Nyheter
Publicerad: 2018-08-11
Ekipagen på bilden har inget med texten att göra.
SvRF om utmätta ponnyerna: ”Ett oerhört högt pris för barnen och rent sportsligt”
Den senaste tiden har fyra svenska, vara tre mästerskapsponnyer, blivit utmätta av FEI på tävling internationellt. Svenska ridsportförbundets Andrea Barth menar att mätmetoderna måste synkas, och att både ryttare och sporten betalar ett högt pris när det blir så här.
Text: Ida Röök
Foto: Adobe Stock och Hippson
Engla Westerberg och Magnificent, Philip Svitzer och Zabrino samt Mary-Sophie Haid-Bondergaard och Bomgaardens Dicaprio har alla fått stopp i FEI:s mätkontroller på internationella tävlingar. Senast i raden var Engla, som inte fick starta i pågående ponny-EM, då hennes ponny ansågs vara för hög.
Förs diskussioner
Detta är alltså tre av Sveriges toppekipage i svensk ponnysport, och frågan är hur Svenska ridsportförbundet ser på att det har blivit så här, samt hur FEI ställer sig i frågan.
– Vi får betala ett otroligt högt pris, både barnen och ungdomarna och rent sportsligt. Jag vet att det förs diskussioner om detta inom FEI och för alla inblandade hade det helt klart varit bäst om vi kunde synka våra system. I Sverige mäter vi ponnyn när den är åtta och den får då livslångt tävlingsgodkännande om den klarar gränsen. Internationellt ser det annorlunda ut och FEI mäter på tävlingsplatserna. För mig är det inte ett system som fungerar, vi kan inte hålla på att mäta ponnyerna varje gång de ska tävla, säger Andrea Barth, verksamhetschef på sportavdelningen inom Svenska Ridsportförbundet.
Beslut kan överklagas
I Sverige slutmäts alltså en ponny när den är åtta år gammal, klarar den då kontrollen får den livslångt godkännande att tävla inom landets gränser. I Sverige dras en centimeter av om hästen är skodd, och man rundar alltid av nedåt. Här utförs också mätningarna på veterinärkliniker, genom godkända funktionärer, utsedda av Svenska ridsportförbundet.
Inom FEI ser systemet annorlunda ut. Där genomförs mätningarna på tävlingsplatser av FEI-funktionärer, maxhöjden för en D-ponny är även inom FEI 148 centimeter men man godkänner även 150 centimeter för oskodda hästar och 151 centimeter för hästar som är skodda. Om ponnyn mäts ut kan detta beslut överklagas och då kan en extra kontrollmätning genomföras senare.
Göran Åkerström är chefsveterinär på FEI och förklarar mer.
– Som internationellt styrande organ är det FEI:s roll att se till att mätningarna sker på lika villkor och att alla tävlar mot varandra under rättvisa förhållanden. FEI har ett robust mätningssystem, där varje ponny mäts av två erfarna veterinärer med hjälp av godkända mätstickor. Reglerna är väldigt tydliga och extremt rättvisa.
Ändringar i samråd
Göran menar ändå att det finns ett behov av att synka mätsystemen för att säkerställa att det som nu hänt med de svenska ponnyerna inte ska hända igen.
– FEI genomför nu en fullständig översyn av det nuvarande ponnymätningssystemet, och alla eventuella ändringar av reglerna kommer att ske i samråd med de nationella förbunden. Eftersom revideringarna måste gå via FEI:s generalförsamling 2019 kommer inga förändringar att genomföras före den 1 januari 2020.
Arkiv: Ponny gick inte igenom mätkontrollen på EM
Arkiv: Kontrollmätning fällde svenska ponnyer
Liknande webbartiklar
- Förslag om nytt mätsystem för ponnyer – vill sluta mäta på internationella tävlingar
- Femteplats i EM för ponnydressyrlaget – Danmark i topp
- Ponny gick inte igenom mätkontrollen på EM: ”Hur tråkigt som helst”
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- Läsarfråga: Kan vi tävla nyimporterade hästar?
- Mycket man inte vet när det kommer till EHV-1
- Debatt om framtidens fälttävlan: ”Måste göra det schysstare för hästarna”
- Kölista till Strömsholms fälttävlan dröjde
- Skickar inga svenska distansekipage: ”Viktigt att arbete görs för stärkt djurskydd”
- Förbundet påminner: Hjälm på vid all ridning

"Mycket blod, svett och tårar bakom"
Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Jens Fredricson är helt enkelt bäst i världen och tog ett historiskt VM-guld.
Ankarcrona om publiken: "Har nog inte varit med om något liknande"

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."

Jens om sin runda: "Det var kalkylerat"
Jens Fredricson gick in och gjorde exakt det som det svenska laget behövde. En felfri runda – helt enligt plan – med Markan Cosmopolit.
"Sen ska jag hoppa felfritt i morgon också"

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet
Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade.

Bildbomb: Återupplev magin i kürfinalen
Under onsdagskvällen skrevs ridsporthistoria när Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale tog individuellt VM-guld i kür-finalen.

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.

Torsdag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för laghoppningens första omgång och Sverige leder. Pararyttarnas individuella klasser fortsätter med medaljutdelning.
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!