Från vänster: Lina Bengtsson, Juan Carlos Rey Torres, Jenny Yngvesson samt Jasmine Lindholm. Foto: Håkan Svensson
Flera svenska forskare har i en omfattande studie undersökt hästvälfärden hos lektionshästar på lösdrift. Under Hippocampusdagen, som arrangerades vid SLU i Uppsala, belönades forskarna med ett pris för sitt arbete.
Text: Linnea Lindahl
Bakom studien ”Inhysningens betydelse för hästvälfärd, arbete, säkerhet och pedagogik på svenska ridskolor” finns ett stort antal forskare. De ville veta mer om hur hästar på landets ridskolor påverkas av att leva på lösdrift jämfört med på box, samtidigt som de vill belysa hästvälfärd på olika sätt. I studien undersökte de också arbetsmiljön för personalen på ridskolorna.
Jenny Yngvesson, forskare vid SLU och en av initiativtagarna till studien, tog emot priset ”Årets hedersomnämnande” på Hippocampusdagen i Uppsala. Hon menar att priset visar att forskarna uppnått syftet med studien.
– Med hjälp av forskningen ville vi hjälpa både hästar och personal på ridskolorna, vilket jag hoppas att vi har gjort, säger hon.
Hög kvalitet på landets ridskolor
16 olika ridskolor ingick i studien, varav åtta höll hästarna i box medan åtta hade dem på lösdrift. Sammanlagt ingick 158 hästar.
– I studien bekräftas det som man sett i tidigare studier, men nu visades detta även i en ridskolekontext. Det vill säga att hästar mår bra av så mycket utevistelse som möjligt, fri tillgång till rörelse samt någon form av grovfoder och fri tillgång till vatten utomhus, säger Jenny.
Flera av ridskolorna bedöms bedriva en väldigt bra verksamhet. Dock fanns det några punkter där man kunde se att hästarna på lösdrift hade en något bättre välfärd. Dessa hästar drabbades inte av kolik lika ofta och visade inte negativa beteenden i lika stor utsträckning.
– I korthet kom vi fram till att hästvälfärden var bättre för de hästar som gick på lösdrift och människornas välfärd på ridskolorna var bättre desto mer mekaniserade stallsysslorna var.
Flera hästar med överhull
I studien konstaterades även att hela 29 procent av de deltagande hästarna var överviktiga. Detta oavsett om de gick på lösdrift eller stod på box.
– Flera av hästarna var i överhull och på detta finns olika lösningar, säger Jenny.
När det kom till pedagogiken kunde man se att det inte fanns några skillnader mellan ridskolorna när det gällde inställningen och attityden till hästarna.
– Personalen refererar till hästarna som sina kollegor och arbetskamrater och är väldigt måna om dem.
Jenny är även noga med att poängtera att studien var ett lagarbete mellan flera forskare, som därmed mottagit priset tillsammans.
Tidigare på Hippson.se:
Arkiv: Studie slår hål på myter om hästar på lösdrift
Det blev amerikanskt i toppi Rolex IJRC Top 10-finalen i Geneve. Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, hamnade längst ner i resultatlistan.
Farrington och tvåan Darragh enda nollorna över två rundor
Arkiv: Förhandsinfo. länkar till direktsändning och resultatlistor
Den här lilla tjejen drömmer om att rida ponnygalopp och då måste man öva. Hon förbereder sig genom att se klipp, läsa böcker och, såklart, galoppera.
I samband med världscupfinalerna i april var det premiär för Hall of Fame på Gothenburg Horse Show. Inför 2020 ska nu nya ryttare, hästar och profiler äras.
Luciadagen har firats i dag. Elever lussade på Strömsholm och Flyinge. Prinsessan Estelle och prins Oscar lussade i Hovstallet.
Nu lanserar omsadlande musikern Vanessa Falk och den meriterade dressyrryttaren Nina Rademaekers podcasten “Något i hästväg”.
Efter foderkrisen 2018 ville ungdomssektionen på Råda ridklubb hjälpa sin förening och fick ihop drygt 100 000 kronor. Nu får de en utmärkelse.
Är Årets föreningsprofil i Härryda Kommun: ”Så otroligt stolta”
Minna Teldes tävlingspartner Isac är såld till Tyskland. Ny ryttare blir Marie Sophie Ehlen. Detta rapporterar Svenska ridsportförbundet.
Berättar för SvRF om känslorna: ”Vilken resa vi har gjort tillsammans”
Förra veckan rapporterade Hippson att en häst avlivats efter att ha drabbats av den neurologiska formen av EHV-1. Inga fler i stallet har dock insjuknat.
Stallägaren Reeni Källström berättar mer – har fem dräktiga ston
För att skona miljö och kropp har Säva Ridcenter köpt en Horsehopper. De har en stor gård och behövde effektiv hjälp med att avlägsna hästspillning från hagarna.
Mats Brunstedt: "Maskinen tar bort manuellt och tungt arbete"
Med GP-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
Malin Rinné: "Hästen kommer själv på hur den ska använda sin kropp"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 13 – rabatten är redan avdragen!
Schysst stall är initiativet som arbetar för att öka medvetenheten kring sexuella trakasserier i stallet. Nu har fler än hundra stall i landet anslutit sig.
Satsningen Idrottslyftet försvinner och ersätts i stället av ett nytt projektstöd. Syftet är att kunna utveckla föreningars barn- och ungdomsverksamhet.
Vill få fler unga att stanna kvar inom den organiserade idrotten
Uppsala kommun har beslutat att satsa en miljon kronor under nästa år på fritidsledare vid fem ridskolor. Det görs i samarbete med Upplands RF.
"Med fler vuxna ledare kan stallen bli tillgängliga för fler"
Felicia Grimmenhag har startat en insamlingsbössa i Musikhjälpen och i onsdags besökte hon studion i Västerås och de tre programledarna.
"Vi i ridsporten är vana att hjälpas åt och då kan vi också hjälpa andra"
Alberto Fasciani är en italiensk skomakare som har skapat ridstövlar och ridskor som är perfekta för regn- och ruskväder. Detta tack vare tekniska material.
Ulla Håkanson värnar om hästars välfärd och att yngre generationer ska lära sig mer. Hennes stiftelse in och stöttar kunskapssajten Hästsverige.
Göran Dalin, SLU: "Vi känner oss oerhört hedrade och stolta"
Lövsta tar sin satsning Lövsta Future Challenge för unga dressyrhästar till USA och Wellington. Det blir åtta kvaltävlingar och en final.
Louise Juhlin, byggnadskonsulent på länsstyrelsen, berättar vad stallägare oftast får komplettera med efter att ha skickat in ritningar för förprövning.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 12 – rabatten dras av automatiskt
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet