokumentation. Ingen skriver ner en rad. Finns det inte dokumenterat har det inte hänt. Men finns det nedskrivet har det hänt, säger han inledningsvis.
Det finns inget i lagen som säger att man måste anmäla till polisen om man ser ett brott begås.
– Men vi har en moralisk skyldighet att agera om något händer, menar Olle.
Om man anmäler till polisen är de skyldiga att agera.
– De är skyldiga att skriva en anmälan om ni insisterar, även om de inte tycker att något brott har begåtts. Det blir sedan upp till förundersökningsledaren att besluta om brott är begånget eller inte.
Behöver tro på fällande dom för att väcka åtal
När anmälan är gjord är det en mängd frågor som förundersökningsledaren måste få svar på i sin bedömning. Finns det spår? Vittnen? Misstänkta? Går det att bevisa att någon har begått brott? Om svaren blir ja blir det rättegång, blir det nej läggs fallet ner. Det går att begära överprövning om det blir nedlagt, då går ärendet vidare till åklagaren.
Börja dokumentera
Olle menar som sagt att det är ett problem med övergrepp att det ofta saknas dokumentation och vittnen. Men det går att göra något och det måste göras något.
– Bara att vi har ett sådant här möte visar att vi ser problemet. Vi kan inte lösa något här, men vi kan börja lösa det, säger han och visar en mall som han har tagit fram.
Där kan du dokumentera incidenter även om du inte polisanmäler. Till slut kanske det finns någon som vill anmäla och då finns dokumentationen att bifoga anmälan för att bevisa att brott har begåtts.
Frågestund med många tankar och idéer
Efter att Ulrika och Olle har pratat blir det en öppen diskussion bland åhörarna. Det finns en frustration över att inget görs. Samtidigt lyfter man bland annat Skånedistriktets motion till förbundsstämman i vår, där man vill ha ett etiskt råd inom förbundet. Skånedistriktets ordförande Lena Malmqvist är på plats och hon berättar att det pågår ett intensivt arbete.
– Frågan har lyfts mer och mer. Det händer mycket i kulisserna just nu, säger hon.
Kvällen avslutas med att deltagarna får sätta sig klubbvis, för att diskutera hur de ska jobba vidare med de här frågorna i sina föreningar. Det är många tankar att bära med hem och ett stort förändringsarbete som måste till. Men kvällens diskussioner inger hopp för framtiden.
Alla sju kom från Sverige till Island för att arbeta med hästar. De flesta skulle bara stanna ett tag, men blev kvar. Och umgås genom "syjuntan" Svinglorna.
"I Sverige är det mer regler – du måste hoppa upp på hästen från rätt sida"
Efter ridpasset får hoppryttaren Robin Johansson träna lite kondition. Han låter sin häst springa lös i ridhuset och helst följer hon husse i alla gångarter.
Video + intervju: "Bästa sättet att få kondition och att trava av hästen"
I samband med världscupfinalerna i april var det premiär för Hall of Fame på Gothenburg Horse Show. Inför 2020 ska nu nya ryttare, hästar och profiler äras.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 16 – halva priset på skjortorna endast i dag!
Linda Heed har länge hört till den svenska hoppeliten och är med i hopplandslagets B-trupp. Men precis som med allt annat började det någonstans.
Video + intervju: "Domaren bad mig ofta lämna banan efter fem minuter"
Mika Thalén och Caroline Crafoord representerar ridsportens #visparkarbakut-upprop. De mötte i veckan idrottsminister Amanda Lind.
Mika Thalén: "Väldigt bra möte och vi fick mycket kött på benen"
Varken Henrik von Eckermann eller Peder Fredricson kommer till start i söndagens GP i Genève. Men världscupen i La Coroña har en svensk till start.
Ankarcrona: "Hästarna kändes inte hundra på fredagen"
Kajsa Boström satt nyligen och tittade på världscupdressyr. Efter en stund slogs hon av hur det lät om underlaget. Det riktigt dånade om hästarnas hovar.
Alberto Fasciani är en italiensk skomakare som har skapat ridstövlar och ridskor som är perfekta för regn- och ruskväder. Detta tack vare tekniska material.
Från årsskiftet ska alla föreningar begära utdrag ur belastningsregistret. Detta för de som anställs eller anlitas för uppdrag med kontakt med barn.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 15 – erbjudandet gäller endast i dag!
Dressyrryttaren Caroline Bore utmanades av Anna Sternhagen att klara av att göra byten utan att varken ha sadel eller träns. Se hur det gick i klippen!
Video: Spana in hur Caroline antar Annas utmaning – och hur det gick
En läsare vars äldre islandshäst en längre tid haft en knuta på hasen har nu börjat bli stel och öm. Orsaken kan vara flera förklarar Hippsons expert.
I veckan har det skett flera stölder i stall i Mark, Kungsbacka och närliggande kommuner. Nu varnar polisen för fortsatta stölder.
Eleverna på Strömma naturbrukscentrum berättar om hur det är att ha brukshästkörning på schemat och vad de förväntar sig av framtiden.
För att skona miljö och kropp har Säva Ridcenter köpt en Horsehopper. De har en stor gård och behövde effektiv hjälp med att avlägsna hästspillning från hagarna.
Mats Brunstedt: "Maskinen tar bort manuellt och tungt arbete"
I juletid kan det vara svårt att hinna. Hos Hippson Market kan du alla julklappar finna. Här finns begagnade klappar, med rim och fina prislappar!
Har du svårt att inte titta ner på hästen vid ridning? I veckans tävling kan du vinna HeadQ – en produkt som hjälper dig att få bukt med problemet.
Delta i tävlingen i samarbete med RideQ – det är superenkelt!
Det blev amerikanskt i topp i Rolex IJRC Top Ten-finalen i Geneve. Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, hamnade längst ner i resultatlistan.
Farrington och tvåan Darragh enda nollorna över två rundor
Arkiv: Förhandsinfo + länkar till direktsändning och resultatlistor
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 14 ger superpriser på märkesutrustning
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet