Nyheter
Publicerad: 2023-05-27
Foto: Adobe Stock
SVA om EHV-1 på Mantorp: "Tävlingarna hölls separerade från den drabbade verksamheten"
Efter det konstaterade smittläget av EHV-1 med neurologiska symptom vid Mantorp hästsportarena redogör nu Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för det aktuella smittläget och hanteringen av utbrottet. Man meddelar bland annat att de tävlingshästar som deltagit vid tävlingarna på arenan i förra veckan inte erhåller några restriktioner för att tävla på andra ställen, då det bedöms att de inte blivit utsatta för smittrisk.
Riskhanteringen av olika aktörer har gåtts igenom vid ett avstämningsmöte den 26 maj 2023 med SVA, Länsstyrelsen, Mantorps hästsportarena, Svensk travsport, Svenska ridsportförbundet och Evidensia hästkliniken Mantorp.
Hästkliniken stängd
Enligt SVA är smittläget under kontroll. Sjuka och direkt exponerade hästar från den drabbade delverksamheten är flyttade från Mantorpsanläggningen. Hästkliniken på området har för närvarande stängt sitt intag. Övriga hästar som bor på anläggningen är under observation, de ska inte lämna anläggningen och de är hittills friska. Vid symptom på sjukdom kommer veterinär kontaktas och när det gäller travhästar kommer även travsportens Hästvälfärdsavdelning underrättas för beslut om åtgärder. Isoleringen kommer att hävas när smittfaran är över.
Zoner ska införas
Fasta zoner kommer att upprättas för de olika verksamheterna på området, för att kunna upprätthålla separation för fortsatt smittskydd. På så sätt kan hästkliniken hålla öppet och besökare röra sig tryggt inom klinikzonen utan någon kontakt med hästar i andra zoner.
Inga restriktioner för tävlingshästarna
Hästar och ponnyer som deltagit i ryttartävlingar på Mantorp under förra veckan bedöms inte ha utsatts för smittrisk, då tävlingarna hölls separerade från den drabbade verksamheten. De tävlande erhåller således inga restriktioner för att tävla på andra ställen. Vid anmälan till tävling ska dock alltid tävlingsryttare och/eller hästägare intyga att varken den tävlande hästen eller andra hästar i stallet har haft några tecken på smittsam sjukdom de senaste tre veckorna innan tävling. Det sker genom att anmälan i tävlingsdatabasen (TDB) skrivs under med s.k. hästägarförsäkran.
Anmälningspliktig sjukdom
SVA rekommenderar generellt temperaturkontroll av hästar, dagligen eller vid symptom. Om symptom på sjukdom uppkommer, som exempelvis feber eller nedsatt allmäntillstånd, bör hästen genast isoleras från andra hästar för att minska risken för smittspridning, och veterinär kontaktas för undersökning och provtagning.
Infektion med EHV-1 är en anmälningspliktig djursjukdom. Redan vid kliniska symptom från hästens nervsystem, så som vinglighet, svaghet, slapphet eller svårigheter att urinera, ska veterinär anmäla misstanke om centralnervös form av EHV-1 till Länsstyrelsen. Påvisad infektion med EHV-1 ska också anmälas, oavsett sjukdomsform.
Källa: SVA
Fakta om EHV-1 hos häst, även kallad "virusabort"
- Sjukdomen orsakas av hästherpesviruset EHV-1 som kan ge missfall (kastning) hos dräktiga ston, samt feber, luftvägssymptom och neurologiska symptom med svaghet, vinglighet och förlamningssymptom hos hästar.
- Viruset finns i alla länder och Sverige har ett flertal hästfall varje år. Människor drabbas inte av viruset.
- I de flesta fall kan insjuknade hästar tillfriskna med understödjande behandling. Vid svår förlamning avlivas dock hästen av djurskyddsskäl.
- SVA rekommenderar tre veckors isolering av hästar som kan ha utsatts för smitta, och fyra veckors isolering efter sista symptom av hästgrupper där neurologiska symptom eller kastning förekommit.
- Vaccin mot EHV-1 ger delvis skydd till hästar, men inte mot den neurologiska formen.
Tidigare på Hippson.se
EHV-1 på Mantorp: "Smittläget är under kontroll"
Liknande webbartiklar
- Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
- SVA startar ny insamling av ovanliga fästingar
- Isolering hävs på Mantorp
- Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
- SVA: Ökad risk för spridning av EHV-1
- Smittskyddsråd för virusabort – så ska du som hästägare tänka
- Hästar i Frankrike konstaterat smittade efter hemkomst
- Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Det är ingen epidemi utan ett utbrott"
- Vill få fler att stanna hemma: "Så kan vi förhoppningsvis få ett stopp på smittan"
- Skånsta ryttare: "Inga nya sjuka hästar på en vecka!"

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!