Kvinnorna på bilden sprutar kemiskt ren bensin på tyget för att ta bort fläckar. Det kan irritera andningsvägarna och ge huvudvärk, illamående och hudproblem. De har inga munskydd. FOTO: Sveriges Radio
I dag, måndag, avslöjar Sveriges Radios Kaliber hur svenska företag inom ridsportbranschen säljer hästprodukter – som träns, grimmor och täcken – från fabriker i Indien med riktigt dåliga arbetsförhållanden. Vi kontaktade reportern Veronika Karlsson för att få veta mer.
Enligt Sveriges Radios granskande program Kaliber produceras många hästprodukter i fabriker i Indien, där arbetare jobbar under dåliga arbetsförhållanden och utsätts för risker. Detta pågår trots att de svenska företagen som säljer prylarna har uppförandekoder som de menar kontrolleras.
Kaliber har varit på plats i några av de indiska fabriker som svenska företag använder sig av, och blottlägger hur en bransch som omsätter hundratals miljoner fungerar på bekostnad av fattiga människor och miljö långt härifrån.
Det är en granskning i två delar av reportrarna Matilda Eriksson-Rehnberg och Veronika Karlsson, som döpts till ”Made in India – om ridsportens smutsiga baksida”. Vi kontaktar SR:s reporter Veronika Karlsson:
Hej Veronika, hur kommer det sig att ni har gjort den här granskningen?
– Vi fick ett tips om att förhållandena för dem som producerar hästsportartiklar var eländiga, så vi bestämde oss för att ta reda på om det stämde. Vi valde att wallraffa, alltså att utge oss för att vara svenska inköpare, för att komma in i fabrikerna och kunna se det vi behövde se.
Ni åkte alltså till Indien – hur ser fabrikerna ut och vilka är det som tillverkar vår hästutrustning?
– Våra uppgifter säger att det finns mer än 300 fabriker som gör hästsportutrustning i den här staden, Kanpur, och dessutom flera hundra garverier. De industrier vi har besökt ser inte riktigt ut som man tänker sig svenska fabriker… De är väldigt röriga, dåligt ventilerade (det var 45 grader varmt vid vårt besök) och ofta sitter arbetarna på golvet och syr exempelvis tränsen.
– Eftersom konkurrensen mellan fabrikerna om kunderna är hård, får arbetarna ofta bara kontraktsanställning. De arbetare vi såg hade ingen skyddsutrustning som handskar, munskydd eller ögonskydd – trots att de jobbade med farliga kemikalier och i dammiga miljöer.
Vad var mest upprörande av det ni såg?
– Att de inte har skyddsutrustning! I metallavdelningen, där spännen och hakarna görs till våra grimmor och grimskaft och träns, stod arbetarna i kromångor. Det är förstås upprörande att de faktiskt blir sjuka av att göra det här jobbet, särskilt garveriarbetarna… Och att vissa av lokalerna verkade rent livsfarliga ur brandskyddssynpunkt.
Är ridsportbranschen sämre i det här avseendet än exempelvis klädbranschen?
– Enligt vår erfarenhet är branschen åtminstone mer omedveten. ”Omogen” har flera vi pratat med benämnt den som. Och konsumenterna är mer omedvetna. Som en tjej säger i reportaget: ”Jag tänker alltid på att köpa ekologisk mat, men när det kommer till hästprylar … nja.”
Hur svarar företagen på kritiken?
– De företag som har svarat medger att de har brustit i sina kontroller.
Tillverkas all ridsportutrustning så här, eller finns det goda exempel?
– Merparten av de ridsportprodukter som säljs i Sverige tillverkas här. Det finns exempel på bättre fabriker än dem vi har besökt, även i Kanpur. Men det vi har tittat närmare på är produkter i lågprissortimentet.
Vad kan man som konsument göra? Går det att kontrollera hur och var det man använder är producerat?
– Det vår granskning visade är att det kan vara svårt som konsument att veta hur sakerna är producerade. Dels för att butikerna ofta inte vet, dels för att knappt heller de företag som köpt in eller har tillverkat dem vet hur och var de är gjorda. Men självklart ska man som konsument fråga – om vilken typ av läder det är, hur det är garvat etcetera. Och var varorna är tillverkade, för att kunna göra de val man själv tycker känns bra.
– Det som har blivit mest uppenbart för mig, när jag gjorde den här granskningen, är dock hur vår konsumtion påverkar människor och miljö i andra delar av världen. Kanske måste vi börja fundera över om vi verkligen behöver mer än ETT träns? Och om det är nödvändigt med modehets även på hästarna – och för ryttarna? För nu vet vi ju vilka konsekvenser vårt shoppande får.
Här kan du lyssna på programmet:
Arbetare limmar träns. Det luktar starkt av lim. Inga munskydd. Ingen ventilation. FOTO: Sveriges Radio
Mannen på bilden förnicklar metallspännen. Han har inga skyddshandskar, utan doppar spännen i baden med sina bara händer. Fabrikens chef berättar att de gör metalltillbehör till 80 procent av hästsportsfabrikerna i Kanpur. FOTO: Sveriges Radio
I den indiska lagtexten står det att varje fabrik ska hållas ren. Ansamlingar av skräp i arbetslokalerna, trappor och passager ska tas bort dagligen. I varje fabrik ska alla medel vidtas för att förhindra att brand uppstår och sprids. FOTO: Sveriges Radio
På flera håll ser Kaliber exempel på undermåligt brandskydd i fabrikerna. Här är markerad utrymningsväg blockerad av kartonger.
I den mörka lokalen står två män i garvgroparna och trampar på hudarna. De har kortbyxor och är barfota. Ägaren uppger att det är vegetabilisk garvning, men även arbete med sådan kräver skyddsutrustning.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!