Nyheter
Publicerad: 2021-12-13
Foto: Adobe Stock
Stärkt smittskydd målet för hästprojekt
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och sex länsstyrelser har under ett år samarbetat i ett projekt för att minska smittspridningen av kvarka och andra smittsamma sjukdomar hos häst. Årligen anmäls i snitt omkring 50 utbrott av kvarka, men det verkliga antalet misstänks vara högre. Kvarka orsakar lidande hos hästar och kostar hästnäringen mycket pengar.
Kvarkautbrott leder till ökade utgifter för isolering och veterinärvård, förlorade intäkter samt i värsta fall förlust av hästar.
– Veterinären har en viktig roll. Ofta finns ett stort behov av handledning och beslutsstöd i den upplevda, eller verkliga kris, som kvarkautbrott kan utlösa. Det blir många frågor och stor oro, ofta också från omgivande hästägare, säger tf statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA, i ett pressmeddelande.
– Att smittspåra har stor betydelse för att förhindra vidare smittspridning. Hästar åker över länsgränserna och här finns ett behov av samarbete med informationsutbyte mellan länsstyrelserna.
Testade samrådsmöten
Gittan Gröndahl initierade 2016 ett smittskyddsprojekt tillsammans med länsveterinärerna i sex utvalda län: Halland, Skåne, Stockholm, Västmanland, Västra Götaland och Örebro. Syftet var att titta på länsstyrelsens roll för att förbättra bekämpning av anmälningspliktiga hästsjukdomar som kvarka, influensa, virusabort och virusarterit. Dessa har alla potentiellt allvarliga följder för djurskyddet, hästnäringen och sporten. En viktig del var att testa samrådsmöten mellan länsstyrelsen, hästägare, stallägare och veterinär som ett arbetsredskap i hanteringen av kvarka, med målet att minska smittspridningen och öka kunskapen hos deltagarna. Sju samrådsmöten har inom ramen för pilotprojektet hållits på plats i stall med aktuella utbrott. Syftet var att stötta både veterinär och djurhållare för att minimera risken för smittspridning och ekonomiska förluster. Responsen har varit överväldigande positiv från deltagarna.
Saknas tydligt lagstöd
Länsstyrelsen har i dag en begränsad roll i hanteringen av kvarka och denna roll är heller inte tydlig i lagstiftningen.
– Vi ser ett behov av att länsstyrelsen arbetar mer aktivt för att begränsa smittspridningen. Det förekommer till exempel att djurhållare inte bryr sig om de rekommendationer om isolering som veterinären lämnat, vilket riskerar att sprida smitta. Det saknas dock ett tydligt lagstöd för att kräva åtgärder från djurhållare som inte följer rekommendationer, säger Christa von Limburg Stirum, länsveterinär i Halland.
Hon tillägger att sekretessregler hindrar öppenhet mellan veterinärer, myndigheter, hovslagare och djurhållare som skulle kunna stoppa smittspridning.
”Bristande kunskaper om kvarkaspridning”
Det ettåriga projektet, som nyligen resulterade i en rapport, har även gått igenom regler kring smittspridning som berör hästhållare, stallägare, tävlingsarrangörer och hästtransportörer.
– Det är vanligt att hästägare har bristande kunskaper om hur kvarka sprids, och vilka risker som finns. Ibland är dock riskerna överskattade, till exempel är det okänt för många att smittan inte är luftburen. Vet man det blir det lättare att förstå att även smittade hästar vanligtvis kan rastas utomhus utan smittrisk för andra hästar, om de inte är i nära kontakt, säger Gittan Gröndahl.
Mer information
Kvarka är en anmälningspliktig sjukdom som ska anmälas till länsstyrelsen vid klinisk misstanke. Årligen anmäls i snitt ett 50-tal utbrott av konstaterad kvarka. Länsstyrelsen har enligt Länsstyrelseinstruktionen uppgift att leda och samordna åtgärder mot djursjukdomar. Smittskyddsprojektet har utgått från Djurskyddslagens 2 § ”Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom”.
Projektet mellan de sex länsstyrelserna och SVA fortsätter nu med att utveckla samrådsmötena, ta fram paketlösningar för smittskyddsrutiner, anmälan av misstanke, uppföljning av sjukdom samt smittspårning.
Liknande webbartiklar
- Läsarfråga: Kan vi tävla nyimporterade hästar?
- Jenny blev kvitt kvarkan med hjälp av bra rutiner: "Har lärt mig otroligt mycket"
- Kvarka gav invärtes bölder, krävde två operationer
- Hantera konsekvenserna av torkan
- Maktlistan plats 13-20: En salig blandning
- Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
- Kampanj för att stoppa kvarkan
- Experterna svarar på frågor om smitta
- Isolera hästarna på rätt sätt – så fungerar karantänen
- Hästar i Frankrike konstaterat smittade efter hemkomst

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!