Nyheter
Publicerad: 2023-03-14
Stämdes för hästförsäljning efter flera år – säljaren fick rätt efter avslutad rättegång
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson, som tre år efter köpet menade att det var fel på hästen – och då valde att stämma säljaren. Efter avslutad rättegång har nu domen kommit där säljaren fick rätt på alla punkter och inte behöver betala. Lina berättar mer om fallet och om hur konsumentköplagen har påverkat henne och andra hästföretagare.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Hippson har tidigare rapporterat om det fall där Lina Wiman, som driver Vikagården Sporthorses i Falun, stämdes av en köpare flera år efter att hästköpet var genomfört. Detta ifrågasattes från flera håll då många anser det var underligt att säljaren hölls ansvarig så pass lång tid efter genomfört köp. Att hästen ingår i konsumentköplagen har mött stor kritik, trots att lagen förra året genomgick ett par ändringar.
Hästen ifråga var vid köpetillfället 2018 nyligen inriden och gick inte igenom besiktningen, då hästen visade hälta på ett framben på grund av en reaktion i en framkota. Lina rekommenderade då att köpet skulle avbrytas och att kunderna vid fortsatt intresse kunde välja att göra en ny besiktning längre fram. Men kunderna hade fattat tycke för hästen och ville köpa den ändå, men valde att ta extra röntgenbilder. Veterinären bedömde då att röntgenbilderna var inom normala gränser och köpet fullföljdes.
– I kontraktet skrev vi in en klausul där köparen efter två månader skulle låta hästen gå igenom en ny besiktning. Om hästen även då skulle uppvisa hälta skulle köpet gå tillbaka. Men köparen hörde av sig och sa att hästen såg väldigt fräsch ut och valde att inte göra någon ny besiktning. Hon ansåg istället att hon själv var kompetent nog att avgöra att hästen nu inte längre var halt, berättade Lina.
Namninsamling engagerade
Hästen mådde bra och tävlades framgångsrikt i unghästchampionat med fina resultat upp till 1,20 hoppning. Men i maj 2020 fick Lina ett telefonsamtal från köparen som då hade uppsökt veterinär på nytt eftersom de upplevt att något inte stod rätt till med hästen. Det visade sig att hästen nu var halt.
– De hade tagit nya röntgenbilder som de, på veterinärens inrådan, hade jämfört med de gamla. Denna veterinär menade då att man kunde se en indikation på röntgenfynden redan på de första bilderna, trots allt, säger Lina.
Köparna ansåg sig vara berättigade till kompensation eller ersättning.
– Jag blev helt ställd och framförde att det var ju inte mig som de var missnöjda med, utan veterinären vid besiktningen, sade Lina då och kände att hon inte längre kunde ta ansvar för något sådant.
Enligt köparens ombud skulle det aldrig gå att vinna mot en veterinär i rätten, vilket gör att kravet därför istället riktas mot säljaren.
Lina startade då en namninsamling för att få till en ändring i konsumentköplagen, som hästar behandlas under när de säljs av ett företag. Lagen har medfört stora diskussioner då man menar att levande ting inte kan behandlas lika inför lagen som en annan köpt vara som kan vara i samma skick efter flera års tid. Namninsamlingen, som startades år 2021, skrevs under av över 4800 personer varav flera verksamma inom sporten. Sedan dess har det dock skett flera ändringar i konsumentköplagen, som du kan läsa mer om här. Hon skrev även ett öppet brev till justitieministern Morgan Johansson, som stöttades av flera gedigna hästprofiler.
”Otrolig lättnad”
Köparna yrkade för att få tillbaka majoriteten av köpesumman samt skadestånd och rättegångskostnader.
Hästen köptes år 2018 och tävlade framgångsrikt med flera vinster under år 2019 samt under början av 2020. Tingsrätten skriver i sin dom att ”med beaktande av den tid som hästen har kunnat tävla i beskriven omfattning och då påvisade benpålagringar med följande hälta inte visade sig förrän under 2020, anser tingsrätten att det inte är utrett att ett köprättsligt fel har visat sig inom sex månader från avlämnandet av hästen, eftersom felet kan vara kopplat även till andra faktorer.”
Det innebär att säljaren i detta fall får rätt.
– Det är en otrolig lättnad. Att få veta att systemet faktiskt fungerar och att man som konsument inte är fri från eget ansvar. Man kan inte stämma folk för vad som helst utan rimliga grunder. Jag har känt från början att jag inte har gjort något fel och motparten har ju inte heller tyckt att jag har gjort något fel, säger Lina.
Det har nu gått över två år sedan stämningstillfället.
– Den här processen har tärt något otroligt på ens psyke och även lusten av att hålla på i branschen, säger Lina.
Hon menar att köparen ska ha en trygghet, men att det måste finnas en gräns efter att det gått så pass lång tid efter ett hästköp.
Att lagen delvis har ändrats tycker Lina är ett steg i rätt riktning.
– Man kan nu avtala bättre och få ett lite större skydd som säljare, men det är långt ifrån tillräckligt. Man hade önskat att hästarna hade försvunnit ur konsumentköplagen helt och hållet, säger hon.
Fallet kan fortfarande överklagas till Hovrätten.
– Det är en viss osäkerhet, men jag har svårt att tro att det skulle få ett annat utfall där, säger Lina.
Tidigare på Hippson.se
Startar upprop om lagändring - stämdes för hästförsäljning efter flera år
Debatt: Öppet brev till justitieministern - hästprofilerna går samman för förändring i konsumentköplagen
Liknande webbartiklar
- Startar upprop om lagändring – stämdes för hästförsäljning efter flera år
- Hästen i konsumentköplagen ett djurskyddsproblem
- Våga tacka nej till köpare: ”Alltför ofta matchas hästar med fel ryttare”
- Sålde häst till ridskola: "Sköts minst lika bra om inte bättre än många privatägda hästar"
- Webinar med råd och tips inför hästköpet
- Köparen klarade inte av hästen – stämde säljaren: ”Har varit en psykisk påfrestning”
- Som pay & jump fast med saluhästvisning
- Johanna tröttnade på oseriösa spekulanter – så hon skrev om sin hästannons
- Allt fler vill sälja sin häst till ett högre pris
- Köpare upplever det svårt att hitta hästar

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!