Hos Uppsala ponnyklubb startade höstterminen med ”Stora kompisdagen”. En dag fylld av kompisar, lekar och bus. Men också en dag då de vuxna fick möjlighet att samla barn och ungdomar för att prata om viktiga saker såsom självkänsla, självförtroende, gemenskap och kamratskap.
Text och foto: Ulrika Pernler
När sommarlovet började närma sig sitt slut hade över 90 anmälningar från barn och ungdomar i åldrar mellan 6 och 19 år kommit in. Och den 19 augusti klockan 10.00 slogs portarna upp för "Stora kompisdagen".
En möjlighet att lära känna varandra
Tanken med dagen var att alla barn som ville skulle kunna komma och lära känna varandra bättre, så att de känner att de har kompisar när de kommer till stallet. För de lite äldre deltagarna väntade flera intressanta och värdefulla föreläsningar. Dagen kunde genomföras kostnadsfritt tack vare projektpengar från Uppsala kommun.
Många aktiviteter på schemat
Vid samlingen fick alla deltagarna varsin t-shirt, för att skapa teamkänsla och samhörighet. Därefter var det olika lekar som stod på programmet för de yngre deltagarna. De äldre fick delta på ett par olika föreläsningar och titta på rollspel om självkänsla, självförtroende, gemenskap och kamratskap. De fick också tillfälle att gruppvis prata om och diskutera olika frågeställningar och lösningar när det kommer till mobbning, självkänsla, värdegrund och vikten av att vara en bra kompis i alla lägen.
Föreläsare var Lotta Wanning från ”Stigbygeln – ett bra avstamp när du vill upp”, samt Eva Gunsäter från Olunda ryttarförening.
Korv, saft, glass och femkamp
Vid lunchtid serverades över 200 grillade korvar, med saft till, för att ladda batterierna inför eftermiddagens femkamp. Tio lag, fem grenar och 90 taggade deltagare gjorde upp.
Femkampen blev en glad, fartfylld och blöt uppgörelse med grenar som krävde samarbete och snabbhet. Bland annat gällde det att förflytta vatten från en hink till en annan med hjälp av en disktrasa som skulle föras över deltagarnas huvud. Ju blötare trasa, desto mer vatten kom fram till nästa hink.
Sånger, rop och skratt hördes långa vägar. Dagen avslutades med en glassbuffé och eftersnack om hur eventet hade varit. Det var mycket fniss och skratt, personalen på ridskolan känner sig övertygad om att detta är den perfekta traditionen för att kicka i gång höstterminen på ridskolan.
Man borde kanske ha haft stegräknare på alla deltagarna, med tanke på hur mycket spring alla hade i benen. Eller som någon sa, här behövs ingen Pokemon Go för att få fart på barnen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!