Nyheter
Publicerad: 2020-10-20
Foto: Adobe Stock
Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
Allt fler hästägare månar om att kunna erbjuda hästen en mer naturlig levnadsmiljö och väljer därför att ha sin häst på lösdrift. I dag används lösdrift av hobbyhästar och ridskolor men också hästar som tävlas på högre nivå – det är få hästar som inte fungerar att gå på en lösdrift. Men vad ska man tänka på för att få en lyckad lösdrift? Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria, ger några tips.
– Lösdrift är ett bra sätt för hästen att kunna använda sig av sitt naturliga rörelsemönster eftersom hästen inte är skapt för att stå stilla i en box större delen av dygnet. Istället får hästen frihet att själv välja när den vill vila i ligghallen eller vindskyddet, och när den vill röra på sig, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Storlek på lösdrift
Det finns inga regler för hur stor själva hagen som används som lösdrift ska vara – dock måste hästarna kunna röra sig fritt i sina naturliga gångarter. När det gäller ligghallens storlek gäller Jordbruksverkets föreskrifter. Golvet i ligghallen kan täckas med gummimattor eller halm, men måste erbjuda en mjuk och torr bädd för hästen att vila på. Glöm inte att mocka ligghallen varje dag. Det är bra om hagen innehåller varierad terräng, så att hästarna stärker muskler, leder och hovar när de rör sig. Det är en fördel om det även finns träd och buskar i hagen, som kan fungera både som skydd för väder och vind, samt som barriär om hästen behöver komma undan om det uppstår konflikter.
Lösdriftens placering
Ligghallen eller vindskyddet behöver ha minst en stor öppning. Om det är många hästar i lösdriften behövs flera öppningar så att hästen lätt kan komma undan utan att känna sig trängd om den möter en annan häst. Tänk också på hur själva ligghallen placeras, det är bra om öppningen är vänd mot söder och att den byggs på en plats där marken inte blir alltför lerig. Om marken lätt blir blöt kan det vara bra att lägga grus utanför öppningarna för att undvika lervälling.
Utfodring
Enklast är det med en flock där alla hästarna kan ha samma tillgång till foder och gärna med fri tillgång till på grovfoder. Om hästarna i lösdriften har olika foderbehov kan man exempelvis dela av lösdriften under en del av dagen eller ta in vissa hästar för extra fodringar. Höet bör ges i en foderhäck som skyddar det från att bli nedtrampat, lerigt och fullt av bakterier. Det är även en fördel om fodret serveras i en grusad del av hagen, för att undvika att det blir för upptrampat. För att undvika konflikter mellan hästarna är det viktigt med tillräckligt med utrymme där hästarna äter och bjud på flera utfodringsplatser om flocken är stor. Tillgång till rent vatten måste alltid finnas på en lösdrift, antingen genom frostfria vattenkoppar eller vattenkar. Även saltsten bör finnas så att hästarna lätt kommer åt dem.
Hålla värmen
Hästar sätter päls beroende på temperaturen. När hästar på lösdrift får täcke på sig när det blir kallare så förhindrar det att hästen sätter den päls den behöver för att hålla värmen av sig själv. Om hästen behöver klippas och täckas så se till att använda ett täcke med bra passform som tål utevistelse i många timmar – ett blött täcke kyler snabbt ner hästen.
Flocken
Tänk på att vara uppmärksam på hur flocken fungerar och beter sig, så att alla hästar mår bra. Om det är en ny grupp av hästar som släpps ihop på en lösdrift så kommer rangordningen snart att visa sig. Det är vanligt att ha olika lösdrifter för unghästar, avelsston och föl, och vissa delar även upp ston och valacker. Äldre hingstar kan vara svåra att hålla på lösdrift.
Många hästar blir lugnare av att gå på lösdrift, då de får utlopp för sin energi jämfört med om de står på box och går i hage några timmar på dagen. Hästar som har luftvägsproblem mår ofta bättre om de vistas utomhus i lösdrift.
Skaderisker
Bland det viktigaste för att minska risken för skador på lösdriften är att det finns tillräckligt stora ytor för hästarna att röra sig på och att det finns flera utfodringsplatser. Att inte byta ut hästarna i flocken ofta gör att tillvaron blir mer stabil. Genom att anpassa hagen som att stängsla av hörnen för att minska risken för att en häst blir inträngd, kan lösdriftsvistelsen bli säkrare och minska skaderisken.
Hitta er nästa favoritponny på Hippson Market:
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin: "Ponny"
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Ponny" visas den just nu även i artiklar på Hippson.se. Behöver du hjälp - kontakta oss via info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
- Håll koll på hästens hull på sommarbetet
- För mycket energi in och för lite ut ger "knäppa" hästar
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Sunda hästar är glada hästar som presterar
- Så undviker du att hästen får en hovböld
- Drömhästen måste passera nålsögat – veterinärbesiktningen
- Grövre men välproportionerliga hästar – som rör sig harmoniskt – håller ofta bra
- Planera hästens aktiva vila – för fler hållbara hästar

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!