Nyheter
Publicerad: 2020-10-20
Foto: Adobe Stock
Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
Allt fler hästägare månar om att kunna erbjuda hästen en mer naturlig levnadsmiljö och väljer därför att ha sin häst på lösdrift. I dag används lösdrift av hobbyhästar och ridskolor men också hästar som tävlas på högre nivå – det är få hästar som inte fungerar att gå på en lösdrift. Men vad ska man tänka på för att få en lyckad lösdrift? Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria, ger några tips.
– Lösdrift är ett bra sätt för hästen att kunna använda sig av sitt naturliga rörelsemönster eftersom hästen inte är skapt för att stå stilla i en box större delen av dygnet. Istället får hästen frihet att själv välja när den vill vila i ligghallen eller vindskyddet, och när den vill röra på sig, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Storlek på lösdrift
Det finns inga regler för hur stor själva hagen som används som lösdrift ska vara – dock måste hästarna kunna röra sig fritt i sina naturliga gångarter. När det gäller ligghallens storlek gäller Jordbruksverkets föreskrifter. Golvet i ligghallen kan täckas med gummimattor eller halm, men måste erbjuda en mjuk och torr bädd för hästen att vila på. Glöm inte att mocka ligghallen varje dag. Det är bra om hagen innehåller varierad terräng, så att hästarna stärker muskler, leder och hovar när de rör sig. Det är en fördel om det även finns träd och buskar i hagen, som kan fungera både som skydd för väder och vind, samt som barriär om hästen behöver komma undan om det uppstår konflikter.
Lösdriftens placering
Ligghallen eller vindskyddet behöver ha minst en stor öppning. Om det är många hästar i lösdriften behövs flera öppningar så att hästen lätt kan komma undan utan att känna sig trängd om den möter en annan häst. Tänk också på hur själva ligghallen placeras, det är bra om öppningen är vänd mot söder och att den byggs på en plats där marken inte blir alltför lerig. Om marken lätt blir blöt kan det vara bra att lägga grus utanför öppningarna för att undvika lervälling.
Utfodring
Enklast är det med en flock där alla hästarna kan ha samma tillgång till foder och gärna med fri tillgång till på grovfoder. Om hästarna i lösdriften har olika foderbehov kan man exempelvis dela av lösdriften under en del av dagen eller ta in vissa hästar för extra fodringar. Höet bör ges i en foderhäck som skyddar det från att bli nedtrampat, lerigt och fullt av bakterier. Det är även en fördel om fodret serveras i en grusad del av hagen, för att undvika att det blir för upptrampat. För att undvika konflikter mellan hästarna är det viktigt med tillräckligt med utrymme där hästarna äter och bjud på flera utfodringsplatser om flocken är stor. Tillgång till rent vatten måste alltid finnas på en lösdrift, antingen genom frostfria vattenkoppar eller vattenkar. Även saltsten bör finnas så att hästarna lätt kommer åt dem.
Hålla värmen
Hästar sätter päls beroende på temperaturen. När hästar på lösdrift får täcke på sig när det blir kallare så förhindrar det att hästen sätter den päls den behöver för att hålla värmen av sig själv. Om hästen behöver klippas och täckas så se till att använda ett täcke med bra passform som tål utevistelse i många timmar – ett blött täcke kyler snabbt ner hästen.
Flocken
Tänk på att vara uppmärksam på hur flocken fungerar och beter sig, så att alla hästar mår bra. Om det är en ny grupp av hästar som släpps ihop på en lösdrift så kommer rangordningen snart att visa sig. Det är vanligt att ha olika lösdrifter för unghästar, avelsston och föl, och vissa delar även upp ston och valacker. Äldre hingstar kan vara svåra att hålla på lösdrift.
Många hästar blir lugnare av att gå på lösdrift, då de får utlopp för sin energi jämfört med om de står på box och går i hage några timmar på dagen. Hästar som har luftvägsproblem mår ofta bättre om de vistas utomhus i lösdrift.
Skaderisker
Bland det viktigaste för att minska risken för skador på lösdriften är att det finns tillräckligt stora ytor för hästarna att röra sig på och att det finns flera utfodringsplatser. Att inte byta ut hästarna i flocken ofta gör att tillvaron blir mer stabil. Genom att anpassa hagen som att stängsla av hörnen för att minska risken för att en häst blir inträngd, kan lösdriftsvistelsen bli säkrare och minska skaderisken.
Hitta er nästa favoritponny på Hippson Market:
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin: "Ponny"
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Ponny" visas den just nu även i artiklar på Hippson.se. Behöver du hjälp - kontakta oss via info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
- Håll koll på hästens hull på sommarbetet
- För mycket energi in och för lite ut ger "knäppa" hästar
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Sunda hästar är glada hästar som presterar
- Så undviker du att hästen får en hovböld
- Drömhästen måste passera nålsögat – veterinärbesiktningen
- Grövre men välproportionerliga hästar – som rör sig harmoniskt – håller ofta bra
- Planera hästens aktiva vila – för fler hållbara hästar

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

Fram med reflexerna – så syns du i mörkret
Reflexer har ett bäst-före-datum. Så när höstmörkret är här och reflexerna åker på, kontrollera att de syns innan du ger dig ut på vägarna.

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!