Nyheter
Publicerad: 2021-09-04
Stjärnskottet från Grekland har medalj i sikte: "Känns fantastiskt och helt overkligt"
Den 24-åriga debutanten Ioli Mytilineou imponerar stort under EM med tre felfria ritter och en fjärdeplats inför finalen. I framtiden kan vi kanske få se henne rida den svenska hingsten Casanova Hästak, som familjen precis köpt.
Text: Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher
Ioli Mytilineou rider sitt första senior-EM. Med den tioårige hingsten Levis de Muze (e. Elvis Ter Putte, u. Heroine de Muze, ue. Tinka's Boy) har hon ridit tre felfria rundor. Inför finalen ligger hon på fjärde plats, med mindre än ett nedslag från ledaren – regerande Europamästaren Martin Fuchs. Att det skulle gå så här bra var inte något som hon räknat med inför mästerskapet.
– Det känns fantastiskt och helt overkligt. Jag kommer hit som en ”outsider” och det är skönt att inte rida i lag, det hade gett mer press. Nu är jag bara här med min häst, familj och min tränare. Vi tar en dag i taget och ser vad vi kan göra, säger hon.
Tränat för Söderstrand
Ioli är född i Grekland. Där bodde hon med sin familj tills hon var 19 år. Hon började rida som barn och har två hästintresserade föräldrar. Mamma Hannah Mytilineou red exempelvis för Grekland under OS i Aten 2004. När Ioli var 19 år flyttade familjen till Belgien.
– Jag ville göra en professionell satsning. Från Grekland är det svårt, det är långt ifrån hjärtat av sporten.
Vid den här tiden tränade Ioli bland annat för Sylve Söderstrand. Efter ett år flyttade hon till hoppryttaren Abdel Said. Sedan köpte familjen en egen gård i Belgien. Sedan tre år tränar hon för amerikanen Sean Crooks.
Hyllar hästen "Porky"
Ioli har bara ridit två femstjärniga tävlingar innan EM. Hon blev sjua i den femstjärniga Grand Prix-klassen i Rotterdam. I juni i Knokke vann hon sin första femstjärniga klass och i augusti den trestjärniga Grand Prix-klassen i Deauville.
Med sig till Riesenbeck valde hon att ta Levis de Muze. En häst som familjen haft sedan han var sju år och som kallas "Porky" till vardags.
– Jag kunde inte ha en bättre häst för uppgiften. Jag tror att alla ryttare önskar att de hade haft honom. Han hoppar bara bättre och bättre och när jag rider behöver jag bara öppna eller stänga fingrarna om tygeln för att justera honom. Han är helt fantastisk och det är så fint att kunna känna sig så säker på sin häst. Han gör mitt liv väldigt enkelt.
"Var faktiskt rädd"
Att hoppa på den här nivån är fortfarande ovant för Ioli. Hon beskriver känslan inför den tredje klassen som gick i fredags:
– Jag var så nervös, faktiskt rädd om jag ska vara ärlig. Men jag vet att om jag är det så märker min häst det direkt, han är så smart. Så jag måste övertyga mig själv om att jag inte är nervös, och förmedla det till honom.
– Det är ovant för mig att rida fort. Jag är fortfarande så ny på den här nivån och jag är inte en snabb ryttare. Jag kämpar med att vara både snabb och felfri. Nu känns det ändå som att jag gjort allt vad jag kan för att ha ett bra läge inför söndag. Det kommer vara stort, svårt och det är många bra ryttare som gör upp om medaljerna. Rothenberger är en bra banbyggare och han har säkert ett ess i rockärmen.
Kan rida svenskt i framtiden
För bara några veckor sedan kom beskedet att den svenske hingsten Casanova Hästak sålts. Det är Iolis familj som köpt honom.
– Han kom till oss för drygt två veckor sedan. Jag var inte med på provridningen, men jag såg filmerna därifrån. Mamma älskar honom, han är så vacker och en fantastisk hopphäst. Mamma har sagt att hon nog rider honom i några år, sedan får jag kanske ta över honom och tävla honom i större klasser. Han har en otrolig kapacitet och är försiktig.
Planen är att behålla honom som hingst.
– Ja, självklart! Han är en lugn hingst. Eftersom han verkar mycket i aveln trodde jag att han skulle vara vild, men det är han absolut inte. Han är kanske lite hingstigare av sig när han går ut i hagen, men inte annars. Så vi tycker inte att det finns någon anledning att kastrera honom. Förhoppningsvis kan vi få fina resultat, avla på honom och ge något tillbaka till Sverige.
Tidigare på Hippson.se
Casanova Hästak såld till utlandet
Rolf-Göran hoppas på topplacering
Fredrik Jönsson om uppdraget som expertkommentator
Svenska laget missade medalj
Guld till Schweiz: "En härlig atmosfär i laget"
Liverapportering från klassen
Rolf-Göran Bengtsson bästa svensk – Sverige trea
Liverapportering från torsdagens klass
Sverige i topp efter första dagen
Liverapportering från inledande tidshoppningen
Svenska EM-hästarna genom besiktningen
Liknande webbartiklar
- Felfri säsongspremiär för Malin Baryard Johnsson
- EM-guld till hemmaryttaren Andre Thieme: "Lika förälskad i hästen som i min fru"
- Finaldags i EM – Peder femma
- Rolf-Göran Bengtsson bästa svensk – Sverige på tredje plats: "Fyra starka ritter"
- EM-brons till Peder Fredricson
- Peder tvåa inför sista finalrundan
- "En fjärdeplats på EM är ett fantastiskt resultat"
- Comme Il Faut tog farväl
- Henrik von Eckermann om att stå vid sidan om
- Rolf-Göran hoppas på topplacering

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Döms efter att ha sexofredat hästtjejer
Nu döms en man i Stockholms län till skyddstillsyn och behandling. Detta efter att han har sexofredat unga hästintresserade flickor.
Ska även betala skadestånd till de flickor som varit utsatta

Hästen var klapphingst – möts i tingsrätten
Köparen trodde att de hade köpt en lugn familjeponny, men så var inte fallet. Ponnyn, som var en klapphingst, var stressad och svårhanterlig.
Köparen vill häva köpet men säljaren menar att hon inte har gjort fel

Svenska ryttarna klara för GCT i Stockholm
Global Champions Tour i Stockholm närmar sig. Nu står det klart vilka svenska ryttare som kommer att rida in på stadion.
Nio svenskar till de internationella klasserna samt fyra U25-ryttare

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!