Nyheter
Publicerad: 2022-11-21
Foto: Adobe Stock
Stor undersökning visar bristande förtroende för hästars välbefinnande hos allmänheten
FEI:s hästvälfärdskommission – Equine Ethics and Wellbeing Commission – gjorde en undersökning bland allmänheten om hur de upplever situationen för hästar i sporten. Undersökningen genomfördes i 14 länder och en sak är tydlig; har du sällan eller aldrig umgåtts med hästar så är du mer övertygad om att de inte gillar att användas för sport.
Text: Kim C Lundin
Undersökning bland allmänheten
Totalt genomfördes 14 273 intervjuer av ett oberoende undersökningsföretag i 14 olika länder såsom Tyskland, Frankrike, USA, Storbritannien, Nederländerna, Spanien, Brasilien, Schweiz, Australien, Sverige, Sydafrika, Polen, Förenade Arabemiraten och Chile. Antalet svar är viktade så att det är ungefär lika många svar från varje land oavsett befolkningsstorlek. De fick nio frågor där de först av allt fick gradera vilken kännedom om hästar de hade. Frågorna handlade bland annat om hur de uppfattar att hästvälfärd inom sporten är, om hästar tycker om att delta i sport, är det skillnad mellan sporthästars situation och hästar som hålls för fritidssyfte samt vilka discipliner som de har förbehåll för. Resultatet av undersökningen förklarar det fokus som bland annat EEF, Det europeiska ridsportförbundet, och FEI nu har på social licens och allmänhetens uppfattning om hästars väl och ve inom ridsport.
Erfarenhet av hästar
Bland de svarande hade nästan 27 procent aldrig haft kontakt med hästar medan 47 procent angav att de träffat hästar en del några år tillbaka i tiden (som barn eller att de red som unga). I de 14 länder där undersökningen genomfördes var det inget land där de två kategorierna respektive som kom mycket över tio procent av de svarande.
Diagram över kategorier med svarande, antal svarande i varje kategori tillagt av Hippson.se.
Gillar hästar att användas i sport?
”För det mesta inte” är det sammanvägda svaret för kategorierna och och det har hela 67 procent svarat. I Sverige är vi mer positiva, här tror upp mot 45 procent att ja, hästar gillar att användas i sport, en sammanslagning av kategorierna och .
Diagram med fördelningen av svar mellan länder.
Den än mer talande bilden är hur de olika kategorierna av svarande ser på frågan. Ju mindre interaktion du har eller haft med hästar desto mer övertygad är du om att hästar för det mesta inte tycker om att användas för sport. Två tredjedelar av de svarande, 8 957 stycken, har gett svar som innebär att de inte tror att hästar för det mesta gillar att användas i sport.
Diagram över frågan "Tycker hästar om att användas i sport?" med svar grupperade efter kategorier med svarande, antal svarande i varje grupp tillagt av Hippson.se.
Allmänheten känner oro för olika sporter
Totalt sett är det 65 procent av alla svarande som känner oro kring några discipliner medan 35 procent inte hyser några farhågor. De discipliner som får högst utslag är distans med 73 procent och sedan delar körning och fälttävlan på 68 procent svarande som känner oro. Lägst av alla discipliner ligger dressyr med 53 procent svarande som har förbehåll kring grenen. Fördelningen mellan länderna är väldigt olika med Brasilien i topp där 82 procent hade förbehåll kring grenar. I Sverige som ligger lägst i tabellen känner 51 procent av de svarande förbehåll. När det gäller hästar för hobby- eller fritidsanvändning finns det oro för det området också, totalt är 62 procent av de svarande oroade för dessa hästars välbefinnande. Skillnaden är att här finns en mycket större spridning mellan de olika ländernas svar från 92 procent i Frankrike med farhågor jämfört med 37 procent i Sverige.
Vad är det som oroar?
De två vanligaste farhågorna är två, hästvälfärd i allmänhet hur de behandlas och hur de mår respektive deras säkerhet till exempel risk för skador i träning och tävling. Människors säkerhet, hästars påverkan på miljön och hur mycket pengar som spenderas på hästar är andra orosmoment.
Diagram över vad som oroar de svarande kring hästar i sporten.
Hästvälfärden behöver förbättras
Mer än hälften av alla svarande tror att hästvälfärden behöver förbättras. Denna procent varierade från 37 procent (Sverige och Förenade Arabemiraten) till 63 procent (Tyskland och Frankrike). I genomsnitt 15 procent av de svarande tror att det är omöjligt att tillhandahålla ett tillräckligt välfärdsskydd för hästar som används inom sport. En tredjedel, 33 procent av de tillfrågade, trodde att välfärdsstandarder för hästar som används i sport är höga. Detta varierade från 24 procent (Tyskland och Frankrike) till 44 procent (Sverige och Förenade Arabemiraten).
Framtiden för hästar i sport
Nästan hälften av de tillfrågade, 47 procent, trodde att hästar kommer att användas för sport i framtiden men bara om förändringar för att säkerställa att deras välfärd förbättras genomförs. Elva procent av de svarande tror att det i framtiden inte längre kommer att vara acceptabelt att använda hästar i sport. Tyskland och Nederländerna hade flest svarande, båda 19 procent, som tror att det inte kommer att vara acceptabelt att använda hästar i sport. Dessutom, i Schweiz, Storbritannien och Sverige tror 40 procent eller mer av de svarande att ingenting kommer att avsevärt förändras för hästar i framtiden.
Vad kan förbättra bilden av hästar i sporten?
För att förbättra sitt förtroende för sporthästars välbefinnande skulle 19 procent av de svarande vilja se eller höra mer om den dagliga skötseln hästarna får. Nästan lika många, 18 procent av de tillfrågade, vill veta vad som händer med hästar när de lämnar sporten. Andra ämnen som är av intresse är: träning av hästar, vad hästar gör på ”fritiden”, säkerheten, hur häst och ryttare fungerar tillsammans samt hästen som individ med en personlighet.
Källa: Equine Ethics and Wellbeing Commission (FEI) (2022) Public Attitudes on the Use of Horses in Sport: Survey Report (November 2022).
Länksamling med beslut
Undersökningens resultat finns publicerat här
Generalförsamlingen samtliga mötesdokument med nya regler
Equine Ethics and Wellbeing Commission
Equine Ethics and Wellbeing Commission
Den nya kommittén instiftades i juni i år och har tio medlemmar där fyra är forskare och externa experter, en är representant för den världsomspännande organisationen World Horse Welfare och resterande fem medlemmar är personer med höga positioner inom FEI som generalsekreterare Sabrina Ibáñez. Under FEI:s generalförsamling presenterade prof. Dr. Natalie Waran resultatet från de två stora undersökningar som genomförts på bred front som underlag för kommissionens arbete. Ett arbete som ska fortsätta med fler avrapporteringar under 2023 .
Medlemmar i kommissionen
Natalie (Nat) Waran, Kathalijne Visser, Camie Heleski, Madeleine Campbell, Jessica Stark, Cayetano Martínex de Irujo, Ken Lalo, Theo Ploegmakers, Cesar Hirsch, Sabrina Ibáñez
Tidigare på Hippson.se
taggar
Liknande webbartiklar

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!