Foto: Adobe Stock
Det har blivit allt vanligare att katter drabbas av salmonella – framför allt på senvintern och tidig vår. Stallkatterna ligger i farozonen eftersom de går ute och rör sig fritt, småfåglar och gnagare är två vanliga smittkällor. Salmonellan kan spridas från katter till hästarna i stallet, men också till människor.
Det är Agria djurförsäkring som rapporterar att allt fler katter drabbas av salmonella. Smittade fåglar och gnagare som katten äter är vanliga smittvägar. Även smittade fåglars avföring kan sprida smittan vidare.
Bakterien som finns i avföringen hos ett smittat djur sprids sedan vidare till nya djur och till människor via munnen. Det är ovanligt att hästar i Sverige drabbas av salmonella, men det händer emellanåt.
– Med tanke på att salmonella ökar hos katter är det viktigt att se över sin egen hygien. Men också hästens foder, krubbor och vattenhinkar, säger Charlie Lindberg som är veterinär på Agria djurförsäkring.
Hästar kan bli smittade om de äter foder eller dricker vatten som är förorenat av avföring från andra smittade djur – till exempel katter, fåglar, gnagare eller andra hästar.
Sjuka djur ska isoleras
Många infekterade hästar visar inga symtom på sjukdom, medan andra kan blir riktigt sjuka. Det vanligaste symtomet är diarré, som ofta är kraftig, tunn och vattnig. Andra vanliga symtom är feber och kolik.
Oftast tillfrisknar hästen på egen hand. Vård av veterinär kan behövas om hästen visar allvarliga symtom som insjunka ögon och grönsvart diarré. Sjuka individer ska isoleras från andra djur under sjukdomstiden.
Behandling av katten
En stallkatt som smittats av salmonella kan få lindriga symtom eller vara helt utan symtom, trots att den är smittad. I allvarliga fall kan katten bli mycket sjuk med flera symtom som minskad aptit, diarré, kräkningar, feber, buksmärta och nedsatt allmäntillstånd. I värsta fall även dödlig blodförgiftning.
Smittade katter kan tillfriskna på egen hand, lindriga symtom behöver oftast inte behandlas. Om katten visar ovan nämnda symtom och blir allvarligt sjuk behövs understödjande behandling, till exempel i form av vätska som ges hos veterinär. Det är sällan aktuellt att ge antibiotika.
Uppdatering 9/4 2018: Ett förtydligande från Agria vad gäller faktauppgifterna i pressmeddelandet
"Syftet med texten var att göra katt- och hästägare uppmärksamma på att det finns en smittorisk i stallmiljön. För att förekomma risken är det bra att vara försiktig och tänka på hygienen. Det är ovanligt att hästar smittas av salmonella.
Varje år tar SVA emot ett 100-tal prover, och enligt SVA drabbades förra året endast ett stall i Sverige där dock flera hästar blev sjuka. Det ställer till en del besvär eftersom det krävs sanering av stallet och isolering av drabbade hästar.
Självklart ska vi vara rädda om katterna, de bidrar på så många olika vis i stallmiljön och är uppskattade av många. Tyvärr har antalet fall öka rejält under 2018, och det finns därför anledning att vara extra försiktig: http://www.sva.se/smittlage/karta-over-salmonella-hos-katt
Hästsverige och SVA bjuder på ytterligare information för den som vill lära sig mer:
https://www.hastsverige.se/salmonella-kan-hastar-fa-det.html http://www.sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar-hast/salmonella-hast"
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!