Nyheter
Publicerad: 2018-08-11
Ekipagen på bilden har inget med texten att göra.
SvRF om utmätta ponnyerna: ”Ett oerhört högt pris för barnen och rent sportsligt”
Den senaste tiden har fyra svenska, vara tre mästerskapsponnyer, blivit utmätta av FEI på tävling internationellt. Svenska ridsportförbundets Andrea Barth menar att mätmetoderna måste synkas, och att både ryttare och sporten betalar ett högt pris när det blir så här.
Text: Ida Röök
Foto: Adobe Stock och Hippson
Engla Westerberg och Magnificent, Philip Svitzer och Zabrino samt Mary-Sophie Haid-Bondergaard och Bomgaardens Dicaprio har alla fått stopp i FEI:s mätkontroller på internationella tävlingar. Senast i raden var Engla, som inte fick starta i pågående ponny-EM, då hennes ponny ansågs vara för hög.
Förs diskussioner
Detta är alltså tre av Sveriges toppekipage i svensk ponnysport, och frågan är hur Svenska ridsportförbundet ser på att det har blivit så här, samt hur FEI ställer sig i frågan.
– Vi får betala ett otroligt högt pris, både barnen och ungdomarna och rent sportsligt. Jag vet att det förs diskussioner om detta inom FEI och för alla inblandade hade det helt klart varit bäst om vi kunde synka våra system. I Sverige mäter vi ponnyn när den är åtta och den får då livslångt tävlingsgodkännande om den klarar gränsen. Internationellt ser det annorlunda ut och FEI mäter på tävlingsplatserna. För mig är det inte ett system som fungerar, vi kan inte hålla på att mäta ponnyerna varje gång de ska tävla, säger Andrea Barth, verksamhetschef på sportavdelningen inom Svenska Ridsportförbundet.
Beslut kan överklagas
I Sverige slutmäts alltså en ponny när den är åtta år gammal, klarar den då kontrollen får den livslångt godkännande att tävla inom landets gränser. I Sverige dras en centimeter av om hästen är skodd, och man rundar alltid av nedåt. Här utförs också mätningarna på veterinärkliniker, genom godkända funktionärer, utsedda av Svenska ridsportförbundet.
Inom FEI ser systemet annorlunda ut. Där genomförs mätningarna på tävlingsplatser av FEI-funktionärer, maxhöjden för en D-ponny är även inom FEI 148 centimeter men man godkänner även 150 centimeter för oskodda hästar och 151 centimeter för hästar som är skodda. Om ponnyn mäts ut kan detta beslut överklagas och då kan en extra kontrollmätning genomföras senare.
Göran Åkerström är chefsveterinär på FEI och förklarar mer.
– Som internationellt styrande organ är det FEI:s roll att se till att mätningarna sker på lika villkor och att alla tävlar mot varandra under rättvisa förhållanden. FEI har ett robust mätningssystem, där varje ponny mäts av två erfarna veterinärer med hjälp av godkända mätstickor. Reglerna är väldigt tydliga och extremt rättvisa.
Ändringar i samråd
Göran menar ändå att det finns ett behov av att synka mätsystemen för att säkerställa att det som nu hänt med de svenska ponnyerna inte ska hända igen.
– FEI genomför nu en fullständig översyn av det nuvarande ponnymätningssystemet, och alla eventuella ändringar av reglerna kommer att ske i samråd med de nationella förbunden. Eftersom revideringarna måste gå via FEI:s generalförsamling 2019 kommer inga förändringar att genomföras före den 1 januari 2020.
Arkiv: Ponny gick inte igenom mätkontrollen på EM
Arkiv: Kontrollmätning fällde svenska ponnyer
Liknande webbartiklar
- Förslag om nytt mätsystem för ponnyer – vill sluta mäta på internationella tävlingar
- Olika förhållningssätt hos förbundskaptenerna
- Femteplats i EM för ponnydressyrlaget – Danmark i topp
- Ponny gick inte igenom mätkontrollen på EM: ”Hur tråkigt som helst”
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- Läsarfråga: Kan vi tävla nyimporterade hästar?
- SvRF anmält till Riksidrottsförbundet
- Diskussioner kring ponny- och childrenlandslagen i hoppning
- ”Det här måste komma ut, det är skamligt”
- Ponnyryttaren om tävlingsreglerna: "Ska inte barn- och ungdomsidrotten vara jämställd?"

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Seger för Henrik von Eckermann i La Coruña
Svenskt i topp i den femstjärniga 1.50-hoppningen i spanska La Coruña. Världsettan hade sällskap av ytterligare två svenskor i topp fem.
Allt inför kvällens världscupsomgång – tre svenska ryttare till start

SIHS: Det händer i dag – söndag
Sista dagen av Sweden International Horse Show bjuder på kür, Grand Prix-hoppning och inomhusfälttävlan bland mycket annat.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

Ännu en toppseger för von Bredow-Werndl
Världsettan ser fortsatt ut att vara obesegrad i Friends arena. Therese Nilshagen red in på en fjärdeplats med Dante Weltino i Grand Prix.
Nilshagen: "Skulle säga att han också är som ett gammalt rödvin"

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!