Nyheter
Publicerad: 2020-09-01
Foto: Adobe Stock
Studie vill fånga upp unga ryttares delaktighet
Är ridsporten en miljö där unga personer känner sig delaktiga i sitt idrottande? Får de utrymme att uttrycka behov och känslor? Eller begränsas de av oskrivna regler som kan vara ett hinder? Det vill hippologen Therese Waerner undersöka, bland annat med hjälp av en enkät riktad till ungdomar.
I en enkät till ungdomar 15-17 år med anknytning till stallmiljöer vill hippologen Therese Waerner undersöka vilka möjligheter unga upplever att de har, vad gäller delaktighet och att göra sin röst hörd. Hon har tidigare fördjupat sig i pedagogik och presenterade 2015 magisteruppsatsen Ridsportens ledarskap – en utmaning. Enkäten till projektet "Unga ryttares rätt till delaktighet – en villkorad rättighet", är ett första steg i en forskningsstudie på GIH i samarbete med SLU. De frågor som ställs i enkäten handlar bland annat om ”att kunna framföra åsikter”, att ”känna sig som en i gänget” och ”kunna vara den jag är”.
– Att stärka unga ryttares möjligheter till inflytande är viktigt av många skäl. Ett exempel kan vara att unga som känner sig mer delaktiga fortsätter sitt idrottade längre. Rätten till delaktighet och få göra sin röst hörd utgör essenserna i barnkonventionen och under detta år har den införlivats i svensk lag, säger Therese Waerner i ett pressmeddelande.
Vill nå ungdomar mellan 15-17 år
Förhoppningen är att enkäten kan nå ut så brett som möjligt till ungdomar mellan 15-17 år som på något sätt har anknytning till ridsport och stallmiljöer. Enkäten är öppen från 1 september och två veckor framåt.
– Vi vill nå ut till alla inom ridsporten: tävlingsryttare, privatryttare, ridskoleryttare, medryttare, gymnasieelever som har häst på schemat och de som kanske inte rider kontinuerligt men som befinner sig i stallmiljö. Det finns ju ryttare som kanske rider någon gång i veckan och som inte är engagerade – de är också viktiga! Allas upplevelser av delaktighet spelar roll för projektet, säger Therese Waerner.
Fotnot: Huvudhandledare för studien är Karin Redelius, professor vid GIH. Projektet är finansierat av Stiftelsen hästforskning.
taggar
Liknande webbartiklar
- Ungdomar vill göra skillnad för Stenungsunds ridklubb
- Flickor misstänks ha slagit hästar med pinnar
- Hästar hjälper unga med lässvårigheter: ”Upplevelsen blir mer avslappnad”
- Elaines hästar stals – utredningen läggs ner: ”Det är beklagligt”
- Elaines hästar stals – den ena har fång: ”Någon måste veta något om vem som gjort det här”
- Ungdomar stal hästar från gård – ertappades av väktare
- Viktoria är ny landslagsledare för ungdomarna: ”Känns väldigt spännande”
- Borås fältrittklubb får folkhälsopris för sitt arbete med barn med psykisk ohälsa
- Ponnymamman startar stiftelse för satsande ryttare: ”Med siktet inställt på mästerskap”
- Ny rapport: ”Unga vill inte viga all sin tid till ridsport”

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!