Foto: Adobe Stock
Det har blivit allt vanligare att katter drabbas av salmonella – framför allt på senvintern och tidig vår. Stallkatterna ligger i farozonen eftersom de går ute och rör sig fritt, småfåglar och gnagare är två vanliga smittkällor. Salmonellan kan spridas från katter till hästarna i stallet, men också till människor.
Det är Agria djurförsäkring som rapporterar att allt fler katter drabbas av salmonella. Smittade fåglar och gnagare som katten äter är vanliga smittvägar. Även smittade fåglars avföring kan sprida smittan vidare.
Bakterien som finns i avföringen hos ett smittat djur sprids sedan vidare till nya djur och till människor via munnen. Det är ovanligt att hästar i Sverige drabbas av salmonella, men det händer emellanåt.
– Med tanke på att salmonella ökar hos katter är det viktigt att se över sin egen hygien. Men också hästens foder, krubbor och vattenhinkar, säger Charlie Lindberg som är veterinär på Agria djurförsäkring.
Hästar kan bli smittade om de äter foder eller dricker vatten som är förorenat av avföring från andra smittade djur – till exempel katter, fåglar, gnagare eller andra hästar.
Sjuka djur ska isoleras
Många infekterade hästar visar inga symtom på sjukdom, medan andra kan blir riktigt sjuka. Det vanligaste symtomet är diarré, som ofta är kraftig, tunn och vattnig. Andra vanliga symtom är feber och kolik.
Oftast tillfrisknar hästen på egen hand. Vård av veterinär kan behövas om hästen visar allvarliga symtom som insjunka ögon och grönsvart diarré. Sjuka individer ska isoleras från andra djur under sjukdomstiden.
Behandling av katten
En stallkatt som smittats av salmonella kan få lindriga symtom eller vara helt utan symtom, trots att den är smittad. I allvarliga fall kan katten bli mycket sjuk med flera symtom som minskad aptit, diarré, kräkningar, feber, buksmärta och nedsatt allmäntillstånd. I värsta fall även dödlig blodförgiftning.
Smittade katter kan tillfriskna på egen hand, lindriga symtom behöver oftast inte behandlas. Om katten visar ovan nämnda symtom och blir allvarligt sjuk behövs understödjande behandling, till exempel i form av vätska som ges hos veterinär. Det är sällan aktuellt att ge antibiotika.
Uppdatering 9/4 2018: Ett förtydligande från Agria vad gäller faktauppgifterna i pressmeddelandet
"Syftet med texten var att göra katt- och hästägare uppmärksamma på att det finns en smittorisk i stallmiljön. För att förekomma risken är det bra att vara försiktig och tänka på hygienen. Det är ovanligt att hästar smittas av salmonella.
Varje år tar SVA emot ett 100-tal prover, och enligt SVA drabbades förra året endast ett stall i Sverige där dock flera hästar blev sjuka. Det ställer till en del besvär eftersom det krävs sanering av stallet och isolering av drabbade hästar.
Självklart ska vi vara rädda om katterna, de bidrar på så många olika vis i stallmiljön och är uppskattade av många. Tyvärr har antalet fall öka rejält under 2018, och det finns därför anledning att vara extra försiktig: http://www.sva.se/smittlage/karta-over-salmonella-hos-katt
Hästsverige och SVA bjuder på ytterligare information för den som vill lära sig mer:
https://www.hastsverige.se/salmonella-kan-hastar-fa-det.html http://www.sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar-hast/salmonella-hast"
Vid årsskiftet går Cathrine Dufour in i ett nytt samarbete. Tillsammans med Rasmine Roesdahl Laudrup kommer en gemensam verksamhet att utvecklas.
Roesdahl Laudrup: "Vi har redan investerat i ett par högkvalitativa hopphästar"
Kai Tiptons Facebookinlägg med bilder på hur hon klistrat en leksakshäst på mobilen som hamnat i vägen för kameralinsen har blivit en viral succé.
Hur bra är din sits när tränaren inte tittar på? Den frågan ställde sig Annika Ridington och började utveckla RideQ. Ett hjälpmedel som påminner ryttare om blicken.
Annika Ridington: "Ett huvud väger ungefär som ett bowlingklot"
TV4 har besökt Stockby ridskola och pratat med ägaren Carl-G Leissner efter att en av ridskolans hästar konstaterats med EHV-1.
Carl-G Leissner till TV4: "Inget lämnar det här stallet just nu"
I årets avslutande nummer får vi lära känna Kyra Kyrklund – samt tipsas om lösdrift, longering, kavaletti, lastning och mycket mer.
Läs mer och ta del av vårt prenumerationserbjudande – bokserie på köpet!
När Louise Rosendahl kom till stallet i morse fick hon en obehaglig överraskning. En person som gömt sig i stallet högg Louise i benet och flydde.
Louise: "Personen satt på huk bakom en box och högg när jag kom runt hörnet"
Den brittiska djurvälfärdsorganisationen RSPCA har gjort en julig reklamfilm för att få folk att donera så här i juletid. Ponnyn Tiny Tink hjälper tomten.
Att studera vidare vid universitetet har alltid varit dressyrryttaren Filippa Norrmans plan. Nu kombineras ryttarkarriären med studier.
"Ridsatsningen gör mig mycket mer strukturerad i mitt pluggande"
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 5 – en av finalisterna i Årets innovatör 2019
Malmö civila RF fick tidigare i år ta emot Lövsta Future Challenges hållbarhetspris, för att man med hjälp av hästen gör samhället mer inkluderande.
Favorit i repris: Dags att nominera inför 2020 – läs om årets vinnare
Den här hästen har så mycket spring i benen och hagen är så stor. Men när matte ropar då är det stopp – inkallning som en väldresserad hund.
Kammarrätten upphäver domen där ett par fått vite bland annat för att deras hästar hölls i hage med taggtråd, som Hippson tidigare rapporterat om.
En sprillans ny världsrankning har publicerats. Peder Fredricson halkar ett snäpp medan Henrik von Eckermann åter kliver in på rakningens topp tio.
Under en tävling i höstas upptäckte överdomaren att en häst i en transport stod med frambenen ihopbundna. Nu har disciplinnämnden sagt sitt.
När Moa Thörngren skulle börja gymnasiet föll valet på en skola som erbjöd inriktningen trav. Och sedan studenten är hon anställd hästskötare hos Svante Båth.
Från unghäst till storloppsvinnare – ångrar aldrig sitt gymnasieval
Flera hästar på Stall Blommedal i Söderköping har drabbats av kvarka och alla lektioner har ställts in. Det rapporterar Sveriges Radio.
I fredags skulle Linnea Rönneke motionera sin ponny Gino i ridhuset. Att han är en påhittig individ vet hon om, men det här var hon inte beredd på.
En kvinna i 50-årsåldern åtalas för djurplågeri. Detta efter att kvinnans hästar stått utan foder och vatten. En veterinär uppmärksammade fallet.
Joakim Hagberg började med hundträning, men hamnade hos Patrik Kittel och jobbade där som hästskötare. Nu söker han drömmen – i Australien.
STORA JUKNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet