Nyheter
Publicerad: 2017-03-31
Stå upp för offren och våga anmäla
SISU och Hallands Ridsportförbund bjöd under torsdagen in till en diskussionskväll på temat ”Det är inte okej!”. Ulrika Fåhraeus, som i sin blogg Ponnymamman har lyft ämnet om sexuella övergrepp inom ridsporten, var en av kvällens båda talare. Den andra var före detta polisen Olle Bystedt.
Text: Annika Grundberg
Foto: Annika Grundberg och Adobe Stock (flicka och häst)
Ulrika Fåhraeus har en bakgrund som journalist och på sin blogg blandar hon ironi, skoj och stort allvar. Under senare tid har allvaret många gånger handlat om övergrepp mot unga tjejer inom ridsporten, vilket tog sin början hösten 2016.
– Då träffade jag en mamma och hennes dotter, dottern berättade att hon hade varit utsatt för övergrepp av sin pappa. Det var intressant att träffa mamman till ett offer och att kunna fråga hur hon kunde leva mitt i det. Varför lämnade hon inte? Det är inte så lätt som man kan tro och hon har ändrat mitt synsätt.
Efter att Ulrika publicerat ett inlägg om mötet med mamman och dottern har berättelserna kommit till henne.
– Det är en strid ström av folk som har kontaktat mig om de här frågorna. Inget jag har skrivit förut har berört så många människor.
Pedofiler, hebefiler och efebofiler
Med det förtroende hon har fått av många unga tjejer, som har berättat för henne, har också intresset för att veta mer växt fram.
– Vilka är förövarna? Vi vet ju att det händer och vi vet att de här personerna söker sig till idrottsvärlden för att komma nära barn på ett naturligt sätt. De är ofta charmiga, omtyckta och engagerade. Förövarna skapar ett förtroende hos både barn och vuxna och de förstår inte att de gör fel.
Ulrika förklarar de olika begrepp som finns, många gånger använder vi ordet pedofil felaktigt, det finns fler benämningar att hålla reda på. En pedofil dras till barn som ännu inte har nått puberteten. En hebefil dras till barn i puberteten som är mellan 11 och 14 år gamla. Och en efebofil är fixerad vid tonåringar på 15 till 19 år ungefär.
Kan ha bristande familjeband
Offren har ofta bristande familjeband. Det kan handla om en skilsmässa eller om föräldrar som inte har tid.
– Jag vet en tjej där föräldrarna skilde sig och det blev svårt att behålla hästen. Då kom tränaren till hjälp, där blir det svårt för då står man dessutom i skuld.
Det kan handla om unga med dålig självkänsla och med ett behov av bekräftelse. Där exempelvis tränaren är den som ser, bekräftar och berömmer.
Vad kan vi göra?
Det vanligaste Ulrika har fått höra från dem som kontaktat henne är att ingen har velat tro dem. Det kan också vara svårt för en ung person att veta var gränsen går för vad som är okej och inte. När de väl vågar berätta får de höra att de har sig själva att skylla.
– Det är aldrig offrets fel, slår Ulrika fast.
Barnen och ungdomarna måste veta vem de ska vända sig till om de känner att något är fel.
– Det handlar om civilkurage i slutändan. Vi måste våga säga ifrån, annars offrar vi barnen. Det ska vara fokus på offren och vi måste stå upp för dem.
En av åhörarna är Ulrikas dotter Saga, i dag 17 år. Hon säger:
– Om jag hade blivit utsatt när jag var 13 till 14 år så hade jag inte anmält. För då hade jag inte kunskapen om vad som är rätt och fel. Jag hade inte vetat. Men i dag, om det skulle hända mig, skulle jag göra polisanmälan direkt. För nu vet jag.
Det händer om du går till polisen
Olle Bystedt är före detta polis, tidigare ponnypappa och sitter i dag i styrelsen för Hallands Ridsportförbund. Han går igenom vad som händer när du gör en polisanmälan och hur man ska göra för att öka chansen att den leder till åtal.
– Den stora bristen är att inget finns dokumenterat. Alla vet om att det händer, men det finns ingen dokumentation. Ingen skriver ner en rad. Finns det inte dokumenterat har det inte hänt. Men finns det nedskrivet har det hänt, säger han inledningsvis.
Det finns inget i lagen som säger att man måste anmäla till polisen om man ser ett brott begås.
– Men vi har en moralisk skyldighet att agera om något händer, menar Olle.
Om man anmäler till polisen är de skyldiga att agera.
– De är skyldiga att skriva en anmälan om ni insisterar, även om de inte tycker att något brott har begåtts. Det blir sedan upp till förundersökningsledaren att besluta om brott är begånget eller inte.
Behöver tro på fällande dom för att väcka åtal
När anmälan är gjord är det en mängd frågor som förundersökningsledaren måste få svar på i sin bedömning. Finns det spår? Vittnen? Misstänkta? Går det att bevisa att någon har begått brott? Om svaren blir ja blir det rättegång, blir det nej läggs fallet ner. Det går att begära överprövning om det blir nedlagt, då går ärendet vidare till åklagaren.
Börja dokumentera
Olle menar som sagt att det är ett problem med övergrepp att det ofta saknas dokumentation och vittnen. Men det går att göra något och det måste göras något.
– Bara att vi har ett sådant här möte visar att vi ser problemet. Vi kan inte lösa något här, men vi kan börja lösa det, säger han och visar en mall som han har tagit fram.
Där kan du dokumentera incidenter även om du inte polisanmäler. Till slut kanske det finns någon som vill anmäla och då finns dokumentationen att bifoga anmälan för att bevisa att brott har begåtts.
Frågestund med många tankar och idéer
Efter att Ulrika och Olle har pratat blir det en öppen diskussion bland åhörarna. Det finns en frustration över att inget görs. Samtidigt lyfter man bland annat Skånedistriktets motion till förbundsstämman i vår, där man vill ha ett etiskt råd inom förbundet. Skånedistriktets ordförande Lena Malmqvist är på plats och hon berättar att det pågår ett intensivt arbete.
– Frågan har lyfts mer och mer. Det händer mycket i kulisserna just nu, säger hon.
Kvällen avslutas med att deltagarna får sätta sig klubbvis, för att diskutera hur de ska jobba vidare med de här frågorna i sina föreningar. Det är många tankar att bära med hem och ett stort förändringsarbete som måste till. Men kvällens diskussioner inger hopp för framtiden.
Liknande webbartiklar
- Ulrika Fåhraeus om övergrepp inom ridsporten
- Pågår: Debatt om veterinärvårdens priser
- Man döms till fängelse för sexbrott mot barn – tog kontakt via populära hästspelet
- SvRF om övergreppen: ”Viktigt inte låta tystnaden tala”
- Medlemsombudsmannen ska skapa trygghet
- Ulrika Fåhraeus är en av Årets kvinnor: ”Jag tänker inte ge upp”
- Besviken på hur hon framställs i serien
- Ridsporten kan ta hem ljudbokspris
- Plats 6 – Ulrika Fåhraeus: "Med sociala medier har en form av utvidgad demokrati skapats"
- Ulrika Fåhraeus: ”Berättar om djupt personliga saker på ett brutalt ärligt sätt”
relaterade artiklar

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!