Vid en presskonferens förklarade Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster hur man resonerat sig fram till beslutet att överklaga tingsrättsdomen i målet med ridtränaren som mist sin diplomering.
– Det är för att ytterligare markera vårt ställningstagande som vi överklagar, säger han.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
Tränarens diplomering drogs tillbaka 2017 då han inte ansågs vara en förebild vad gäller etik och moral. Tränaren i sin tur stämde Svenska ridsportförbundet, dels ville han ha sin diplomering åter, dels ville han ha ett omfattande skadestånd för förlorad inkomst som ska ha uppstått till följd av den indragna diplomeringen. Västmanlands tingsrätt dömde i tränarens favör vad gällde diplomeringen och man upphävde SvRF:s beslut. Däremot tilldömdes han inget skadestånd. Nu väljer SvRF att överklaga domen till hovrätten. Det är två aspekter som vägts samman i förbundets beslut att överklaga. Dels de legala men också de som rör värdegrunden. Vid en sammanvägning av dessa två valde man alltså att överklaga.
Värdegrundsfrågorna högt på agendan
Ulf Brömster förklarar hur man arbetar med "Ridsport 2025" och fem strategiska områden där ridsportens värderingar och värdegrund står högst. Dessutom har man flera andra projekt som alla handlar om att barn och unga ska känna sig trygga i stallet.
– Därför måste vi våga stå upp för sådana här frågor och agera, säger han.
Han beklagar också den bild som getts i media där det framställs som att tränaren vunnit.
– Han har kanske vunnit slaget men förlorat kriget, säger han.
Vi har stärkt vårt ramverk
Sedan 2017, då tränardiplomeringen återkallades, har förbundet sett över sitt ramverk. Man har ändrat regler och skrivelser för att motverka att en liknande situation uppstår igen.
– Vi har säkerställt att vi inte kan hamna i en liknande process igen. Så vi har också lärt oss något av det här, säger Brömster.
– Det är viktigt att man lever upp till värdegrunden om man har förtroendeuppdrag. Vi har tagit den här tiden på oss och övervägt länge om vi skulle överklaga. Vi har visat att vi agerar på frågor och står upp för ärenden där vi tycker det har blivit fel.
Kostnaden för en hovrättsförhandling beräknas inte bli så stor. Vid en sådan förhandling kallas inga nya vittnen, de vittnesmål som gjordes i tingsrätten är bandade och spelas upp.
– Därmed är vår bedömning att det inte blir så stor kostnad.
Viktig principiell fråga
Förbundet yrkar i första hand på att hovrätten avvisar tränarens talan.
– Vi tycker inte att det är en fråga som ska tas upp i allmän domstol.
I andra hand yrkar man på ogiltighetsgrunden.
– Där vi anser att väsentlig information undanhölls vid ansökan om diplomering.
I tredje hand yrkar man på att hovrätten häver förbundets inhibering av diplomeringen.
– Det är en viktig principiell fråga tycker vi. Våra ungdomar ska vara trygga i stallet. Värdegrundsfrågan är oerhört viktig och vi står upp för det
I och med att tingsrättsdomen överklagas vinner den inte laga kraft, därmed återfår tränaren heller inte sin diplomering.
Tidigare på Hippson.se
SvRF överklagar domen
SvRF ska ge tränaren diplomeringen åter – domen har kommit
"Ingen rättighet att få funktionärsuppdrag inom idrotten"
Sista dagen av förhandlingar i rättegången
Tränarens agerande inte förenligt med värdegrunden
Gripande när kvinna vittnar om relationen med tränaren
Ponnymamman vittnar: "Ville att förbundet skulle ta tag i kulturen"
Vittnar om tränarens goda etik och moral
"Jag vill få en chans att berätta min historia"
Indragen diplomering - yrkesförbud eller ej?
Ingen förlikning mellan tränaren och SvRF
Rättegången inleds – tränare stämmer SvRF
Tränare stämmer SvRF efter indragen diplomering
På lördagskvällen kliver Klara Hammarström upp på Mello-scenen på nytt – det är dags för Andra Chansen. Här berättar hon om hästar och artistliv.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!