Foto: Privat
Familjen Andersen i Flyinge är lika med fälttävlan. Både pappa Jon och dottern Alice tävlar upp till internationell klass, medan mamma Ingrid har ställt undan tävlingsridstövlarna. Nu har de öppnat ett "bed and box" hemma på Stenbacka gård i Skåne.
Text: Annika Grundberg
– Det började med att vi öppnade gäststall för tre år sedan, förklarar Ingrid.
Då fick de även många frågor om boende, så det blev till att bygga till ett gästboende även för tvåbenta gäster.
– Häromkring finns många gäststall, men ryttarna får bo på hotell inne i Lund. Och man vill ju vara nära hästen.
Det är inget lyxboende makarna Andersen har byggt upp, men där finns allt. Inspirationen har varit en tågkupé.
– För de tvåbenta finns ett kök med alla tillbehör för matlagning. Sedan är det två rum med våningssängar som är 1,20 breda. Så det är fyra sängar men med plats för åtta personer, säger Ingrid.
Det finns så klart både dusch och toalett, men även en tvättstuga. Förutom boxen har hästarna tillgång till gräshage och det finns ridbana med hindermaterial för den som vill träna lite.
– Sedan är det tio steg ut till stallet. Vi vill inte ha det storskaligt utan vill att det ska vara ett billigt boende, som en oas för häst och ryttare.
Jon och Ingrid under Strömsholmsdagarna. Foto: Haide Westring
Vänder sig bara till tävlingsryttare
Efter en vinter där många smittor har härjat i stall runt om i landet blir den självklara frågan.
Hur hanterar ni smittskyddet?
– Våra gästboxar, tre stycken, finns ute på logen och är helt avskilda från vårt privata stall – liksom gästhagarna. Sedan vänder vi oss bara till tävlingsryttare. Vi tar inte emot hästar som är på väg i transport eller till semin. Det har ju blivit så att de flesta som kommer är fälttävlansryttare och dem känner vi ju.
Högsäsong blir det under sommaren då det är fullt med tävlingar. Men även under hösten då det är dags för Breeders.
Dottern Alice hos Christoffer Forsberg
Dottern Alice är 18 år gammal och gör sitt sista juniorår. Hon har representerat Sverige på EM hela tre gånger. För närvarande befinner hon sig i Nederländerna hos Christoffer Forsberg där hon rider och tävlar.
– Hon fick förfrågan i vintras och kommer i första hand att vara där under sommaren. Alice trivs jättebra och får rida massor. Men hon ska komma hem och gå sista året på gymnasiet, sedan får hon se om hon ska läsa vidare eller vad det blir, säger Ingrid innan hon lägger på.
Hon är nämligen på Strömsholm där maken rider den trestjärniga internationella klassen – en familj som andas och lever fälttävlan som sagt.
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
Samtliga transporter hittar du HÄR
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!