Nyheter
Publicerad: 2021-03-11
SvRF rekommenderar ryttare att avstå från öppen bana
På grund av det allvarliga smittläget gällande EHV-1 rekommenderar nu Svenska ridsportförbundet att träningsformen Pay and Jump/Ride samt öppen bana begränsas under tävlingsstoppet. Hippson har pratat med Kenth Wasserman som brukar arrangera öppen bana, men som nu har valt att stänga sin anläggning.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Annika Grundberg och Adobe Stock
Under coronapandemin har konceptet med träning under tävlingsliknande former och öppen bana blivit extra populärt.
Sedan tidigare råder ett nationellt tävlingsförbud till och med den 28 mars. Den 9 mars meddelade Svenska ridsportförbundet via sin hemsida att man även avråder från träningsformen Pay and Jump/Ride/Drive samt öppen bana fram till dess att tävlingsverksamheten drar i gång igen. Detta på grund av det allvarliga läge som råder gällande smittspridningen av EHV-1.
”Säkra före det osäkra”
Kenth Wasserman driver en anläggning norr om Göteborg och har tidigare tagit emot ekipage för öppen bana under coronapandemin.
– Under pandemin har det egentligen känts tryggt. Ekipagen bokar en tid och får en halvtimme inne på banan. De får inte komma hit tidigare än en halvtimme innan utsatt tid och de är tvungna att åka inom en halvtimme efter avslutad tid. Vi har även begränsat antalet personer som får vistas i ridhuset samtidigt. Parkeringsplatsen är stor, så de behöver inte trängas där heller. Dels har det varit tävlingsryttare som behöver hoppa, men vi har även gjort det för att motivera ungdomarna nu när det inte finns några tävlingar, säger Kenth.
Nu har han dock valt att stänga anläggningen för hästar utifrån den närmsta tiden.
– Skälet till vårt beslut att stänga är den information som vi fått om att det finns EHV-1 smitta i regionen. Sedan är det också så att flera hundratals hästar som har tävlat i Europa nu transporteras hem. När de kommer hem ska ju alla dessa hästar stå i karantän innan de ger sig ut igen, men det finns ändå en risk. Vi har 22 hästar på vår anläggning och vill inte få in någon smitta. Därför känns det bäst att ta det säkra före det osäkra, säger han.
– Jag vill uppmuntra alla att inte ge upp, detta kommer att gå över. Jag tror att vi hästmänniskor är duktiga på smitthantering.
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Utrustning" visas den just nu även på Hippson.se. Behöver du hjälp kan du kontakta oss via: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- SvRF ser över smittskyddsrutiner för att kunna återgå till tävling
- Tävling för yrkesverksamma tillåts i Sverige från 12 april
- SvRF förlänger tävlingsstoppet
- Mycket man inte vet när det kommer till EHV-1
- Tävlingsstopp för hästar från Doha
- Fler nationella klasser flyttas från GHS
- Tillfälligt tävlingsstopp i Sverige på grund av EHV-1
- Vill att alla tävlingar i Sverige stoppas: ”Risk att man söker sig till angränsande distrikt”
- Skånsta ryttare: "Inga nya sjuka hästar på en vecka!"
- Hästar döda efter utbrott av herpesvirus i Danmark: ”Värsta vi varit med om”

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!