Nyheter
Publicerad: 2017-05-22
Foto: Tomas Holcbecher, Janne Bugtrup och Stefano Grasso/LGCT
Tack för allt, kung Casall: Här är 18-åriga stjärnhästens karriär i bilder
En era är snart över. På lördag tar Casall Ask farväl av publiken och tävlingsbanorna vid en ceremoni i Hamburg. Den 18-åriga holsteinerhingsten har haft en otrolig hoppkarriär tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson. Nu väntar pensionering och ett lugnare liv inom aveln. Tack Casall, för allt du betyder och har betytt för svensk ridsport! Här nedan njuter vi av några magiska ögonblick från stjärnhästens långa och makalösa karriär.
1999
Casall föds den 13 april (e. Caretino u. Kira XVII ue. Lavall I). Fiete Mehrend och Detlef Reimer Hennings köper sedan fölet av uppfödaren Wilfried Thomann i tyska Drelsdrof.
2001
Som tvååring godkänns Casall i Holsteinerförbundet, som även köper den lovande hingsten.
Foto: Holsteiner Verband/Janne Bugtrup
2004
Casall är fem år gammal och rids av Gunnar Röer (bilderna nedan) fram till slutet av året, då Rolf-Göran Bengtsson tar över tyglarna.
Foto: Holsteiner Verband/Janne Bugtrup
Foto: Holsteiner Verband/Janne Bugtrup
2006–2008
Casall gör sin internationella debut. På bilden nedan syns Rolf-Göran och Casall under CSI Kiel Baltic Horse Show 2008. Detta är även året då Casall vinner sin första internationella Grand Prix och kommer tvåa i Falsterbo.
Foto: Tomas Holcbecher
2009
Casall och Rolf-Göran kommer tvåa i Gothenburg Trophy och vinner 1,50-klassen under Gothenburg Horse Show. Under året vinner de tre internationella Grand Prix och startar i världscupen. På bilden nedan tävlar de i CHI Donaueschingen, Tyskland.
Foto: Tomas Holcbecher
2010
Rolf-Göran och Casall vinner Falsterbo Grand Prix. Det blir en rad placeringar och segrar under året i bland annat Rotterdam, Leipzig, Göteborg, Verona och Stockholm. Dessutom tar de hem Europafinalen i världscupen.
Foto (Falsterbo): Anki Yngve
2011
Segertåget fortsätter med ännu en världscupvinst i Lyon. Dessutom seger under Global Champions Tour i Monte Carlo och Hamburg.
Foto (GCT Hamburg): Tomas Holcbecher
2012 – OS i London
Ekipaget var en stor favorit till medaljerna. Olympiska spelen fick dock ett snöpligt slut när Casall trampade sig under lagfinalen och därmed missade den individuella finalen. Svenska landslaget kommer på sjätte plats. 2012 är även året då Rolf-Göran Bengtsson blev ny världsetta och tog emot Jerringpriset för sitt framgångsrika 2011 (krönt av EM-guldet med Ninja La Silla).
Foto: Tomas Holcbecher
Foto: Anki Yngve
2013
Svenska laget tar EM-brons i danska Herning och Casall och Rolf-Göran kommer på fjärde plats individuellt.
Foto: Tomas Holcbecher
Foto: Tomas Holcbecher
2014
Årets stora höjdpunkt är VM i Caen, Frankrike. Rolf-Göran och Casall kommer på fjärde plats individuellt och på sjätte plats med det svenska landslaget. I finalen red Jeroen Dubbeldam Casall felfritt och tog hem VM-guldet. Under året kommer Rolf och Casall på andra plats under Global Champions Tour.
Foto (VM): Tomas Holcbecher
Foto (VM): Tomas Holcbecher
2015
Ekipaget jagar vidare efter segern i Global Champions Tour och slutar trea.
Foto (GCT Hamburg): Tomas Holcbecher
2016
Vilket år! Den 17-åriga hingsten hoppar förbi yngre konkurrenter och fortsätter att få publiken att tappa andan. Rolf-Göran och Casall Ask visar nämligen att de är mästarnas mästare, genom att både vinna den stora GCT-finalen i Doha och hela Longines Global Champions Tour-serien.
– Casall är sund och fräsch, han älskar fortfarande att tävla och kan gå både på stora gräsbanor och i små inomhusarenor. Det han har gjort och presterat genom åren, det är helt otroligt, sa Rolf-Göran till Hippson efter den makalösa segern.
Foto: Johan Sjögren
2017 – Gothenburg Horse Show
På lördagskvällen i Scandinavium tog Casall Ask farväl av den svenska publiken. Hingsten fick stående ovationer och inte ett öga var torrt.
– Det har varit en helt, helt fantastisk resa att få göra det här tillsammans med Casall Ask, sa Rolf-Göran Bengtsson under ceremonin.
Se hela avtackningen på SVT Play och Casalls sista runda på svensk mark här.
Foto: Frida Bank
Foto: Frida Bank
27 Maj 2017
Nu på lördag är det dags för Casall att säga farväl till tävlingsbanorna på riktigt. I samband med German Derby och avtackningen kommer det även att vara en exklusiv fölauktion med enbart Casall-avkommor. För en sak är säker. Även om Casall själv skrittar ut från tävlingsbanan så kommer han fortsätta att påverka hoppsporten under lång tid framöver.
Sänds det på tv? Avtackningen kommer troligtvis att sändas live i GCT-TV direkt efter den stora GP-klassen på lördag, tablån för veckan är dock inte publicerad ännu. Vi återkommer om detta!
Publicerat av Rolf-Göran Bengtsson den 18 maj 2017
Liknande webbartiklar
- Rolf-Göran flyttar hem hästarna
- Rolf-Göran om att hitta rätt häst: "Balans mellan mod och försiktighet"
- Julia om framgången på unghäst-VM: ”Casallson är ett riktigt A-barn!”
- Rolf-Göran sjua i världscupen
- Edwina vann duellen!
- Duellen mellan Rolf-Göran och Edwina
- En hälsning från pensionären Ninja La Silla i Mexiko
- Bildspel: Vårhälsning från barnvakten Ninja La Silla i Mexiko
- Bon voyage, Ninja La Silla…
- Bildspel: En kämpe går i pension

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!